用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

窮屋村的人
知不知在想什麼?

窮人,就是想

一野沖醫科, 搵大錢脫貧

唔得就工程師

最後鄭智禮 成為國泰 工程師

香港地, 無乜科俾你選

拿拿聲, 守住中文,  通識, 爆maths,phy,chem,bio,m1/2

選好科最實際

想其他都多餘, 其他野,唔好到學生哥妹, 諗

你攪好成績,  選到最好乜,就選乜

無成績, 你連諗的資格都無
你成績好, 選錯科,drop 科, 之後再報過其他都可以

成績好, 有選錯科的本錢

https://lionel2.kgv.edu.hk/pluginfile.php/1/local_mis/bulletin/6886/1158/ExploringIPO_poster.pdf

今屆助學金名單中,不少是連續兩屆「蟬聯」,更有部份是「三連霸」得主,十八歲中六理科生鄭智禮便是其中之一,他自○三年起連續第三年入選蘋果助學金,成績斐然。
智禮的六十歲父親任職保安員,五十多歲母親為長期病患者。智禮的二十歲兄長智謙曾是○三及○四年蘋果助學金得主,現就讀科技大學計算機工程系。
縱然家境並不寬裕,加上受到母親患病影響,智禮仍能在逆境之中突圍而出,去年會考取得六優二良佳績,成功取得大學「尖子計劃」的入場券,有望在今年九月提早一年成為大學生。
「呢排忙緊大學面試,我最想入中大醫學院,四月尾會有結果。」智禮與記者分享讀書心得時表示,只要上堂留心聽書,做足筆記,遇有不明白的地方即時發問,加上每天有紀律地溫習,便已足夠。

逆境中取6A佳績

智禮亦是運動能手,擁有拯溺銅章及急救證書,至於學科獎項及獎學金更是多不勝數,包括○四年國際數學奧林匹克比賽香港區初賽冠軍、○四年校內獎學金及○五年尤德爵士紀念基金獎學金等。
智禮開心說:「呢筆助學金對我有實際幫助之外,亦係一種肯定,雖然屋企環境唔好,但都得到社會人士支持。

https://ethz.ch/content/dam/ethz/common/docs/master-profile/englisch/ingenieurwissenschaften/MSc-Biomedical-Engineering-Appendix.pdf
第二頁

你見到頂尖大學

入面報碩士

入面要你讀過的學士, 無藥劑份

你藥劑好難攪

困死左

藥劑好睇唔好食

出來 威就ok

你出來, 3,4萬, 讀得好

之後好快收入執頂

一下你入到政府做

唔係你仔女隨時食驚風散, 一被炒,唔知轉什麼行

maths的功能
就是用來幫助phy

phy的功能, 就是幫助 chem

chem的功能, 就是幫助bio

maths,phy,chem,bio,英文.,

五大訴求, 缺一不可
以上五科, 就是五大訴求, 主導小孩人生走幾遠

其實讀書, 就是為搵食

搵二餐, 2.5餐, 3餐

大學生唔 馨香, 大學生難搵食

但無大學生身份, 搵食仲難

被迫走人考大學之路

不過做廚都ok

18歲做廚, 一路做, 27,28歲, 3,4萬大有人在

條條大路通羅馬

選岩自己定位

讀書要谷, 細細個

谷唔店, 一門技能, 社會求生

生存自有方式
不需父母憂心

窮, 便會想方法

我同事話, 香港將來點窮,點窮

我笑同事是否香港人

因為香港人, 是善良, 善於走灰色地帶, 總之唔犯法搵食就會早

1974-1980年 抵壘政策

我朋友, 玩法, 就是渣架車邊境接大陸人來香港

[size=15.104px]大陸人dup 低頭, 之後入市區

[size=15.104px]袋好多錢

[size=15.104px]又如最近渣的士

[size=15.104px]搵自己熟的地方, 9pm -2am, 一更車租120蚊(綠的), 因為 之前個更, 特更想早收工

[size=15.104px]咁岩撞到個司機, 9點pm 後不想渣的士,

[size=15.104px]膽粗粗, 叫佢借架 的士來渣

[size=15.104px] 之前,早上, 到8點pm,  個個渣特更, (渣幾乎全日)

[size=15.104px]之後, 俾我渣的士, 9pm -2點am , 一更120蚊,

[size=15.104px]得閒麻渣綠的

[size=15.104px]紅的, 難做, 星期六, 做半日, 星期日做全日

[size=15.104px]晚上綠的, 仲有得做, 但一定要熟路, 做八鄉

一個月, 星期一至五,  做5小時,  六做半日,   星期日 要全日

不偷懶, 都有15k 袋, 加返正職

夠養家

不同環境, 時空, 都有 方存方式

大學生,彈性更大

不須憂心

父母幫手泵好 子女學業

費時 仔女將來怪父母, 無盡力

當然乜都可以賴一餐

迫佢做題

佢想考醫科

要人提醒

一個正常考mbbs 學生, 這個假期

少則5-6小時, 不過份

多則, 應該10小時一天讀書溫習+做學校功課

局住讀工程
入唔夠入好標青的科

香港 地,唔同左

以前, 大學生少

你一出來, 好多好工會請

而家唔同

而家的工

想你一出來

立即幫老板搵錢

所以 你 唔好諗住起公司學到野

老板預你大學讀的野, 立即見洗, 可以幫到公司慳錢或賺錢

大學已變職業訓練局

但無計

你老板,點解要俾高人工你?

