用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳香島
go

將軍澳香島 [複製鏈接]

校風如何!有人知嗎!是直資但又可參加統一派位!
   0    0    0    0

我朋友既小朋友被欺凌了, 本來我都以為間學校唔錯, 介紹左比佢~ 點知佢比人蝦, 學校又幫唔到手

cyhin 發表於 19-12-17 07:28

派位直資丫嘛。

poo_law 發表於 19-12-17 08:32
我朋友既小朋友被欺凌了, 本來我都以為間學校唔錯, 介紹左比佢~ 點知佢比人蝦, 學校又幫唔到手 ...

乜事俾人蝦呀?呢D左派學校校風好嚴喔。

poo_law 發表於 19-12-17 08:32
我朋友既小朋友被欺凌了, 本來我都以為間學校唔錯, 介紹左比佢~ 點知佢比人蝦, 學校又幫唔到手 ...

你可以叫你朋友去信教育局反應情況,如果嚴重就報警備案,如果你想比次機會果個小朋友,你可以要求學校通知駐校警長來,讓佢去處理,每間學校都有駐校警長,他是負責嗰區嘅警察

CM.MUN 發表於 19-12-17 11:45
你可以叫你朋友去信教育局反應情況,如果嚴重就報警備案,如果你想比次機會果個小朋友,你可以要求學校通 ...

原來如此,長知識了

little_yolky 發表於 19-12-17 12:06
原來如此,長知識了

警長來其實都係同佢講解,當然佢唔會好似老師角度同佢講,係已警察身份同佢講,會對欺負別人嗰果小朋友做成壓力同佢屋企人好好管教自己子女

CM.MUN 發表於 19-12-17 12:14
警長來其實都係同佢講解,當然佢唔會好似老師角度同佢講,係已警察身份同佢講,會對欺負別人嗰果小朋友做 ...

如果學校唔叫點辦?

CM.MUN 發表於 19-12-17 12:14
警長來其實都係同佢講解,當然佢唔會好似老師角度同佢講,係已警察身份同佢講,會對欺負別人嗰果小朋友做 ...

這方法常見嗎?之前很小聽到!

學校一般應有既定嘅處理方法!

cyhin 發表於 19-12-17 07:28

早一兩年參觀過開放日,明明話唔知九點定十點開始,去到好似原全未預備好一樣,冇乜家長和學生。有位老師見我行來行去,就話俾我之有得觀課。課室有一位年輕嘅外藉教師用全英跟大概10 個學生上堂。坦白講,就算有幾個家長睇住佢地上堂,班學生都懶懶閒,唔認真。如果學校係隨意抽這班學生出來還好,如果是精挑細選的話...

vin105 發表於 19-12-17 12:17
這方法常見嗎?之前很小聽到!

學校一般應有既定嘅處理方法!

呢個方法很少用,一般是用來經常犯錯又唔改,話極都唔聽,而最重要就係學校已經同家長講咗嚴重問題,該家長也不聽校方說法,把事情顛倒黑白,學校就會用上,到果時一般家長就會改變態度,真心教育孩子,如果家長是聽校方,答應校方我會好好教育兒子,一般情況下不會用上

little_yolky 發表於 19-12-17 12:16
如果學校唔叫點辦?

其實你也已經覺得需要報案,只係想比次機會佢,因為校方是通知警方來幫手教育,你報警是告佢

little_yolky 發表於 19-12-17 10:41
乜事俾人蝦呀?呢D左派學校校風好嚴喔。

因為明年揀中,所以想知多少少!

我都叫朋友報警, 但最後唔知佢有無報, 但佢女而家成日唔返學, 似怕左咁。係咁既, 佢被班女同學上完pe堂換衫時偷拍片。總之就成日有唔同既事欺凌佢, 學校又懶懶閒咁, 咪又係話要同學del片, 罰寫道歉信, 但從來無收過咁。

poo_law 發表於 19-12-17 19:30
我都叫朋友報警, 但最後唔知佢有無報, 但佢女而家成日唔返學, 似怕左咁。係咁既, 佢被班女同學上完pe堂換衫 ...

del有鬼用咩,可能已經放咗上網了。

我都叫朋友報警, 但最後唔知佢有無報, 但佢女而家成日唔返學, 似怕左咁。係咁既, 佢被班女同學上完pe堂換衫 ...

呢個情況,應該去信教育局同報警,做家長唔可以唔處理,孩子是自己,做父母都唔去保護佢,小朋友會點諗,應該叫你朋友好好同小朋友溝通,讓小孩明白利害問題,勇敢面對同之後可能出現負面影響,做好心理準備,等等

其實件事係上年發生既, 今年佢女心理情況巳出現喇, 佢變得唔鐘意返學, 一踏出屋企就呢喥痛, 果喥暈, 所以無日日返學~ 班主任只打過一次去了解情況, 咩都唔做~ 所以我真係覺得呢間學校麻麻呢

poo_law 發表於 19-12-18 00:06
其實件事係上年發生既, 今年佢女心理情況巳出現喇, 佢變得唔鐘意返學, 一踏出屋企就呢喥痛, 果喥暈, 所以無 ...

很可惜、咁有無搵過校長傾甚至唸過轉校?

我而家幫佢搵左vtc course, 叫佢完成個中三就轉去讀職專課程算

係好嚴重的行為, 點解唔轉校.其他b3津校.

‹ 上一主題|下一主題