用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 佛教大雄
go

佛教大雄

自行收生設有面試準則 非全部申請人有機會面試 那麼他們自行階段是否只邀請最好成績band 1的學生面試?大家有何意見?

大雄據我所知系校風幾好的band 2頭中學~

0030 發表於 19-12-16 12:01
大雄據我所知系校風幾好的band 2頭中學~

是的 但面試有篩選……

回覆 YanYan08 的帖子

如果咁樣是否浪費了一次自行機會?除了大雄還有那一家band 2是是這樣

回覆 YanYan08 的帖子

有篩選,但我不相信會有好多band1C學生會報它,除非邊緣人~

回覆 0030 的帖子

如果band 2中報佢機會係咪好細?

萬一成績不是他們那杯茶 自行便少了一個面試表現機會⋯

YanYan08 發表於 19-12-16 11:07
自行收生設有面試準則 非全部申請人有機會面試 那麼他們自行階段是否只邀請最好成績band 1的學生面試? ...

今年提早公佈自行結果, band 1 學生唔會自行咁早就揀band 2, 佢地自行唔得抽獎再揀佢都未遲.
應該得返band 1 邊緣人自行會揀.

yaya_c 發表於 19-12-16 14:26
今年提早公佈自行結果, band 1 學生唔會自行咁早就揀band 2, 佢地自行唔得抽獎再揀佢都未遲.
應該得返band ...

有道理!

YanYan08 發表於 19-12-16 11:07
自行收生設有面試準則 非全部申請人有機會面試 那麼他們自行階段是否只邀請最好成績band 1的學生面試? ...

我唔認為呢間中學會吸引到B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實呢間如果係BAND 2中至尾去自行, 會否沒機會面試?

kwongciu 發表於 19-12-16 15:13

B2中機會是有的,B2尾就難了!畢竟區內無乜好既B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kwongciu 發表於 19-12-16 15:13

唔check唔知身體好, 唔報唔知時運高, 反正有兩個自行機會, 自一簡一間高一線學校搏下, 自二先簡程度相同的. 再唔得仲有抽獎嗎, 無理由唔自一試下.

回覆 kwongciu 的帖子

大抽獎應該有機,但今年好多校友報都派到band 2尾的中學~畢竟競爭大左~

B2A-B自行有機會嗎?會否面試機會也欠奉?

回覆樓主:

佛教大雄2019年3322率40.4%
屬B2B水平 自行應以B2生為主

Julialpy 發表於 19-12-29 10:54
B2A-B自行有機會嗎?會否面試機會也欠奉?

B2A-B自行應該有機會

如果自行兩間揀大雄同滙基 會否太進取?

有冇人叩大雄 有冇收到消息?