用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow家長分享
go

Harrow家長分享 [複製鏈接]

常常聽harrow好出名,為什麼?
請問有沒有harrow的用家分享學校教育模式?是否一條龍直上中學沒有考試?
   4    0    0    0

我雖然係用家, 但唔算好熟, 不過可以答少少

Harrow School 本身在英國是百年名校, 出過幾位首相; 但 Harrow International 係佢近十幾年才發展的 franchise, 不過風格同理念都承繼返英國學校傳統, 學制亦比較接近英國, 一條龍, 中學主力考 iGCSE 同 A-Level. Harrow HK 亦係香港暫時唯一一間有寄宿的國際學校, 有家長當係本來打算去英國留學寄宿的 local alternatives

咁你小朋友喺harrow讀得開唔開心?d 學生會唔會好離地?

sesamebabe 發表於 19-12-19 19:37
咁你小朋友喺harrow讀得開唔開心?d 學生會唔會好離地?

Wanna know too

學校大多數中產?富豪?會否分成一堆堆?小朋友假日多同學之間的活動嗎?

朋友係harrow教書 話啲小朋友都幾有錢 住港島有司機接送

係學校附近買個6-700萬既樓俾小朋友小休下 無咩問題 咁樣唔知算唔算富豪

我朋友唔知有無一般人定義既中產 (學校唔會俾佢地知小朋友背景)

我自己覺得中產既range都好闊
有啲人月入3萬又話自己係中產(無人想認自己係草根掛)月入10-20萬又係中產 月入30萬以上(財爺) 都係中產

我聽完佢講 感覺係如果屋企住2-3000萬樓 有車 唔駛好慳都讀到 咁應該融入無咩大問題

一定有好有錢既同學嫁啦 咁Harvard都有 唔通唔讀咩

KaKaKaKw 發表於 20-1-3 16:05
請問interview 難唔難?有冇咩要注意。小妹細仔下星期二要in, 有冇人仔仔女女都一樣吖? ...

中學學費幾錢?

Rich5 發表於 20-1-4 14:56
中學學費幾錢?

學校網頁可找到你所需資料

教育模式
就是

校內predict 公開考試成績緊

校內predict grade好緊

如你校內predict igcse 5,6分, 出到去, 多數7,8 分

alevel predicted grade 如b, 出去到a , 什至a星

等你校內驚下

本身班學生叻 , 不叻會走

但不叻的人, 不少入到學校, 會 變得叻

自動自覺, 同學勁, 小孩會想生存活下來

學校, 嘗試會保住學生數學能力

一唔得, 會踢去maths support group, 測驗高分, 才能離開

同埋好多mock 卷的

假期, 成日派功課

同埋迫學生, 早少少做past papers

其他科, 有些老師, 叫你唔店, 有機會例如逢星期二, 留低, 佢教你

點講呢, 你入到去

學生, 對學校 多數讚不絕口
不交功課, 會demerit , 某些老師會瘋狂demerit 如 鬼佬老師 JT

y8-13 見證 harrow  成長
gsis 今年 8-9分igcse 的人, 58% , 9分28%

harrow  8-9 分igcse的人, 75% , 9分51%

https://www.harrowschool.hk/learning/examination-results

https://mygsis.gsis.edu.hk/2019/09/10/igcse-and-ib-results/

我不是 作任何比較, 只是話俾你聽距離有多少
此學校, 你會好驚險, 但你會ok成績

校內, 差,最後出去都平安

校內好, 出到去標青

有咩野, 入左先講

sesamebabe 發表於 19-12-19 19:37
我估好少讀國際學校會唔開心, 功課少假期多, 反而多數係家長自己感覺踏唔踏實
可能我仔仲細, 同學間其實好少談及家庭背景, 返到學校大家就咁高咁大, 唔會理你老豆係邊個

spjspj 發表於 20-1-3 13:35
學校大多數中產?富豪?會否分成一堆堆?小朋友假日多同學之間的活動嗎? ...

首先要明白一點,  其實大多數香港高級中產或富豪係唔會想太高調, 更不希望小朋友會因為家庭背景而受到特別待遇, 負擔得起學費的家庭, 小朋友反而唔會太功利, 因為無必要...

我小朋友仲未會獨立有同學間的活動, 平時如果有親子活動, 反而係家長間會就國籍語言自然分成一堆堆傾計, 當然大 group 大家一定係用返英文溝通...

明白!認同

請問香港,內地,外籍家庭比例是多少?

我仔會入 Y6 boarding 2020/2021. 從一間IB國際學校轉過去. 因為由幼稚園讀咗七年都係覺得academic教得太淺. 不過現在轉去Harrow都好驚佢會變咗一個考試機器!都有D驚佢冇晒creativity同埋唔識problem solving. 其實讀一間好academic的英制學校的學生會唔會有這些問題呢?
‹ 上一主題|下一主題