用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行是否應進取些
go

自行是否應進取些  

自行是否應進取些,聽人講自行可考高一線

copy69 發表於 19-12-19 23:39
自行是否應進取些,聽人講自行可考高一線

要視乎你本區B1英中位如何,若統一階段,本區位已經係不足,當然自行保守D係比較適合。

相反,位多咪可以搏D,萬一自行階段不成功,仲可以係統一階段再諗過~~~

王家爸爸    發表於 19-12-20 09:20

我係觀塘區,今年啲位好緊張 ,所以諗緊自行博唔博好

mcl203 發表於 19-12-20 00:53
要視乎你本區B1英中位如何,若統一階段,本區位已經係不足,當然自行保守D係比較適合。

相反,位多咪可以 ...
我區都係B1英中不足的一區, 但都主張自中博高D喎 ! !!!!!!!

subb 發表於 19-12-20 09:15
我區都係B1英中不足的一區, 但都主張自中博高D喎 ! !!!!!!!
誰主張?老師?

王家爸爸 發表於 19-12-20 09:22
誰主張?老師?

老師 ! 自行好小留本區

subb 發表於 19-12-20 09:23
老師 ! 自行好小留本區
選校時,其實老師同家長係有利益衝突既。老師首先諗既係達唔達標,如果校長俾既指標係英中比率,老師自然會叫學生揀外區 EMI 或者直資;相反,如果校長俾既指標係頭三選擇,老師自然會叫學生111揀區內保守啲既學校。如果校長俾既指標係兩個都要,老師自然會幫學生「配票」,唔好自己人打自己人。

王家爸爸 發表於 19-12-20 09:34
選校時,其實老師同家長係有利益衝突既。老師首先諗既係達唔達標,如果校長俾既指標係英中比率,老師自然會 ...

我覺得我地都有家長主導 !
老師叫先想定2間心儀, 到家長會傾
不過比我感覺是,本區中學不太埋想 !
有點覺得係,
以我小朋友名次自行唔需要本區, 浪費了,
除非十分喜歡本區學校, 就填吧!

subb 發表於 19-12-20 09:46
我覺得我地都有家長主導 !
老師叫先想定2間心儀, 到家長會傾
不過比我感覺是,本區中學不太埋想 !
本區中學唔太埋想既情況只會發生係最勁嗰「一小撮人」,對九成以上既學生係差別唔大。以元朗為例,B1 唔夠,B1A 學生最勁嗰批,會選擇市區 B1A 學校(男仔:LSC、QC、SJC;女仔類似),但係對 B1B、B1C,甚至 B1A 偏後既學生,真係有影響嗎?佢哋選擇鄉中、信義、崇德、趙中、商中等,其實同市區大部分學校無差別。

王家爸爸 發表於 19-12-20 10:08
本區中學唔太埋想既情況只會發生係最勁嗰「一小撮人」,對九成以上既學生係差別唔大。以元朗為例,B1 唔夠 ...

荃灣區就唔同講法,除左荃官,都係出外闖一闖
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

搏高一線,我理解係 例如B1C>B1B,B1B>B1A。誇區似乎唔算係搏高一線。

仲有,學校B1A=/=本區B1A=/=全港B1A,都係要自己評估下更理想。

mcl203 發表於 19-12-20 10:14
搏高一線,我理解係 例如B1C>B1B,B1B>B1A。誇區似乎唔算係搏高一線。

仲有,學校B1A=/=本區B1A=/=全港B1A ...
咁講, 我又唔算係博高一線, 只是博高小小

gracelam 發表於 19-12-20 10:11
荃灣區就唔同講法,除左荃官,都係出外闖一闖
荃灣區真係比較麻煩,除咗荃官,揀得落手既得可風、王少清、何傳耀。不過荃灣區係相對弱區,跨區有一定風險。

mcl203 發表於 19-12-20 10:14

仲有,學校B1A=/=本區B1A=/=全港B1A ...
講真,同五、六、七年前唔同,現在升中人數多咗,搏高一線既風險大增,我反而建議穩穩陣陣,揀適合既中學更加重要。

王家爸爸 發表於 19-12-20 12:41
講真,同五、六、七年前唔同,現在升中人數多咗,搏高一線既風險大增,我反而建議穩穩陣陣,揀適合既中學更 ...

真係好難講......搏外區的話,
當個個都叫穩穩陣陣,搏區外反而會因為人人穩穩陣陣少了競爭。
唔搏,就連機會都會無。搏,當然未必有機會。
至於搏高一線論。始終出生率高,各banding人數都會增多,越級難度自然更大。

尤其band2搏band1,恐怕機會較低。

至於band1c搏1b或1a,各處估計banding往往有少少差別。更難講。

回覆樓主:

Deleted

會唔會有啲家長自行只簡一間,如唔收就博大抽獎?

copy69 發表於 19-12-20 09:04
我係觀塘區,今年啲位好緊張 ,所以諗緊自行博唔博好

Deleted

copy69 發表於 19-12-20 13:29

Deleted

copy69 發表於 19-12-20 13:29

一定有,特別係有聯繫band 1a中學,好多自行只填一間,唔得大抽獎,再唔得去叩門。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!