用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才中學DSE成績
樓主: happypiglet
go

優才中學DSE成績   [複製鏈接]

講番GT既DSE成績, 如果今年DSE得69人考, 各科分佈估計如下:

科目5+比例估計應考人數估計達5+人數核實比例
11.60%69811.60%
20.30%691420.30%
27.50%691927.50%
通識17.40%691217.40%
M260.00%10660.00%
Phy57.70%261557.70%
Chem50.00%281450.00%
Bio42.30%261142.30%
Econ27.30%22627.30%
Geo12.00%25312.00%
C.History35.70%14535.70%
VA60%5360.00%

Poyau    發表於 21-8-2 17:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

為什麼只有69個人考試?剩下的人呢?有些不明白。

張住山 發表於 21-8-3 06:03

GT一向流失率高,過往多年都係得大約60人畢業,係近兩年先多番D,連埋IBDP個班,約有80人畢業
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

張住山 發表於 21-8-3 06:03

優才近兩年考生比以往多

年份 考生
2021 DSE 69 + IBDP 12 = 81
2020 DSE 66 + IBDP 17 = 83
2019 DSE 61
2018 DSE 58
2017 DSE 73
2016 DSE 58
2015 DSE 69
2014 DSE 63
2013 DSE 62

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-8-3 12:28
2015/2016 優中中一得4班G7,每班約23-26人,到底完成中六時,畢業人數有81人,相對其他直資流失是否高?:qu ...
直頭低啦!開心晒~~

回覆 PeterWong2021 的帖子

唔知流失率算高定低!  與同區直資 真道相比:   
真道小一由190人, 到中六考IB 47人. 考DSE 69人. 共116人
GT 小一 或 中一 約100人,  到中六考IB 12人. 考DSE 69人. 共81人

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=48989231&fromuid=1319058

回覆 AgapePa 的帖子

我想知道流失的學生大部分是去哪裡呢?作為家長,選擇優才其中一個想法就是不想再麻煩了,如果中途轉校那不是還要麻煩?多謝指點!

張住山 發表於 21-8-3 21:06
回覆 AgapePa 的帖子

我想知道流失的學生大部分是去哪裡呢?作為家長,選擇優才其中一個想法就是不想再麻煩 ...

我認識的退學生,多數都是去外國升學。

好奇問句, GT少人插班, 係有冇留班制度呢?

hkpapa852 發表於 21-8-4 10:58
好奇問句, GT少人插班, 係有冇留班制度呢?

GT有留班制度。中英數一科唔合格或兩科唔合格要留班,有補考,連補考都死就留。中一有幾個留班。

AgapePa 發表於 21-8-3 15:14
... 中六考IB 12人. 考DSE 69人. 共81人 ...   
其實今年畢業生有82人,但有一位學生自修IAL,一早被英國兩大之一收咗,所以無考DSE

iamderek 發表於 21-8-4 22:15
其實今年畢業生有82人,但有一位學生自修IAL,一早被英國兩大之一收咗,所以無考DSE
...

2019年入劍橋個位,又係自修IAL.
‹ 上一主題|下一主題