用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六學生資表打錯名
go

小六學生資表打錯名

有冇人試過小六學生資料表和四聯打錯名?
學校就咁用ball pen 加school chop 改返,我打去教局問話咁樣ok, 但我始終好唔放心。

回覆樓主:

唔放心去買過張

正有此意

醒目開學勳章 王國長老

meisieyip 發表於 19-12-11 17:42
學校就咁用ball pen 加school chop 改返,我打去教局問話咁樣ok,  ...
擔心就去教局出過張新既

正常因為填錯要去教局申請兩張自行既表格要俾錢, 教局出錯應該唔使掛

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

可以去官塘教局辦事處整過張,要百幾蚊

學校就咁用ball pen 加school chop 改返,我打去教局問話咁樣ok,  ...
份表資料出錯,係交番俾小學,佢會同你處理。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Deleted

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-11 18:28
份表資料出錯,係交番俾小學,佢會同你處理。
學校肯去做就唔會手改完蓋校章, 我諗樓主為安全計自己去教局觀塘辦事處好過
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-11 18:56
學校肯去做就唔會手改完蓋校章, 我諗樓主為安全計自己去教局觀塘辦事處好過
...

今年EDB個自行Video其實有講呢個問題,學校既做事亦係EDB係Video入面既建議。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-11 18:59
今年EDB個自行Video其實有講呢個問題,學校既做事亦係EDB係Video入面既建議。 ...
連教局都咁.............

以我情願免煩俾錢整過份無錯既

我只係怕直資交RO 時個名同打錯個名唔同

love-baby 發表於 19-12-11 18:42
試過個名字體同身分證嘅唔同,
第一間中學收咗,
第二間中學唔收,要求我修改,
遇到相同情形。第二間不收,直接塗改,換了第三間收下。
關鍵第二間是第一志願。也就是第三間變成第一志願。

最後面試,放棄第三間(第一志願)

只面了第一間交表中學。

當時評估被第三間錄取的可能性非常高。不很喜歡,屬於匆忙選擇,所以放棄。

最後靠抽獎進入乙部第一志願。非以上三家。

Danielhk 發表於 19-12-11 19:48
遇到相同情形。第二間不收,直接塗改,換了第三間收下。
關鍵第二間是第一志願。也就是第三間變成第一志願 ...

Deleted

我都比返小學,要比埋身份證副本,仲未派返比我,
學校同我攪

kittypo 發表於 19-12-11 23:01
我都比返小學,要比埋身份證副本,仲未派返比我,
學校同我攪

學校今日派返比我,都係手改了,吸個校印就算

當年我孩子個名都錯左。小學都係用手填返再打chop. 自一都接受。自一亦收返。

利申,小學係自一直屬學校。

meisieyip 發表於 19-12-11 23:03

咁肉酸!時間夠去俾D錢出過張啦,手改連氣勢都無埋。

little_yolky 發表於 19-12-12 12:38
咁肉酸!時間夠去俾D錢出過張啦,手改連氣勢都無埋。

輸人都唔可以輸陣

bbhappy68 發表於 19-12-12 13:54
輸人都唔可以輸陣

咪係囉

meisieyip 發表於 19-12-11 23:03

去教育局整過張,起碼買個安心
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!