用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問QE college 好嗎?
go

[英國] 請問QE college 好嗎?  

想請問QE college 好嗎? 看A-level 成績很好!但入邊間大學多?有無邊科成績較出衆?有人在讀嗎?環境如何?開唔開心?
如QE比較Ruthin 又那間好?

心急的阿媽👩‍🦰

兩間成績都勁,ruthin再嚴一d
我同幾個家長分享過我學生喺QE讀書嘅故事,佢地都幾開心

回覆 kokok123 的帖子

可以私下問問題嗎?

回覆 kokok123 的帖子

Thank you 🙏

回覆 Happy哥 的帖子

好啊

我細仔讀ruthin,非常嚴,入學果陣會帶學生去town玩,然後第二日同大家驗尿,睇下有冇唔乖的學生

你小朋友成續點架?咩性格?想靜態D讀書就ruthin啦,你想小朋友十項全能、出得廳堂就QE啦

et.et 發表於 19-12-20 12:02
你小朋友成續點架?咩性格?想靜態D讀書就ruthin啦,你想小朋友十項全能、出得廳堂就QE啦 ...
咩叫出得廳堂?講到咁肉酸架

ferrett 發表於 19-12-20 15:14
咩叫出得廳堂?講到咁肉酸架
有幾肉酸啊??

回覆 et.et 的帖子

Thank you

QE成績升得好快,又有專業級運動設施,不過聽人講D野食好唔international,但係明明間學校好多國際生

回覆 lonka2800 的帖子

想問如成績不達標,多唔多踢人出校!? thx

回覆 maggie9557 的帖子

呢方面我就唔清楚,咁正常一間學校如果學生成績唔達標都會有後果嘅。。。

QE學費有點貴,成績約為英國前十,設施校舍全英最頂尖

之前有 d 評語

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 47&highlight=QE

我喺BK一段時間,發現每次一講到QE呢間學校就會有好多人好大反應
我一開始都一樣,心想會唔會間學校有問題
本身我都唔太想講QE嘅事,怕比人講,但因為我兩個小朋友最後係揀左QE,見到人咁講佢心都有點唔舒服

首先,我除左去問agent之外,我果陣有親身飛去睇學校,的確係有好多唔同國家嘅人,e.g. russian, african, 連尼泊爾都有,都有唔少chinese,但係英國呢類學校大多感覺好international,QE甚至再國際化一d,我反而覺得小朋友係QE入面自小接觸唔同嘅人令佢自信好多

我去睇果陣,學校係非常之嚴,我小朋友同我講返出入係要登記,所有野check得好嚴,讀書方面每日有prep time,做唔哂assignment要罰,discipline好嚴,唔係其他人講咁slack

我有問過學校關於scandal嘅事,亦有向其他QE家長打聽,大致聽到嘅係: 有個學生之前因為成績差同學校有爭執,不斷上網寫學校,學校出信protect自己

我自己就覺得揀學校要睇學校provide咩比學生,so far兩個小朋友返黎最少我覺得自信強左,識諗左。我理解到家長見到負評會好panic,但我at least將我知道嘅分享!by 2個小朋友讀QE的媽媽,一個在讀,另一個畢業了

囡囡都係讀QE,又冇佢入面講嘅問題喎

回覆 fatgabb101 的帖子

Hi 你好,
想請教QE在為學生prepare及升U方面嘅support好嗎?

fatgabb101 發表於 20-1-3 11:28
我喺BK一段時間,發現每次一講到QE呢間學校就會有好多人好大反應
我一開始都一樣,心想會唔會間學校有問題
...

你好,謝謝你的分享。多不國家的學生是沒問題,共融就可以了。想問本土英國人學生佔了多少比例呢?一半?多謝分享。

NWO002 發表於 20-1-3 12:25
回覆 fatgabb101 的帖子

Hi 你好,
我個人認為好好,大仔最後返左香港讀hku
成績黎講在有這樣豐富的校園生活來說是非常好