用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家可否提議一些文科強的b1中學
樓主: sviolent
go

請問大家可否提議一些文科強的b1中學 [複製鏈接]

sviolent 發表於 19-12-11 06:50
請問大家可否提議一些文科強的b1中學?(或文理比較平衡的學校?)荃葵沙田區, 謝謝
...
男仔定女仔?

sviolent 發表於 19-12-11 06:50
請問大家可否提議一些文科強的b1中學?(或文理比較平衡的學校?)荃葵沙田區, 謝謝
...
如果文科既意思係中西史、BAFS(管理),甚至生物,咁蕭明係唔錯既選擇。如果係指中英文學勁既,咁印象中葵青區好似無嘜選擇。

utopian 發表於 19-12-11 14:00
請問對於男仔有沒有建議?
葵青荃或九龍區也可。
謝謝!
其實文科男仔,無嘜選擇,我會建議直資,始終資源多啲。

judychung 發表於 19-12-11 12:04
安柱好似文科出色d
安柱無英國文學,而且佢哋最勁既三科係 Physics、Economics 同數學。

sviolent 發表於 19-12-11 14:31
謝謝家長替我延伸我的想法, 十分感謝, 我主要考慮的不是DSE 成績, 因為文學 中史的全港4+% 率一定比PHY CH ...
如果睇 DSE 成績,MSS 既文科比理科勁,不過係喺港島區。

utopian 發表於 19-12-11 14:36
其實是想揀間唔會強調自己數理勁嘅中學,因阿仔偏偏數學科較遜色,怕影響自行成功的機會
...
有無留意石圍角邨既荃灣公立何傳耀紀念中學?

sviolent 發表於 19-12-11 14:52
有, 已去開放日, 何中高中有開文學中史, 但我希望找一些學校起碼有少少課外活動 ...
根據年報同比賽網站,學校有一定既課外活動,例如:
體:羽毛球、乒乓球、田徑等。
藝:音樂、樂器、舞蹈等。

sviolent 發表於 19-12-12 12:50
學校沒有管弦樂團,沒有中樂團, 有弦樂小組, 沒有羽毛球校隊(可以自己報學界), 制服隊伍範模細, 而當 ...
其實課外活動應該係小朋友自己主導,學校只需要喺有需要時提供協助。我小朋友學校連泳池都無,體育老師從來都唔教游水,學校一樣游水排名相當高,所以重點唔係學校有無舉辦活動,以係有無俾自由度俾小朋友自己玩。

mcl203 發表於 19-12-13 15:55
唔少家長經常以為校隊就係學校教出黎,D1強隊來自學校教得好~~~
...
其實一線學校既課外活動既學生自主性都好高。
‹ 上一主題|下一主題