用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩同坑真的抉擇
go

救恩同坑真的抉擇 [複製鏈接]

今日救恩CALL WAITING, 本來有坑真OFFER, 呀女係跳跳紮果D類型, 個人覺得坑真環境好D, 但救恩HAPPY D, 大家點睇?
   3    0    0    0

lkhhk 發表於 19-12-9 15:06
今日救恩CALL WAITING, 本來有坑真OFFER, 呀女係跳跳紮果D類型, 個人覺得坑真環境好D, 但救恩HAPPY D, 大家 ...

應該大部分人也叫你選坑真,有甚麼令你猶豫?

回覆樓主:

坑真2019年女生有77%升B1中學
升上聯繫B1B中學有74人(佔2/3)

2019年升中派位結果
https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

女生
B1 86 (77.48%)
B2A-1C 5 (4.50%)
B2/NR 20 (18.02%)
本地: 111 (100.00%)
國際/海外: 4
女生總數: 115

B1 直資 6
SPCC 1 / DGS 1 / HYS 1
港同 2 / SSC 1

B1* 官津 80
坑真 74 / SFCC 1 / BPS 1 / YWGS 4

B2A-1C* 直資 5
中基 3 / SMC 1 / 李國寶 1

B2*/NR 20
何東 5 / 金文泰 1 
鴨真 5 / 顯理 1 / 劉永生 1 / 培僑 1
李潤田 1 / 黃鳳翎 1 / 鄧英喜 1
漢華 3

國際/海外 4
GSIS 1 / KCIS 1 / 海外 2

男生
B1* 5 (62.5%) (聖鄧 3/華仁 1/SSC 1)
B2* 2 (25.0%) (維官 2)
NR 1 (12.5%) (漢華 1)
男生總數: 8 (100.0%)

* Banding據hkpapa名單

回覆樓主:

救恩轉校長後無公布升中每校人數
不過2019年升中學校名單近6成屬B1
以往最多人升讀聯繫中學滙基KE

2019年升中概況
https://www.kauyan.edu.hk/primary/our_student/升中概況/

B1 15 (57.69%)
B2A-1C 2 (7.69%)
B2/NR 9 (34.62%)
本地: 26間 (100.00%)

B1* 直資 7
滙基KE / 優才 / 協恩 / 港同 
SPCC / SPC / SSC

B1* 官津 8
英皇 / LSC / SJC / 港華 / 高主教
MSS / SSGC / YWGS

B2A-1C* 2
直資: 李國寶 / 中華基金

B2* 5
直資: 啟思 / 播道 / 基崇 / 培僑
官津: 劉永生

NR 4
直資: 聖道迦南 / 漢華
官津: 培德 / 聖士提反堂

* 據hkpapa名單

兩極的選擇

siufubmama 發表於 19-12-9 21:51
兩極的選擇

點解兩極?

NNbaby 發表於 19-12-9 22:20
點解兩極?

只是針對校風及教學模式而言
坑真是傳統女校中 還要比較嚴謹古肅的
建議父母再衡量一下選校的priority (小朋友性格fit in?教學模式?派位結果?)再下這重要決定

siufubmama 發表於 19-12-9 21:51
兩極的選擇

我見過真光小學生真係好文靜。校長說話30分鐘,可以靜靜地坐定定咁聽。
聽聞救恩就活動教學一點,真係好難揀。  

其實係好難諗, 我個女紮紮跳, 坐唔定, 都唔知點解坑真收,坑真算係一條龍, 兩測兩考, 怕呀女唔習慣, 救恩一二年班無測驗, 但怕升到中學跟唔到.

lkhhk 發表於 19-12-10 10:27
其實係好難諗, 我個女紮紮跳, 坐唔定, 都唔知點解坑真收,坑真算係一條龍, 兩測兩考, 怕呀女唔習慣, 救恩一 ...

其實坑真並不是大家想像般嚴肅,反而覺得是傳統學校中較寬鬆的。坑真午息有地方容許小朋友四圍跑,原來現在有小學是唔准跑的。初小分組坐,上堂有活動是和同組同學合作做。另外,欠功課、欠書也只是寫手冊交返便可,唔會罰。午膳時間是沒有老師看食飯,是高班姐姐睇的,可見學校教懂同學自律。真光的傳統是在於對某些校規的堅持,例如紥孖辮、小息帶茶點有嚴格規定。

我放棄了救恩,因為覺得校舍硬件資源較少,而且轉了校長,好多嘢都仲係轉變中,我想我個小朋友可以喺穩定學習環境中成長,所以救恩唔適合我哋!

kmcatbb 發表於 19-12-10 11:26
我放棄了救恩,因為覺得校舍硬件資源較少,而且轉了校長,好多嘢都仲係轉變中,我想我個小朋友可以喺穩定學 ...

你也是坑真和救恩二算一嗎?

kaukau_keikei 發表於 19-12-10 11:40

二選一

kaukau_keikei 發表於 19-12-10 11:40

Yes

回覆 lkhhk 的帖子

早多幾年我應該會豪不猶疑地救恩。但今年如果我有呢兩個OFFER,我諗最終我會要坑真。

tummypooh 發表於 19-12-10 15:17
回覆 lkhhk 的帖子

早多幾年我應該會豪不猶疑地救恩。但今年如果我有呢兩個OFFER,我諗最終我會要坑真。

一間學校延續性好重要
坑真做到傳承繼往開來

女仔一定係坑真,仲要可升讀band 1既坑真中學部

有銜接既中學最好,因為中學部知道學生所需要既野,可以反饋給小學部.貫穿十二年教育.所以好多名校收既外校精英并不比自己培養既學生強.
反而救恩既活動教學與邊間中學銜接呢,適合既人地又未必收你.

多謝大家意見. 我諗我會選真光, 到時弟弟又一齊入

Poyau    發表於 19-12-10 19:28

坑真啦,救恩6年後升中都有可能係選番坑真~
‹ 上一主題|下一主題