用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 咩類型小朋友先適合讀Happy School?
go

咩類型小朋友先適合讀Happy School?

幫小朋友揀學校真係好頭痛!
好擔心揀錯一步有排煩,

我小朋友比較好動同有反應,但考好多傳統學校都落空,
(面試都有坐定,task極速完成,但會好奇周圍望)
學術上佢都ok,但就可能係咁比較心急,

如果揀Happy school會唔會反而害咗佢?
感覺佢可以學習較多唔同嘅嘢...

有無過來人可以指教下?
又或者揀Happy school要額外注意啲咩?

Alicexxx 發表於 19-12-11 12:25
幫小朋友揀學校真係好頭痛!
好擔心揀錯一步有排煩,

Same here,我個小朋友唔止四圍望,佢係四圍行埋,所以in好多間都死左....我有諗係咪應該由佢去Happy school算,唔好再寄望咩名校

me 3, 覺得好唔公平, 點解要坐定定先收, 咩道理~~

回覆樓主:

與其問咩類型小朋友適合,不如反思家庭期望接唔接受到,隔離屋名小小二已經睇完Harry Potter英文版,自己仲睇緊ORT stage 6? 又或者活動教學需要家長伴讀去引導小朋友探索,又有冇呢個時間同耐性呢?

回覆 Diversifyedu 的帖子

如果噤講 happy school 其實同香港教育制度根本同步唔到

其實happy school 又有咩問題,做咩一定要讀一d 好谷的學校?我覺得最緊要係choose 一間適合小朋友而佢又讀得開心的。
我覺得好多時反而係家長自己過唔到自己個關,見人地小朋友識好多野,就覺得自己個小朋友點解唔識。

Happy school 反而可以train 到學術以外的其他野,例如思維,創意,太谷個d 反而就會呃殺左黎d 野,所以最緊要係岩小朋友同唔好同人比較。

回覆樓主:

其實,不如大家講下咩係happy school 的定義。

有朋友讀村幼,但功課多又深,功課比家長做,多過比小朋友做,呢間係happy school嗎?

有朋友讀某間人地話谷嘅名幼,小朋友開心又學到嘢,功課又少又簡單。呢間是happy school嗎?

回覆樓主:

既然樓主小朋友較好動同有反應,點解樓主要選擇傳統坐定定聽書既學校而唔揀d活動教學或包容度較高既學校?
傳統學校(尤其大班)好多都傾向選擇思考型/專注力高/disciplined既小朋友,探索型小朋友即使入讀都可能覺得好悶

回覆 wg_ann 的帖子

其實各樣都有考,
依家好多都話活動教學,
但感覺咩教學都係同收緊同類型小朋友
真係好羨慕人地咩學校都有得揀...
hahahaa

Alicexxx 發表於 19-12-11 18:05
回覆 wg_ann 的帖子

其實各樣都有考,

same feeling here

SerenaYuen_FB 發表於 19-12-11 16:04
其實happy school 又有咩問題,做咩一定要讀一d 好谷的學校?我覺得最緊要係choose 一間適合小朋友而佢又讀 ...

都唔係一定要揀好谷,只係都有聽過小朋友讀happy school ,上小學、中學好辛苦,想問下係咪好大分別

可以嘅,梗係想佢happy,但自問無力能之後比佢讀國際學校

wwwisabella 發表於 19-12-11 18:24
same feeling here

真係有苦自己知

其實唔係咩類型的小朋友先啱讀happy school,我估冇咩小朋友唔鍾意happy。
調返轉係咩類型家長唔啱同小朋友報催谷型學校先真。

每個家長都有唔同計劃。讀HAPPY幼未必會跟唔上小學,可能需要多少少時間追返係真的。

其實讀Happy School 真心係無咩問題
最多係放左學比多少少心機追下谷下
就算係上左小學有多少難適應
一個學期就追返哂啦
除非一心要入直/私小