用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 其實如果初中住boarding school
go

其實如果初中住boarding school [複製鏈接]

又不近市區,咁星期六日或公眾假期時,有什麼可做?咁細個如果無其他朋友仔陪,會自己搭車周圍去逛嗎?如不外出會唔會悶到發慌
   0    0    0    0

學校會安排好多不同嘅活動俾佢地,應該唔會悶

視乎年齡同學校,我嗰時town center 係要行大慨20 mins?? Yr 9 開始可以出去好似。都睇嗰間學校多唔多活動。冇活動,但如果有朋友都ok 嘅,同埋宜家科技咁發達,一部電話、電腦都唔會悶啦,係咪?

scootaloo 發表於 19-12-11 00:01
又不近市區,咁星期六日或公眾假期時,有什麼可做?咁細個如果無其他朋友仔陪,會自己搭車周圍去逛嗎?如不 ...

學校會安排活動,初中吾可以自己出去。星期日去教會之後食brunch再打波或者其他活動,星期六做功課食晏之後也是活動。

想請教,我女兒喜歡芭蕾舞,一直想日日跳,除咗考有寄宿嘅ballet school, 想問考boarding school的話有可能安排到上外面嘅芭蕾舞學校嗎? 學內安排嘅堂係咪只係興趣班?

Pohui 發表於 19-12-11 09:53
想請教,我女兒喜歡芭蕾舞,一直想日日跳,除咗考有寄宿嘅ballet school, 想問考boarding school的話有可能 ...
我也正在找有芭蕾舞班的寄宿學校,因為個女鍾意,在香港考完Grade 7 的芭蕾舞試後走的話,就會miss咗Grade 8的試或停咗無得繼續,不過好似美國common啲有舞蹈班(有些包括芭蕾舞),英國唔知點呢,興趣班又不是那回事,因為想專業啲咁學似乎上堂有老師教會好啲。

nelnelyeung 發表於 19-12-11 05:50
視乎年齡同學校,我嗰時town center 係要行大慨20 mins?? Yr 9 開始可以出去好似。都睇嗰間學校多唔多活動 ...

所以好矛盾,我就係怕習慣了放假只對住手機/電腦過日子(如果用呢啲時間溫習就唔同,不過機會好微),所以如果學校在假期有活動安排就好啲,至少有選擇可以外出,唔使成日在校園。在香港,我哋一家多數週末假日去outing,怕反差太大,難投入寄宿生活。

初中是 Year 7-9? 好視乎每間學校的活動內容,你最好問下小朋友間學校多唔多weekend 活動。我估多數女校都有 ballet class,都係要問下每間學校。

真的視乎學校呀,你問學校,相信佢哋會樂意答你嘅,唔洗擔心啦

scootaloo    發表於 19-12-16 10:38
‹ 上一主題|下一主題