9月2日開學

9月2日, 聞到燶味

成個term ,  hku mbbs 都係bio

一點chem 都無

高中無讀過bio

唔想低分

我估今次hku mbbs, 頭二十名

佢做完份卷, 開心到彈起

同同學對晒, 幾乎岩晒

只是唔肯定, 同 教授的marking 的準則係咩

saq 7條, 識左5條, 有2條唔識

但試寫, 都執返d分

我自己估今次hku mbbs, 有機會考全級頭十名

q4+ 80% distinction

overall 85%  成績

因為轉左新制, 我擔心評分標準不同左

港大醫科 全級頭十名

講多次,只是我估

分數, 會告訴我是否對
我只能事先張揚的興奮/張揚

最後考得一般的話, 我會很失望

我暫時睇, 我識的mbbs year 1  小孩, 佢應該最高分
考完試, 笑笑口出市場

試問有多少人做到如此?

我寫mbbs的野, 聽下就算
因為這是一個故事

美麗的故事

我不肯定是否現實

我答唔到你

我怕網友太認真

同我一樣, 太投入

我對工程的小孩

有大期望

我想你們, 盡量狂谷

谷到爆分, 之後伸請去外國讀碩士

四散, 大學碩士伸請

之後邊間收

同埋邊間肯俾 獎學金, 就去那間
德國, 瑞士, 英國

外國欠頂尖工程碩士生

讀些,非常專業, 難讀

我開了3,4個 例如

例如, 分子生物學碩士, 電腦工程碩士,  神經系統 碩士, 核能工程碩士

我認為 各考試制度, 都有其缺點
父母應盡量補救小孩在制度的缺失

例如

ib 學生數學, 理科能力相當廢

根本好多ib學生,無法應付香港大學的工程 課程

我想喊, 點解父母可以俾仔女 理科能力 咁廢

係唔係仔女唔駛靠大腦搵食?

alevel學生, 太老定, 明明跟唔到, 死口唔認

alevel 出卷, 成日番炒

有幻覺, 以為操past papers, 大學就會高分...

dse學生, 學的野唔夠深在高中時

同埋dse 真係唔講野, 唔想講野,唔表達

好聽的野, 我唔想講

暫時無一套完美的制度

我點知?

我當然知

如有一套制度, cambridge,oxford 為何額外再設入學試?

就是信唔過alevel, ib,dse , 及各制度

所以父母, 要後天, 補救各制度的不足

而不是沉醉後天, 帶子女飲飲食食

5000 VIEWS, 明早7點30AM 5500 目標

你入到醫科

D野基本上, 重新學過

你DSE 學的野BIO, 醫科 SEM 1得5%唔夠是你DSE 學的野

你有BIO, 你著數, 別人5%

無既, 蝕底少少, 要追好易

基本上, 平時教時, 睇多2小時野, 一星期追到
有不少5星星BIO的學生好串

我PBL , 過慣晒

串, 係 ,BIO DSE 5星星, 係好難

但 不代表 你醫科可以讀得店

你醫科拿到好成績, 才串 啦

有2個 學生,ALEVEL BIO 滿分(4科A星, 平均分98) 同 IB 45  滿分, 考完醫科都要喊
個班吹噓IB,ALEVEL 的父母要付一定程度的責任

子女無法抽離, 在醫科自己只是平凡人

承認自己是平凡人, 是讀醫生存之道

不懂謙卑最終 埋單

因為以前讀IB,ALEVEL,DSE 都係被人讚

而家出晒事,唔知點同自己同父母交代
知道醫科難讀

但估唔到, 自己 會很大機會FAIL

平時拿8,9成

而家 唔夠時間做

寫唔出野

懷疑自己能力

工程,'
你排名, 都幾跟高中

高中你跟到, 大學你都跟到

因為D野, 只是難版高中

難幾多? 難好多

但工程時間夠

中間STUDY LEAVE

追好易

唔同醫科

醫科你係追唔到,  頭幾個星期,  追唔到, 你預告你 最終追不到

頭幾星期 追唔到, 請問頭幾星期追唔到

你憑什麼覺得=自己會追到?

時間夠, 是可以

慘在時間唔夠

工程, 讀的野, 不算多

所以要追追到

PBL 幾個DSE學生
我是非常憤怒

試過上PBL , 幾乎一句都無出聲

被人搖兩搖, 你才出聲

完全唔似醫生

你PBL 的同學, 同我講, 你地6個, 5個 LECTURE 平時無上堂

得1個上堂

你唔好以為我唔知你地攪乜先

你PBL時, 個腦完全吉

PBL 好多時, 不算太TECHNICAL

但一涉及不少醫科知識時

你地5個 口亞亞

邊個平時有讀書, 一睇就知
我渣住3組PBL, 去到下個SEM

PBL 的同學又唔同晒

你好多工, 是好被動
什麼叫被動?

