用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才中學DSE成績
樓主: happypiglet
go

優才中學DSE成績   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-7-17 17:59
明白。"不多於"50.4%的主科4+率有無可能再"細"DD?因為,用得「不多於」或「假設百分比」,是否 ...

謝謝意見

主科4+不多於50.4%亦不少於22.5%
即係由最佳B1C至最差B2B範圍算大
以下為選修4+不同假設下 主科4+%

選修4+ 100% → 主科4+ 22.5%*(最小)
-----------------------------------------------------------
選修4+ 80% → 主修4+ 35.2%(~B2A)
選修4+ 75%(B1A) → 主科4+ 38.1%
選修4+ 65% → 主科4+ 44.7%(~B1C)
選修4+ 60%(B1B) → 主科4+ 47.5%
-----------------------------------------------------------
選修4/5+相同 → 主科4+ 50.4%(最大)

* 假設選修科成績全部為4+
主科4+ = 整體4+ - 選修科次 = 55
⇒ 主科4+ ≥ 22.5% [55 ÷ (4 × 61)]

Poyau 發表於 20-7-17 23:25
謝謝意見

主科4+不多於50.4%亦不少於22.5%

一朝早就俾jm炸爆群組,jm短訊來大贊你這次分享嘅當中"計算數值分析部分"十分有用呀!她們以經拷貝出其中部份資料收歸己用了。謝謝你的無私付出呀!

YmOra 發表於 20-7-18 09:17
一朝早就俾jm炸爆群組,jm短訊來大贊你這次分享嘅當中"計算數值分析部分"十分有用呀!她們以經拷貝出 ...

過獎 不用客氣 集思廣益 互相交流

回覆 Poyau 的帖子

the Big 3 Us admission is extremely high based on the DSE results announced, a big disconnection. there is a high possibility that JUPAS Degree Offer =/= University Degree Offer.

JUPAS Offer 59 - this includes both the degree and sub-degree programmes

University Degree Offer 53 - this includes the UGC funded programmes from JUPAS and non-JUPAS self-financed programmes

A student got a sub-degree progamme offer from JUPAS can also got a non-JUPAS self financed degree progamme offer.

Hence, the actual JUPAS Degree Offer would be much lower than 53. If this is the case, the Big 3 U admission rate will be lower than 44%.

GT always do a lot of window dressing to its statistics published. Only the school insider can know the true figures.

KikiDaddy 發表於 20-7-18 11:31
回覆 Poyau 的帖子

the Big 3 Us admission is extremely high based on the DSE results announced, a bi ...

There are too many tricks can be done to show about the university placement, so I have put the university % into lower consideration point in recent years.

KikiDaddy    發表於 20-7-19 18:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想請教各位前輩
咁根據GT 2019 DSE 成績黎講
GT 只係算係B1C, 甚至只係B2A???

iababy 發表於 20-11-26 16:30
想請教各位前輩
如果GT水平係屬B2A, 咁TKO同觀塘區都無一間直資中學達B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iababy 發表於 20-11-26 16:30
想請教各位前輩
2020年IB同DSE一樣幾好, 我覺得唔係BAND1C-2A感覺係BAND1B-C? 不過呢啲等高人分析

回覆 hkpapa852 的帖子

想問下你,如果小朋友是band 1 A生,如果想讀IB課程,應唔應該簡GT來讀?

多謝前輩賜教我真係唔識, 希望唔好介意.

咁想請問, GT 係屬於B1A, B1B 定B1C? 謝謝先.

Dylanli2017 發表於 20-11-27 20:26

想問下你,如果小朋友是band 1 A生,如果想讀IB課程,應唔應該簡GT來讀? ...

B1A學生,想讀IB不如先入一間B1A中學,中四試吓入唔入到李寶椿好過啦!

如果入唔起碼繼續讀DSE都有​多D楂拿!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-12-1 12:34
B1A學生,想讀IB不如先入一間B1A中學,中四試吓入唔入到李寶椿好過啦!

如果入唔起碼繼續讀DSE都有​多D ...
點解咁推崇lpcuwc?俾咁嘅價錢去讀is好過

bobbob 發表於 20-12-1 12:38
lpcuwc 係世界既認受性,比90%香港既IS以至local school還要高

而且真正做到國際化(至少現在仲係)

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-12-1 13:02
lpcuwc 係世界既認受性,比90%香港既IS以至local school還要高

而且真正做到國際化(至少現在仲係)
響邊度睇到認受性?

bobbob 發表於 20-12-1 13:12
響邊度睇到認受性?

要自己上網慢慢研究下

無實際統計資料

bobbob    發表於 20-12-1 13:23

bobbob 發表於 20-12-1 12:38
通常有本事入到 LPCUWC 既學生,好大機會有 full scholarship,另外不少畢業生,亦會有機會取得 full scholarship去外國著讀名大學(不過要承諾日後每月會有捐獻番俾學校)

hkpapa852 發表於 20-12-1 17:47
通常有本事入到 LPCUWC 既學生,好大機會有 full scholarship,另外不少畢業生,亦會有機會取得 full schol ...

小朋友有朋友仔高中插入LPC,佢講LPC有兩類人,其一係富家子女,唔太讀書嘅~~~

mcl203 發表於 20-12-1 17:52
小朋友有朋友仔高中插入LPC,佢講LPC有兩類人,其一係富家子女,唔太讀書嘅~~~
...

其實咪靠佢地間接資助D船俾肯讀書既學生囉!

李寶椿我都好中意,不過好似好難入? dse少左通識呢科,唔知對升讀外國大學有冇大影響?

認同,我有上網check過,不過就是唔知會唔會好難入
‹ 上一主題|下一主題