用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才中學DSE成績
樓主: happypiglet
go

優才中學DSE成績   [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:15
選修科Phy, Chem, Bio, 中史,Econ之類5+% 係高過26.9%既
其實選修科有冇公布呢?

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:15
選修科Phy, Chem, Bio, 中史,Econ之類5+% 係高過26.9%既
我見就算董玉娣Phy, Chem, Bio 5+ 嘅%平均都係45%

morningsun 發表於 21-7-31 22:16
其實選修科有冇公布呢?

優才有公布選修科5+(見#79 pdf)

2021年 | 2020年
物理5+ 57.7% | 46.2%
化學5+ 50.0% | 58.1%
生物5+ 42.3% | 47.4%
中史5+ 35.7% | 54.5%
經濟5+ 27.3% | 28.1%
地理5+ 12.0% | 22.6%
M2 5+ 60.0% | -
視藝5+ 60.0% | -

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:22
其實DSE 成績和過去係持平,整體學生平均分best 5 best 6係冇乜升跌

優才2021年最佳5/6科分數向上
整體5+回落可能因第7科不及上年
相對上對升學應影響較少

2021年 | 2020年
最佳5科 21.3 | 21.1
最佳6科 24.4 | 24.2
最佳1/4同學 31.6 | 31.7

回覆樓主:

GT IB成績好似考得幾好,
所以話 考IB 著數過考dse好多

workingmom 發表於 21-8-1 06:28
GT IB成績好似考得幾好,
所以話 考IB 著數過考dse好多
今年ib成績大發水,全港得嗰2000人考,百幾個滿分狀元。如果學校咁都唔好成績,就真係要打patpat

回覆樓主:

話雖說回來 , 有不少家長都話IB難考。
當然, 就算難考 , 但係能夠考取到比dse高幾皮的成績, 就當然非常值得啦!

ok3 發表於 21-8-1 12:20
今年ib成績大發水,全港得嗰2000人考,百幾個滿分狀元。如果學校咁都唔好成績,就真係要打patpat ...

最新有個說法,你入到SPCC先講。唔知點解講到只有SPCC先有IB呢個選擇~~~

mcl203 發表於 21-8-1 12:50
最新有個說法,你入到SPCC先講。唔知點解講到只有SPCC先有IB呢個選擇~~~
...
全港2千幾人考IB,SPCC只佔4x人有咩代表性?

AI1 發表於 21-8-1 13:01
全校只有4分一人讀lB,要非讀lB的話,點會選SPCC
非常有道理。令人茅塞頓開!

cafeva 發表於 21-8-1 12:55
全港2千幾人考IB,SPCC只佔4x人有咩代表性?

我係唔明嘅,無端端彈左個咁嘅見解出嚟,看落好似有啲依據,諗落又似係怪怪地咁~~~

Poyau 發表於 21-7-31 23:57
優才2021年最佳5/6科分數向上
整體5+回落可能因第7科不及上年
相對上對升學應影響較少
計埋M2人均考~6.3科,考7科既人恐怕多數第7科都係M2
否則可能5個人都唔夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 21-8-1 13:06
非常有道理。令人茅塞頓開!

點解要去SPCC讀IBDP? 因為佢係全港有開辦IBDP既學校中,學費偏向「平」(一年96500)而性價比又較高既學校囉!

當然你要入到先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-2 08:28
點解要去SPCC讀IBDP? 因為佢係全港有開辦IBDP既學校中,學費偏向「平」(一年96500)而性價比又較高既學校 ...
假設target 神科而你小朋友全港top 500, 咁你讀咩課程都無問題.但係可能入到SPCC都讀唔到IB.
如果全港top 1500,  咁數字上讀IB好似有機會入神科, 係咁既情況下你會唔會叫佢去考SPCC?

如果全港top 100, 先係任你揀咩課程咩學費咩同學....etc...

*數字自己調校  

cafeva 發表於 21-8-2 10:29
假設target 神科而你小朋友全港top 500, 咁你讀咩課程都無問題.但係可能入到SPCC都讀唔到IB.
如果全港top 1 ...

俾咁多學費為乜?

學某會員話齋, 依家英國大學醫學院收生要求咁低, DSE有20分都夠入澳洲排名No.1既大學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3852644&pid=48925683&fromuid=1389083

大家係咁易係去免費官津中學讀書考好DSE咪夠囉, 駛乜成日去嘈無良心個兩間醫學院?

hkpapa852 發表於 21-8-2 10:42
俾咁多學費為乜?

學某會員話齋, 依家英國大學醫學院收生要求咁低, DSE有20分都夠入澳洲排名No.1既大學
咁又係另一議題. 我都唔buy只谷成績既學校.
‹ 上一主題|下一主題