就是, 完全跟經濟環境

經濟好, 你麻好

經濟不好, 你麻不好

同埋易被取代

你被取代後, 搵唔返個數

所以專業人士, 此問題較少

父母諗住俾子女選自己喜歡的科

但你仔女要出來搵工, 係唔係你養佢?

咁我唔係要仔女 選 自己不喜歡的科

我只是強調, 父母 ,最好有足夠 知道

話俾仔女聽, 每個決定的後果

但仔女選返

最好泵仔女良好成績,  等萬一佢地選錯

有得返轉頭

盡快, 最多的選擇

我只是怕, 你搭單的高中科, 高中成績

令子女, 讀完大學, 等於無讀

等個萬幾蚊, 咁就一世

一生不知所謂如何

有個ib 44分的醫科生
英文 口音非常重,

讀國際學校,你學乜野英文的? 

我奇怪, 英文咁差, ib 點拿44分....

唉!, 之後, 上堂, 係呀好認真

抄野

抄野

成本薄 抄滿晒野

用手抄的

我心諗都勤力, 不過拿硬野

唔拿野, 乜都得, 賭乜都得

因為佢抄的野, 只是, 重覆一句

miss晒重點 

佢串到字, 串岩

但成個urea 過程死背

個腦空, 得一些零碎的醫科字

我叫佢返去, 拿 幾本醫科書, 睇返睇

week 8, 再望, 情況一樣。。。

唔駛睇, 都知你會自己醫科退學
勤力讀ib 可以高分

醫科要的勤力, 不是ib 那種勤力

我心諗, 你不如早一點退學

唔想final  打殘你
有個alevel 女仔, 3a星1a

我聽到佢, 同我講

話好易醫科

d野讀過

glycosis d molecules 佢話自己識全名, 同學無人識

得佢識

我問了簡單的問題 , 佢答唔到

問佢 skeletal

同heart 的muscle  點反應 ach 

答唔到。。。。

12月19日考試真係死左

我估出事

大件事
佢講到ach 全名, 字就識串, 識讀

但入面細節mechanism, 完全唔識
cAMP用來做什麼? 又唔識。。。

你點考試?

你點讀落去?

其實你有冇讀書?

唔想讀醫, 不如早點退學啦

對大家都好

唔識醫科的野

我好解whatsapp 解釋俾你聽

我找到5-10sets notes

最後識晒

唔係我勁, 但d notes 勁抽

notes 全部唔駛錢,google返來。。。

我幾自豪

回覆 hehehaha2017 的帖子

多谢分享!明白前境麻麻, 读医真的没想过,根本唔够分亦冇心,只系见药剂够分又叫做专业才考累。
其实她是IB生,她只想做政策行政工作又或做NGO,所以public health/ global health为首選, 她想是简单,只为理想,为兴趣,但出路。。。。。。我好怀疑, NGO还可以,但政府工,大部分人都医生底,她靠咩呢,可能要读埋博士。
现在只可叫她努力拿好成绩,高分才有選择,真人真事,有人原报读英文,拿45满分,结果转读医科。

藥劑照報 我六點收工回家再解釋

個女IB predicted grade 幾分

cpmummy 發表於 19-12-24 12:14

多谢分享!明白前境麻麻, 读医真的没想过,根本唔够分亦冇心,只系见药剂够分 ...

其實又未必,香港現任食物及衞生局長陳肇始本身係護士(佢係Professor) head 住香港成班醫生,反而佢個deputy 係醫生。

预计40

回覆 Activehealth 的帖子

这个系好鼓舞的例子,陈肇始女士不只努力,而且真系读了好多书,系真博士,没法帮女儿想得甘长远,她会否/能否做到甘高位,做父母但求她出来有工做,不至两头唔到岸就最好啦

你而家40分
不過 不失

好高分,42,43或以上, 未輪到佢

低分又未見到佢 影子, 低分= 36或樓下

大部份科都入到

除了醫科外,

港大藥劑大概收38分左右

一年30個位, 非常少

你當NON JUPAS 25%, = 7-8個NON JUPAS 學生

競爭仍是很激烈

伸請左先

應該擺左 罷!

入到, 入左先

以前好多人, 人生都不知想點

見步行步

藥劑仍是神科之一

有得讀讀左先

佢人生的興趣, 慢慢就會出現

入左港大, 找尋下自己人生

會否想讀LAW, 會否想讀建議, 讀工程, 繼續讀藥劑, 讀醫?

最後 港大入面, 咩都有得讀, 轉系 亦不算困難(除了醫科)

入左先 再講

加埋港大藥劑轉埋PLAN , 讀得好可以讀醫科

2019年第一年可以

通常諗唔到人生想點, 渣住自己個分, 讀最好的野, 之後再算

香港讀大學, 4萬幾, 抵玩

選錯科, 成本`低

‹ 上一主題|下一主題