用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級頭?
樓主: 素人
go

級頭? [複製鏈接]

kirstyau 發表於 20-1-2 12:40
但跌極都係Top10掛?!因為就算有人VA多佢10分,但極少人每一科都係最頭位置, 所以中英數常強,跌極都有 ...

如果 VA + music 弱就有啲危,加上之前初小測驗佔比重唔少,呈分就呈分試佔大比數,有啲學校真係一試定生死

medicine 發表於 20-1-2 12:28
你地啲分好貼wor,就甘跌幾名真唔抵
我冇證實過, 但如果本身間學校出卷較淺, 會有好多學生拎九十幾分, 咁分數咬得緊都好正常

fefemom 發表於 20-1-2 12:45
如果 VA + music 弱就有啲危,加上之前初小測驗佔比重唔少,呈分就呈分試佔大比數,有啲學校真係一試定生 ...

甘我地學校由小一開始,已經9963(只計考試), 冇平時分,默書小測都唔計,呈分對數強有幫助。

kirstyau 發表於 20-1-2 12:48
甘我地學校由小一開始,已經9963(只計考試), 冇平時分,默書小測都唔計,呈分對數強有幫助。
...

咁你哋慣咗咁嘅模式以適應啲,有學校小五真係開始執位。如你之前講 top 1A 爭入場券,差幾名就冇得 in, 尤其影響純學術型

fefemom 發表於 20-1-2 12:45
如果 VA + music 弱就有啲危,加上之前初小測驗佔比重唔少,呈分就呈分試佔大比數,有啲學校真係一試定生 ...
間學校份卷出得淺呢啲學生就會好唔抵, 好似DSE咁, 卷淺左做卷一唔小心就失分, 識得多都冇用, 因為啲野個個都識, 呢個感想係來自一個考末屆AL有幫DSE補習嘅人

樓主,我地呈二仲大獲過你,應該某2科吾夠高分,跌名次,可能有機會無了入1A津校機會,我們為保選了1B,不用執着,入了可能仲輕鬆。

回覆 grandmalolo 的帖子

我都要等星期六學校派了成績表見了班主任,問一下班主任意見,然後開始填自行表格要遞交了。
我叫女女面試時盡力做好,其他事情只好隨緣,
也強求不了。。。。。。

‹ 上一主題|下一主題