用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家可否提議一些文科強的b1中學
go

請問大家可否提議一些文科強的b1中學 [複製鏈接]

請問大家可否提議一些文科強的b1中學?(或文理比較平衡的學校?)荃葵沙田區, 謝謝
   1    0    0    0

sviolent 發表於 19-12-11 06:50
請問大家可否提議一些文科強的b1中學?(或文理比較平衡的學校?)荃葵沙田區, 謝謝
...

沙田 SRL, 英文level 5有37%level 4 都8x%, Eng Lit也有。通識level 5都29%level4是7x%.

...
先諗一諗, 何為文科強?

心中既文科有那些?

現實中, 會著重"文科"既學校非常少, 較多的亦只是著重 Eng Lit (通常女校為主).

而且所謂成績好會又一個盲點.

如A校 History 4+有70%, 5+有30%, B校 History 4+有60%, 5+有23%, 咁係咪代表A校好好多呢?

最後可能發現, A校只俾10個學生讀History, B校有30人讀, 咁呢點又係咪你要考慮既嘢呢?

非理科, 如Econ和BAFS 都係較多學校會開教而又願意俾多D學生去讀既科目

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
男仔定女仔?

...
如果文科既意思係中西史、BAFS(管理),甚至生物,咁蕭明係唔錯既選擇。如果係指中英文學勁既,咁印象中葵青區好似無嘜選擇。

醒目開學勳章

安柱好似文科出色d

謝謝,小女對中史, 文學, 西史較有興趣, 因為知道有d 學校冇開中國文學,西史, 甚至地理

sviolent 發表於 19-12-11 12:16
謝謝,小女對中史, 文學, 西史較有興趣, 因為知道有d 學校冇開中國文學,西史, 甚至地理 ...

小兒都一樣。所以上文提及沙呂。不只是DSE考得好,亦見入大學都能如願以償。
不過,其實考得好,跟根基其實都係兩回事。DSE考得好,可能代表該中學識得考試而已。
更應該留意中學平日活動、學習,有無足夠土壤去培養小朋友對文學、歷史追求。
我亦會留意那些文學創作比賽、歷史專題研習、文化之旅,甚至中銀中史獎學金、畢業生等方面。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-12-11 10:05
如果文科既意思係中西史、BAFS(管理),甚至生物,咁蕭明係唔錯既選擇。如果係指中英文學勁既,咁印象中葵 ...

請問對於男仔有沒有建議?
葵青荃或九龍區也可。
謝謝!

utopian 發表於 19-12-11 14:00
請問對於男仔有沒有建議?
葵青荃或九龍區也可。
謝謝!
其實文科男仔,無嘜選擇,我會建議直資,始終資源多啲。

nillnill 發表於 19-12-11 12:36
小兒都一樣。所以上文提及沙呂。不只是DSE考得好,亦見入大學都能如願以償。
不過,其實考得好,跟根基其 ...

謝謝家長替我延伸我的想法, 十分感謝, 我主要考慮的不是DSE 成績, 因為文學 中史的全港4+% 率一定比PHY CHEM BIO 低, 我想知道那些學校會較重視培育學生對文學中史科的興趣

judychung 發表於 19-12-11 12:04
安柱好似文科出色d
安柱無英國文學,而且佢哋最勁既三科係 Physics、Economics 同數學。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-12-11 14:30
其實文科男仔,無嘜選擇,我會建議直資,始終資源多啲。

其實是想揀間唔會強調自己數理勁嘅中學,因阿仔偏偏數學科較遜色,怕影響自行成功的機會

sviolent 發表於 19-12-11 14:31
謝謝家長替我延伸我的想法, 十分感謝, 我主要考慮的不是DSE 成績, 因為文學 中史的全港4+% 率一定比PHY CH ...
如果睇 DSE 成績,MSS 既文科比理科勁,不過係喺港島區。

utopian 發表於 19-12-11 14:36
其實是想揀間唔會強調自己數理勁嘅中學,因阿仔偏偏數學科較遜色,怕影響自行成功的機會
...
有無留意石圍角邨既荃灣公立何傳耀紀念中學?

王家爸爸 發表於 19-12-11 14:46
有, 已去開放日, 何中高中有開文學中史, 但我希望找一些學校起碼有少少課外活動

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-12-11 14:46

何傳耀似乎文理成績平均一些。
位置問題,遺漏了這間,謝謝你提醒我!

王家爸爸 發表於 19-12-11 14:43
如果睇 DSE 成績,MSS 既文科比理科勁,不過係喺港島區。
但MSS中文比較水皮

王家爸爸    發表於 19-12-12 08:52

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-11 09:47
先諗一諗, 何為文科強?

心中既文科有那些?

True,例如我仔學校,選科較自由,揀得文學都係鐘意/強至會揀(可能得果十個)
咁比起有d學校,叻嘅揀剩,唔叻嘅被迫讀,(又可能有成3、4十個),正常都會有距離

sviolent 發表於 19-12-11 14:52
有, 已去開放日, 何中高中有開文學中史, 但我希望找一些學校起碼有少少課外活動 ...
根據年報同比賽網站,學校有一定既課外活動,例如:
體:羽毛球、乒乓球、田徑等。
藝:音樂、樂器、舞蹈等。
‹ 上一主題|下一主題