用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳循道衛理 vs. 培道
go

將軍澳循道衛理 vs. 培道 [複製鏈接]

我們比較喜歡happy school,將軍澳循道衛理及培道都係心儀學校。請問兩間學校的課程如何?選擇哪一間較好? 謝謝!
   1    0    0    0

回覆樓主:

女仔一定係培道,有中學back up
將循應該近你屋企, 佢課程唔深, 活動多, 係可以好開心地返學。 但唯一擔心就係升中。 如果你覺得將軍澳區中學ok嘅話, 就選將循, 又慳車費又慳學費。 如果對升中有啲要求,就培道。

littlebabybee 發表於 19-12-19 11:16
我們比較喜歡happy school,將軍澳循道衛理及培道都係心儀學校。請問兩間學校的課程如何?選擇哪一間較好?  ...

請問樓主係咪收到培道offer, 我收唔到好心急

回覆 noelip 的帖子

係呀,已經有offer。不過掙扎緊應唔應該慳家D揀津小。津小最心儀嘅係將循,因為都係HAPPY SCHOOL。但都係考慮緊中學嘅校網問題,唔知點揀,所以想了解吓兩間學校多D資料。

回覆樓主:

唔好意思! 我誤會咗係幼稚園 因為而家一個offer都冇好心急

回覆樓主:

但之前聽將循講座,學校話對學生既成績都有要求,升中派位都唔差

回覆樓主:

培道2019年最多人升上培道中學

B1 29 (27.10%)
B2A-1C 7 (6.54%)
培道中學(B2) 24 (22.43%)
其他 47 (43.93%)
本地: 107 (100.00%)
海外: 2
總數: 109

B1* 29
迦密 8 丘佐榮 5 銀禧 2 
聖家 1 LSC 1 MCS 1 黃笏南 1 華英 1 
蕭明 1 HYS 1 DGS 1 DBS 1 滙基KE 1 
SSC 1 聖傑靈 1 上智 1 福建 1

B2A-1C* 7
播道 1 王錦輝 1 培基 3 李國寶 1
體藝 1

* Banding據hkpapa名單

https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

回覆樓主:

將循網頁有升中學名但無人數

https://www.tkomps.edu.hk/parentsarticle.asp?bid=93

回覆樓主:

謝謝各位提供的意見

Poyau    發表於 20-1-18 14:03
‹ 上一主題|下一主題