用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼還是龍幼?
go

名幼還是龍幼?

長話短說, 哪幾個龍幼值得放SC/LH/KV這個級數的Offer,

有德望 / 聖心 / 真光, 是不是可以放棄名幼,可惜都是女校?
培正 / 民生 看距離?

還有哪些龍幼是比名幼更好的選擇?

Why not both? XD

PC, MS. etc.

回覆 快樂火雞 的帖子

德望 / 聖心 / 真光都唔算名幼嗎?咁你可以了解下KV/SC/LH這些學校有多少學生可以有比這些女校好的offer先。

快樂火雞 發表於 19-12-17 10:36
長話短說, 哪幾個龍幼值得放SC/LH/KV這個級數的Offer,

有德望 / 聖心 / 真光, 是不是可以放棄名幼,可惜都 ...
德望好似只收50%

ThomasF 發表於 19-12-17 12:39
德望好似只收50%

不過已比外校生數以千計競爭細好多

今年德望第一輪收了8成德幼生。

回覆 Bonbonita 的帖子

收好多, 有冇人知堅真今年升小資料?

有龍揀龍
除非有阿哥/家姐讀緊小學可以跟上
否則龍校即使收50%都有優勢
SC/LH/KV都未必有一半人考到入 GH/SH/TL

回覆 快樂火雞 的帖子

你講既都係近年多得一班家長吹捧既牟利私立幼稚園,令佢哋可以愈開愈多,辦學團體愈搵愈多,但呢班既target 咪又係你所分為龍幼既小學部,所以自己考慮下點排優次?

PTL_L 發表於 19-12-18 07:21
回覆 快樂火雞 的帖子

你講既都係近年多得一班家長吹捧既牟利私立幼稚園,令佢哋可以愈開愈多,辦學團體愈 ...

同意

樓主以上所提嘅龍校
個人黎講每間都值得放棄所提及嘅私校

到小一出公海都係考龍校嘅小學部
不如有龍讀龍

回覆樓主:

龍幼 for sure!

我的顧慮是
如果有心要考直私的話,龍幼會不會教的太淺了?
到時沒辦法一條龍上,就會很徬徨了.

回覆 快樂火雞 的帖子

明白樓主concern,我一樣有過呢個想法。
換個角度睇,如果小朋友連校內,2選1(或者2選1.5)都上唔到,佢又係咪咁有競爭力可以係公海20選1都贏到呢? 唔好誤會,唔係針對話你小朋友唔叻,只係假設一般情況。當然佢係咪有競爭力,好講性格/父母培養/自己既書緣資質。

回覆 快樂火雞 的帖子

點解你會覺得龍幼就係淺?有冇睇過人地課程?要釐清一點係龍幼上小學部都未必全收,大多收85%,你估校內家長會點做?只是,讀龍幼可以只跟校內人數競爭,讀私校要同全香港競爭擺了。

無可否認,大部份龍幼學術係淺過私幼

回覆 bbhodayi 的帖子

淺,但銜接到名小,直升名中,仲想點?想不停深,為左考名小做準備?

回覆樓主:

龍幼

cxmonster 發表於 19-12-17 22:47

我都想知...

唔想煩,就更係龍幼。但龍幼同名幼的入學難度應該一樣~~~大把人爭

cxmonster 發表於 19-12-17 22:47

我係出年由堅真升真小用家,今年起碼9升人可上返真小,自己放棄另計