用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才中學DSE成績
樓主: happypiglet
go

優才中學DSE成績   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-7-17 15:49
是否可以簡單理解為,2233睇補底,4+睇入大學/三大,5+睇拔尖?

我一向都係有類似既主張。

不過正式計,4+%應只夠入8大普通科,熱門科要睇5+%

拔尖要再睇更高成績既%了

b3410    發表於 20-7-17 15:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-17 15:41
主科/整體4+得50頭,其實真係好難當B1B
睇33222吖嘛爲了使優才爭取成爲B1A,當然以最有利的數據做衡量標準

hkpapa852 發表於 20-7-17 15:41
主科/整體4+得50頭,其實真係好難當B1B

點解只得61人考咁少,中一幾多人。

fatman69 發表於 20-7-17 16:50
借用經典回復:勁人去左考IB……呃,未有考IB?留洋……

fatman69 發表於 20-7-17 16:50
中一係100-120人左右,至少走咗40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-17 16:59

放洋加IB,DSE剩番61人,合理!

fatman69 發表於 20-7-17 17:04
放洋加IB,DSE剩番61人,合理!
2019年未有IB
2020年先係首屆IBDP學生畢業

我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多,唔知道原因係嘜。

王家爸爸 發表於 20-7-17 17:22
我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多 ...

讀得好,轉神校或轉IS,好多二線直資都有此苦況!

我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多 ...

20%果啲可能補貨率次數高好多,地區中學除外~~~

medicine 發表於 20-7-17 16:54
借用經典回復:勁人去左考IB……呃,未有考IB?留洋……

不變既常識~
成績好勁嘅,勸退迫走弱者
成績平平嘅,強者遠走他方

王家爸爸    發表於 20-7-17 18:11
medicine    發表於 20-7-17 18:03

Poyau 發表於 20-7-17 13:35
主科4+ (科次)
= 整體4+ - 選修4+
≤ 整體4+ - 選修5+ [選修5+ ≤ 選修4+]

明白。"不多於"50.4%的主科4+率有無可能再"細"DD?因為,用得「不多於」或「假設百分比」,是否需要多一個「誤差率=>±n%」的描述好DD。咁啲jm們才看得明白,唔會投晒降話睇唔明。見你好有心做數據分析,不是只作"假設"沒因由,若然多DD"描述"會幫到更多jm,可讀性就更高呢!純粹個人睇法。其實,我十分欣賞你條""公式"",公式唔複雜,只是略欠少少解劃而矣!

b3410 發表於 20-7-17 15:49
是否可以簡單理解為,2233睇補底,4+睇入大學/三大,5+睇拔尖?

優才2019年三大取錄為44%
而整體大學學位取錄為87%
從中可見拔尖補底兩者兼備

畢業人數: 61
聯招取錄: 59 (96.72%)
大學學位: 53 (86.89%)

港大 21% → 11 (18.03%)
中大 17% → 9 (14.75%)
科大 13% → 7 (11.48%)
理大 13% → 7 (11.48%)
城大 13% → 7 (11.48%)
浸大 6% → 3 (4.92%)
其他大學 17% → 9 (14.75%)

三大: 27 (44.26%)
八大: ≥44 (72.13%)

Poyau 發表於 20-7-17 18:08
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College?

醒目開學勳章

其實好多直資都走咁上下,不過多數中間會滲返啲新血,好少可得返咁少考dse

bobbob 發表於 20-7-17 18:25
其實好多直資都走咁上下,不過多數中間會滲返啲新血,好少可得返咁少考dse ...

唔係邊有咁多學生/家長可以問插班~~~

醒目開學勳章

http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/2019-2020/03_School_Report_2018-2019%2020191113.pdf
呢間算唔算傳統名校?走咗差不多4成

Poyau 發表於 20-7-17 18:08

補底都要諗埋唔見咗幾多個煲,係高價被人買咗吖,定爛得太緊要放棄咗~~~

王家爸爸 發表於 20-7-17 18:16
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College? ...
大學學位即係degree , 可能唔包3S

王家爸爸 發表於 20-7-17 18:16
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College? ...

參考上下兩組圖 應該無包?

University Degree Offer 53 86.9%

JUPAS Bachelor degree offer 88.5%
‹ 上一主題|下一主題