用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

如果想起工程好成績
高中時, 保住兩科

(MATHS + M1/2) + PHY(當時中英通識保到332 )

以前我有個師兄

會考 中英文極差

會考FAIL 中英文

之後RETAKE 中英文, FAIL 左中文

再留一年班

學校照俾升中六

攪攪下,   考大學

我印象時, 佢22歲, 才考入大學第一年 (當然也好多年前)

高考 PHY C, PURE MATHS C , CHEM D

但佢實驗好勁, 成日思考古怪實驗

最後讀完大學做工程師

在大學讀得很開心

出來也搵到食

你有時正常人, 無可能 拿到科科勁

保住自己的興趣及能力

以及熱誠

DSE 很辛苦

我認為DSE 難考過以前的香港 ALEVEL

我喜歡寫寫下失縱
但暫時盡寫

沙士比亞有次突然話無晒靈感, 我都是這樣的人

寫我的所見所聞

你醫科, 第一星期是 很快很急

唔會同你HEA

第一星期教DNA

而教得非常深入

卻有MISSING INFORMATION

咩叫MISSING INFORMATION 就是,  有D野, 無教

但你知好重要

但又唔知係乜

是推論過程

港大醫科的NOTES, LECTURE , 少左 那些INFORMATION

令學習非常困難

如果你仔女讀緊醫科, 應該知我講乜

聽落去, 好似明, 又好似唔明

其實, 坐起度隔離那個同學, 都唔明

不過大家扮明, 廢時講出口, 證明自己廢

]其實唔係自己廢

是 真係無左

DNA FRAMESHIFT  MUTATION 如之前我所說

INSERT,DEL, 成SET, 教授講D唔講D

20/21 AMINO ACIDS  你唔知要識幾深

第一星期DNA

之後教完DNA, 下, 教完?

第一星期,  教的野, 已經 是大學 半科的野

第二, 三星期,GLUCOSE, LIPID,AMINO ACID ,  UREA

之後, 去TISSUE,  

神經系統, 胎盤

嘩, 課課超深

之後才休息一星期, 教授安排, 中間有些時間, 扮到俾幾日你休息

DEFENSE SYSTEM , BACTERIA, 去左2,3星期

之後去DRUG 2星期
頂....12月頭....

原來12月19日考試

我自己認為, 你9月2日  -12月3日 左右學的野,

應該是50%- 75% 一個BIOCHEM  DEGREE 的內容

凳都未坐暖... 話要考試

今次死緊, 死緊, 不如不溫

反正不計分, 今次

好多醫科生, 失去戰意

想1月回來, 才重新開始
9-12月, 你失守左讀書方`法

要追返極不容易

所以9-12月, 必須 打 好陣地戰

迫自己追到每星期內容

工程系

多數不會用書

用NOTES

其賓好多科都用NOTES

但NOTES

真係唔夠

可能夠你合格

用NOTES 之後拿高分, 你信唔信?

工程的MATHS 非常深深深

而香港的工程系 的卷

我認為, 程度,接近美國頂尖大學

所以你香港讀得店大學

外國去歐美頂尖大學, 根本無問題

香港俾GRADE 也非常緊

中大,港大, 科大,最難讀, 又深又快

POLY 教的野 實用, 少無所野

三大教的無謂野多

CITYU, 轉系率最高

因為你卷, 無得出得淺的, 因為所有考試卷

要俾 工程學會 睇

如果 出得淺, 會工程學會俾X

所以你會發覺, 連城大工程也非常難讀

4分, DSE MATHS 幾乎在城大, 我估都係 僅僅畢業....

守住DSE MATHS,  用任何手段, 任何方法

大學野, 父母, 多數都唔知
所以我想分享較多

因為好多小孩,到18歲

你管唔到, 或你不想管

我大概俾你知入面發生咩事

港大醫科, 9點30分要上堂(未社會運動前) 幾乎日日

你如果發現 個仔, 9點AM, 仲起屋企

你大概要聞到燶味

佢已變了另一個人

一個你陌生的人

無心向學的醫科生, 失去醫科熱誠的人

但你不能怪小孩

因為港大教授, 狂飛書

第一個星期聽唔明

想起屋企, 自己讀

慢慢除了必要上的堂去上

之後好多唔去上

當我得知PBL, 人係到齊, 但原來平時

10個同學, 5個走LECTURE

而5個都係DSE學生
當然我年代

也有好多走堂

通常走堂2批人

最頂尖, 及最渣

最頂尖, 那些是天才

真係立一立就識

但多數走堂的人, 成績都係差, 同極差

點都上堂, 識多幾個人, 一齊想方法生存

港大醫科, 多數不合作 , 大家自己讀自己的

咁好有問題

你PBL 都係想透過探討, 去增加交流醫科機會

落完堂, 大家原來去玩...

