用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 校際朗誦比賽不公平!唔記得首詩要重讀,都拿到第三! ...
go

校際朗誦比賽不公平!唔記得首詩要重讀,都拿到第三!

請問一下大家,這情況正常嗎?我自己就覺得好surprise。

昨天英文P4比賽,名校男生説完topic ,開始了一句就停了,好明顯太緊張而忘記了。judge 叫他重新開始。我覺得男生之後表現回復正常,而且不錯,但不是驚為天人那種。但結果係得第三。

一段幾十秒的英文詩,已經開始了但中途忘記了,不應該是嚴重的問題嗎?是否可以當冇事發生過一樣,從頭開始?

我再回想,男Judge一開始説opening 時,大家都安靜地聽,但該男生誇張地舉直手大力揮手,judge 隨即回應揮手微笑。當時覺得有點怪怪的,心想,他們是否認識的呢?

其他得獎者實至名歸,我由心為他們高興。但是這位季軍得主,我心裏面覺得很不快,很不公平。 

你地覺得呢?

Rapica88 發表於 19-12-17 22:15
請問一下大家,這情況正常嗎?我自己就覺得好surprise。

昨天英文P4比賽,名校男生説完topic ,開始了一句 ...

據我所知,如果對賽果有懷疑,可經學校寄信給主辦機構反映,下年4月底前會回覆。

有無其人,可以重新開始?

如果只係得佢一個可以,就有問題

我有上校際朗誦節網頁睇過投訴方面嘅途徑,需要學校校長簽名,再由校方寄信去機構投訴。

但是,我們只是一個參賽者,手上沒有任何可記錄嘅證據(比賽期間不得使用手提電話),這亦不是關於自己的賽果。正常情況下,我覺得學校一般都不會受理。

如果有其他家長昨天都在場,也可以反映同分享一下。

真心想問一問,這個情況是正常的嗎?會唔會係我太敏感?

wmkcnw 發表於 19-12-17 22:29
有無其人,可以重新開始?

如果只係得佢一個可以,就有問題

冇其他參賽者中途唔記得首詩。

其實好老實講,去到小四朗誦比賽好少見人中途唔記得咗,要重新開始過。

我自己覺得係致命嘅問題。但係我真係唔係太清楚,其實朗誦比賽,規則上係唔係可以無條件重新開始過嘅呢?

咁我又覺得离譜左d, 個個judge 的focus 的地方都唔同,可以講個季軍運氣好好。

Rapica88 發表於 19-12-17 22:15

昨天英文P4比賽,名校男生説完topic ,開始了一句 ...
如果太緊張,講完topic就停落嚟,要重新開始,一定會扣分。如果個小朋友讀得好好,原本可能攞第一或者第二,好可能會變成第二、第三,跌一級好正常。

Rapica88 發表於 19-12-17 22:46
冇其他參賽者中途唔記得首詩。

其實好老實講,去到小四朗誦比賽好少見人中途唔記得咗,要重新開始過。
同一開始就唔記得唔同,如果中途唔記得首詩,需要評判提示,會扣得多分好多。

王家爸爸 發表於 19-12-18 11:40
如果太緊張,講完topic就停落嚟,要重新開始,一定會扣分。如果個小朋友讀得好好,原本可能攞第一或者第二 ...

其實朗誦好難公平,得一個judge, 佢地心中的priority 都唔同,有d重發音,有d重表情,有d鐘意大聲,有d鐘意多動作,有d唔鐘意大動作,仲有眼緣。

朗誦要攞獎,我估天時地利人和好重要

回覆樓主:

呢啲比賽從來得啖笑, 其實何必嘥時間去練習參加呢啲咁嘅比賽

sunnymama2 發表於 19-12-18 12:33
其實朗誦好難公平,得一個judge, 佢地心中的priority 都唔同,有d重發音,有d重表情,有d鐘意大聲,有d鐘意 ...
講得啱,朗誦好難有絕對公平,主要係發音準確既重要性,英文嚟講,鬼佬、鬼婆無咁著重發音既準確度;而普通話基本上都著重發音既準確度。其他方面,其實都算係好客觀。其實唔同既朗誦比賽,要求好唔同,例如表情:英文(除咗莎劇外)只可以用眼神、面部表情;而廣東話同普通話就需要用上一定既手腳動作。另外,語調方面,英文同普通話唔可以太誇張,需要恰到好處,廣東話需要好誇張。

王家爸爸 發表於 19-12-18 13:36
講得啱,朗誦好難有絕對公平,主要係發音準確既重要性,英文嚟講,鬼佬、鬼婆無咁著重發音既準確度;而普通 ...

你講得啱,我小朋友英文的尾音唔靚,但都有季軍,冠軍和亞軍同分。評判正正係鬼佬,佢有講過我小朋友發音要下少少苦功,但讚阿仔表情聲線做得好,係good story teller and have great understanding of the poem

如果遇到個重咬字的評判,結果可能唔同了。

Rapica88 發表於 19-12-17 22:38
我有上校際朗誦節網頁睇過投訴方面嘅途徑,需要學校校長簽名,再由校方寄信去機構投訴。

但是,我們只是一 ...

我相信主辦單位有錄低比賽過程。 如果唔係, 佢哋點會有冠軍的朗誦畀我哋在網上睇。

DOCTORGG 發表於 19-12-19 07:10
我相信主辦單位有錄低比賽過程。 如果唔係, 佢哋點會有冠軍的朗誦畀我哋在網上睇。
...

喺邊度有得睇?

佢地網站有講過會邀請某些出色的冠軍再表演的,可能你的video係之後的?

sunnymama2 發表於 19-12-19 09:50
喺邊度有得睇?

佢地網站有講過會邀請某些出色的冠軍再表演的,可能你的video係之後的?

原來係之後先至錄。

我女上次參加中文,冠軍把聲好好聼,但中間背錯,都係第一。所以之後不再參加。

回覆樓主:

呀~~~我仔solo verse都有一句塞左唔記得(因為以為會取消比賽而只練左兩日),最後得第三喎,不過我哋唔識個評判的(中五)。

今年埋單計數,除solo verse呢個季軍外,solo prose reading冠軍,public speaking team亞軍,都好好彩呀!

silvia_ng 發表於 20-1-11 12:42
呀~~~我仔solo verse都有一句塞左唔記得(因為以為會取消比賽而只練左兩日),最後得第三喎,不過我哋唔識 ...
如果係中途窒咗一窒,一定會扣分,如果你小朋友無窒,可能係冠軍。