用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行是否應進取些
go

自行是否應進取些   [複製鏈接]

copy69 發表於 19-12-19 23:39
自行是否應進取些,聽人講自行可考高一線

要視乎你本區B1英中位如何,若統一階段,本區位已經係不足,當然自行保守D係比較適合。

相反,位多咪可以搏D,萬一自行階段不成功,仲可以係統一階段再諗過~~~

王家爸爸    發表於 19-12-20 09:20

搏高一線,我理解係 例如B1C>B1B,B1B>B1A。誇區似乎唔算係搏高一線。

仲有,學校B1A=/=本區B1A=/=全港B1A,都係要自己評估下更理想。

medicine 發表於 19-12-20 13:56
港島有,自行只報QC……然後等抽QC

港島有大把,點只QC一間~~~

chrischeung 發表於 19-12-20 15:53
回覆 mcl203 的帖子

聯繫小學咪會

聯繫小學,大多數情況下,一定唔夠直屬小學多~~~

杏李子 發表於 19-12-21 07:30
樓主唔好意思我想借post一問自行

好迷茫,我小朋友應該邊沿人,灣仔區有直屬中學,150人兩呈都係中間位, ...

如果你係StJoe仔,若想搏自行,是否甘心係自行階段去搏他校?呢啲係讀直屬小學既普遍現象,魚與熊掌既選擇,又要顧住歸屬感,牽制頗大。要搏,唔少都傾向搏俾自己學校坊間評級更高既中學,但似乎官津都係同SJ差不多,況且機會亦唔會太大,除非,肯選評級較低既中學~

若係RC,情況一樣,分別係RC坊間評級係1C,可搏吓既中學選擇較多,但RC似乎無70% B1率~

杏李子 發表於 19-12-21 09:56
多謝回覆

唔係SJ, 就係如班主任說法50%正確,我仔邊沿人先煩

RC我估不可能有70% B1率吧,就算係SJ亦如是~

RC中間位置,直升應該穩陣既,直屬位應該夠,始終有約20%離場率~

大部分直屬中學間間都話自行唔收自己學生,慣常説法~

杏李子 發表於 19-12-30 15:53
前輩可否指點一下,如果唔想自行浪費機會,邊幾有機會博下?

其實我上面嘅po已經提咗~

高記生,以往係有俾壓力小學部學生,唔選高記失手自負,唔知現在仲是否如是~

直屬生嘅難題一向係,成績夠力外闖,問題還不大,只係你去報人哋收唔收,乙1是否放中學部。成績未夠強嘅,自行是否要留一線,統一唔放乙1仲有乜選擇,唔放風險有幾大,都係要小心考慮~

只估估下去諗,反正乙1係絶大機會可以用到直屬位,亦即係自行想揀邊間都得,得嘅高興,唔得亦無所謂~

要留一線,只可搏一間,當然兩間亦可,但都係要揀適合性,地區強校是否岩口味。任何中學都可以放自行,若考慮埋機會率等因素,九華囉,港華你未必想去,聖鄧近年成績好過高記,但名氣又未必好過高記,若填多間咪考慮下英皇,我估機會係平平~

估到得咁多,自行決定如何處理~~~
‹ 上一主題|下一主題