頭4星期,

教的野, 極深, 極深, 極深

好多人捱唔住

大概有26,27 組, PBL

一組10人左右

有次WEEK 10 時

教授SEND EMAIL 俾某組PBL

同 個組醫科生講

你地一半同學 , WEEK 4 進度都未到

因為封EMAIL , 教授錯手, SEND 晒俾27組....

所以我超到

但好快又DEL 番

MON 得好實港大 醫科 的同學應該知

工程系, 是 特登寫的
因為, 你香港地, 無乜好讀

華人強項, 是MATHS

諗唔到讀乜

MATHS 又有5分, 5星 咁既成績

我建議你入工程

三大入唔到

理工或城大 都OK

搵工容易

當然你讀得正常

咩叫正常....?

GPA 3分啦

但3分其實唔容易

你可能好勤力才3分

返緊學唔好做PART TIME啦
工程都隨時跟唔到

你搵得幾多? 你不如讀好點

問教授有冇PART TIME幫手

不少工程教授, 有公司, 在大學做

你R少少野做, 隨時俾到你, 人工50-80一小時

有冷氣

當然你成績OK, 教授才能俾你

再唔係

你不如聖誕, 暑假,唔好去旅行

去ALL IN 做暑假工

酒店炒散( 而家無啦, 炒友就有)

做外賣仔

我同你講, 你知唔知皇仁醫科生, 去 做書展PART TIME

搵錢, 要放下身段
我寫醫科野, 一般父母根本受惠唔到

港大醫科, 收左150+

中大醫科,二百幾, 加埋400唔夠

一年就係400個 DSE , 你仔女是否戰狼400?

但工程唔同

幾間大學都有

同埋入學成績, 唔算太高

你仔女總有舐到的機會

無讀PHY ,CHEM,M2? 大學都有好多方案

最緊要升大學一年班前, 準備定, 自學一些M2+ PHY

港大醫科
超多MISSING INFORMATION 

但我建議方案解釋是咁

第一, 狂找EBOOK 

第二, 狂找NOTES 

這二個方法

狂找NOTES 

SOURCES 來自

A。 其他大學的醫科NOTES

B。 其他大學的BIOCHEM NOTES

C> 其他大學碩士的 BIOCHEM NOTES 

D。 問師姐師兄拿NOTES

但師兄師姐 , 我手上有的

寫得非常差

睇完,溫完, 合格都成問題

所以,最好

是平時備課夠

之後, 再搵5-20 SETS  不同醫科的NOTES 去谷

再多EBOOK

EBOOK, 你只PRINT 有用那些

例如一本EBOOK 700頁, 可能某30頁, 才重要

PRINT 那30頁

因為你睇完5-20份NOTES 

你MISSING INFORMATION 將會大幅減少
再操卷, 操題

先操其他大學醫科試題

最後港大醫科,考試前幾日, 才操 港大的野

逢星期四, 港大醫科會UPLOAD下星期的MATERIAL

你一個優秀學生

應該今星期四晚,去CHECK下港大醫科, UPLOAD 什麼上網

星期六,日, 一, 二去準備

要備課

學生不習慣備課(不論DSE,IB,ALEVEL學生 )

回覆 hehehaha2017 的帖子

支持樓主,講得很忠實,有識人讀醫,同班退學,留班犬有人在。
仔仔讀I程,如要妈成绩,数學一定要好好,係佢前面好幾個係鄧顕gpa3.8以上,奖文都係因yesr1升2要分科.英文比重好重要,港大入civil,要gpa 3以上.至小3.3才可肯定入到土木,讀就讀到你要睇醫生,早7晚3,多次要天光。

回覆樓主:

Thanks for sharing!

我仔 JS6963 我見佢唔算忙 ... 數又冇話深反而英文成日要作文 ...

利申 : DSE Maths , M2, Phy level 5

回覆 hugub 的帖子

係呀,我仔英文作文弱,所以花大量時間做,佢Dse.l英文evel 4有讀m2,数,學係可以。你個仔係year1定係year2(選左咩系?)

昨天11點考試, 入考場前

提佢多點, 佢做返多點DNA

我估港大醫科, 今次考試極難

做左M19,M20 PAST PAPERS, 無問題

今次真係考得非常難, 似乎, 據佢所講

BACTERIA  其實溫得好熟, 不過估不到會冷門野

但OK 既, 我估

番炒一條PAST PAPER

點解, 會估港大醫科出卷難?

因為成班學生, 不似醫科生, 似入來玩

HEA, 走堂

醫學院, 就 用殺手簡

12月時, 搬一次大考出來, 不計分

但出得極難, 令學生, 有覺得被踢出風險

那麼, 1月開學才會認真

今次考得不好, 不重要, 不計分

但必須反省,

拜託 , 幫幫忙,唔好再走堂

教授廢都好, 走堂, 少少野都聽唔到

不走堂, 可以見下同學, 見同學識

你唔識, 你有壓力, 去追

你走堂, 見唔到同學

唔知自己幾大獲

我估今次可以DISTINCTION 到

等成績出

這段時間, 會去旅行
我純粹考自己眼光, 是否如我所料, DISTINCTION

80% 份卷,就可以

但可以DISTINCTION 不多

你想DISTINCTION (丁)

讀晒書, 就可以諗

https://learn.lboro.ac.uk/archive/olmp/olmp_resources/pages/wbooks_fulllist.html
ENGINEERING 個種難讀

只能意會, 不能言傳

有機會讀到INTEGRAL CALCULUS

https://learn.lboro.ac.uk/archive/olmp/olmp_resources/pages/workbooks_1_50_jan2008/Workbook29/29_1_line_ints_vecs.pdf

父母有時間就幫小孩找NOTES

大學生, 在我心目中, 都是小孩

大學科

http://me.hku.hk/upload/files/secondsemester.pdf

如MECH 2407

INTEGRAL CALCULUS  有機會攪到學生RETAKE, TRITAKE
年年死好多人

http://www.math.brown.edu/~bhassett/teaching/212spring12/finalsols03.pdf

盡量搵有EXAMPLES, 有問題, 有ANS 的野, 俾小孩

通常頭2年,最難捱

適應到, 後面輕鬆
工程每科計數, 都好似我咁讀就OK

因為通常, 大學NOTES 太簡單, EXAMPLES ,

搵多幾SETS, 5,6,7,8,9,10 , 一路去

因為真係要睇多幾SETS 才明
PRINT好, 整理好

READING WEEK, 又或SEM 中假期,

就訓身讀

醫科入面學生, 階層觀念我認為重
DSE 同DSE 學生玩

ALEVEL,IB 又一堆

大學畢業, 讀第二個DEGREE 又一堆

好少一齊讀書, 好少一齊做學術討論

PBL 上堂時, 大家好似自各表術 自己觀點

不似回應, 及討論

背景不同, 不是做了強烈的對比

只是各有各有做

兄弟爬山, 各自努力

但我見到,DSE,ALEVEL,IB, POSTGRADUATE 學生

都對自己非常有自信

精英, 通常都有自信

但我認為流流地

好多野, 佢地根本唔識

因為上年平均分得40%(SEM 1 FIRST SUMMATIVE)

SEM 2, 我估會淺少少, 但都會係難, 我估70-100 個FAIL

286人計的話, 3成左右差不多

今次可能一半人FAIL

如何柱國先生, 之前登報四隻字, 拭目以待

由於9-12月訓身讀書

12月20-1月1日, 將會訓身休息+旅行

絕不會提任何MBBS的事

港大醫科,入面, 我見過今年最大年紀,32歲讀醫科Y1
咩背景都有

讀完LAW 的都有3個, 我知道的

CAMBRIDGE/OXFORD 畢業生大概3-4個左右

如果你問我父母可以做什麼?

如果有一天, 你仔女讀完第一個 DEGREE, 成績夠, 想博醫科(不是你迫佢)

你做父母,  應不要阻佢

因為有些子女, 可能會諗, 22歲, 再讀YEAR 1 醫科

是一項大決定

父母拍手口, 財政上支持子女

因為如果計條數, 一年去少幾次旅行, D錢都起度

POSTGRADUATE 通常有SCHOLARSHIP 的

多數FIRST HON

我見到個英國BIOCHEM, GPA 3.6

不少學生,是英國讀高中, 去左英國讀大學, 駁返來

286人為例, 我第一天醫科開學,只見到275人

275人, 120人是NON JUPAS , 大概啦

30人ALEVEL, 30人IB, 仲有60人 大學畢業
正常DEGREE 6年

如果你已完成大學,  不用YEAR 3 增潤年

所以5年 就OK

5年? 一屇特首轉眼就過

工程系, 近年才受落
每個行業有周期

1999-2005年, 左右, 都係低潮

如科技大學, 當年讀完土木工程(1999-2006)

好多人要轉行的

按返自己興趣, 成績

我自己比較喜歡COMPUTERING

00年, IT 經歷一個泡沫

但 GOOGLE,AMAZON 在泡沫 之後成長出來

扎實好多

https://www.polyu.edu.hk/caps/es/images/web_doc/Poly_Graduate_Employment_Survey_2017.pdf

有個朋友個仔, 2012年ALEVEL 最後一年

土木工程, POLYU, 而家出來做野,4萬幾, 接近5萬

無壓力, HEA

醫科生
掛住讀書, 食住屋企, 仲有工人洗!!!!

其實好平就可以

兼職就真係盡量唔好

因為真係唔夠時間讀書

有個醫科同學, 250蚊一小時

陪下個幾歲的人講下英文

醫科生, 盡量唔好諗搵錢

你地下 執100蚊, 點知跌500蚊

因小失大, 三思

收埋自己讀書, 一個月3000蚊, 乜都夠

想洗錢, 都要時間

讀書咁忙, 點會有時間做兼職 或開學期間去旅行

大學NON MEAN 借錢

唔係叫你唔好做兼職, 長假期快閃兼職

工程系, 做兼職, 搵PROFESSOR 最好

大學兼職, 你搵得幾多? 平時不要大使, 假期做少少兼職, 借NON MEAN, 出來打工慢慢還

可以不須開學前, 學定先
工程系係好難讀

但不須開學前, 學定先

即係如7,8月, 不用讀定先

因為開學, 有READING WEEK, 平時都多時間的

假期,去搵錢, 或去做一些 平時無法做的事

我不知是什麼, 人人不同

開學,才追, 是追到的

因為開學, 有功課, 有LECTURE

有壓力, 及動力去學習

你屋企, 讀定先, 我覺得 無效率

除非早一星期

即係9月1日開學, 你8月26日, 讀定, 工程系, 第一星期野

立一立, 掃一掃就可以

開學, 才出真功夫

7,8月, 去做一些,有意義的野

搵兼職都算有意義的

因為你開學後, 洗錢個心定好多

唔駛心急, 早學定

我個人見到, 早 預備的工程學生, 似乎, 無開學準備, 情況接近

我非常急張, 第一個SEM的醫科考試
因為你今次好成績

才可以對下次好成績有期侍

不少父母, 老師, 同學鼓勵 學生

下次俾心機, 就會分數好返

現實角度上

你今次不好成績

下次點會好?

憑什麼相信明天會更好?

所以, 必須找尋原因, 

衰的原因

之後找 到原因, 才可能找到方法

父母角色, 就是,幫仔女,避過大量陷阱

學術生涯大量陷阱

父母送仔女入到醫科

之後低估 醫科的凶險

平時叻開, 醫科點會出事?

就出事俾你睇, 平均分40%, PASSING 60%

睇下你點死

我估38-43% 平均分今次

醫科, 工程, 可以考慮有紀律讀書
什麼叫有紀律?

好似我咁, 我迫自己

一篇醫科, 一篇工程
因為如果我不SET 輪流一篇

我會7,8篇醫科, 才2,3篇工程

醫科, 受惠的人少

等於, 我同你講, 嘩, X臨門食飯呢

首先食飯個主人, 會派總共50萬利是
而派利是時, 員工分兩排, 飯局主人, 每位派

有錢佬俾新抱生仔女 時, 台幾億現金去產房, 俾新抱睇住生仔

根本你寫醫科,是離晒地, 得160個DSE, 計埋中大, 400人

民選區議員,452個

仲少過452個DSE醫科生

同埋我寫夠就收工

什麼叫寫夠?

就是一天500 VIEWS 

已經超標, 當天計 500

如 12月18日, 600

12月19日700

12月20日, 如果得 490

12月21日, 我便寫返多一點

PUSH  前後2,3天, 都要平均500 

多左唔計, 少左才計

個個星期, 如果醫科,工程超忙, 停晒所有飯局及活動

如果個個星期, 無咁難, 個個星期便HEA 下, 休息下

唔係個個星期扯到咁盡
今天我自己任務完成

有時間, 才再寫,今晚諗明天寫乜

跑數人生, 猶如林子祥數字人生

有紀律的人生, 成績自然好

人生自然美好

混亂無章終於埋單

今天應該夠, 美好的一天

希望讀大學

過一個美好的日子

大學是不能錯過的

人生最特別的4年之一

你在大學, 會識到志同道合的人

有共同的理念, 有共同的興奮

絕不要讓大學成為痛苦的回憶

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/UCCKE_2019_DSE_Results.pdf
可以, 拿學校result 的pdf< 看看

估下自己仔女, 排第幾

如5星, 是7.9%

class 全部, 有150人為例

7.9%, 為12人左右

頭12人, 5星星+5星

每一科, 有其dse 比例, 再判斷自己大概成績

例如chem 15% , 60人讀計, 15人 5分+5星+5星星

如此類推, 大概估到仔女dse成績

到時, 估到可以選什麼科

去判斷仔女成績

‹ 上一主題|下一主題