用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-3-30 22:27
無$萬萬不能,個文化係咁,例如食左飯未味,都是一句,完全沒有問題,不過近年通常我會補一句身體健康,健 ...

我以為你保嗰句係:未食一齊

IloveJJ 發表於 20-3-31 09:43
其實有咩分別呢?

咪就係"豐富"而矣!

IloveJJ 發表於 20-3-31 09:55
我係想問,你哋講既「教學」同「自學」有咩分別?
我以為自學,係無老師教,而自己透過不同資源既學習。
...

不。"自學"(遙距學習)係有些學習係响網上或電視台收看老師的教授,如OU有向電視台租時段作"視訊教學"。

...

我以為樓上jm原先嗰兩句係幫我豐富"遙距教學"的解釋,而我再加碼描述嘅亦是為咗豐富"遙距教學"的解釋。

YmOra 發表於 20-3-31 08:48
其實,一個理論或概念要用"簡單易明"嘅文字論述,當中一大堆既重要又基礎的訊息可能迫不得已都要抽出,如 ...
我記霍金講過有必要令所有人都明白科學, 起碼要基本的知識, 把深奧的科學簡易地表達出來比普羅大眾明白是很重要的, 科學與日常生產有直接關係, 例如人類越來越用很多的化學品, 對於食品安全, 醫學方面的知識對我們都有非常直接的關係. 有幾多人會睇得明食品標籤上的化學名稱? 感覺上西人對於食品上的化學敏感度比較高, 中文可能都是譯名比較間接, 大部份人都唔識, 就算我地有讀高中化學都都睇到一舊雲.

YmOra 發表於 20-3-31 09:41
"自大"的人總是處處有,總是喜愛把僅有點點的聰明無限放大,同類人支持番同類人就誤以為贏得全世界繼續陶 ...
是, 好多時呢D偉人對知識的渴求都是來自內在的推動力, 內含的power, 探索未知事物的慾望可能是種"addiction". 這類人好少理會別人的看法, 不追求普通名利, 不隨波逐流. 那當然, 拿什麼獎是錦上添花.

planetearth 發表於 20-3-31 10:40
是, 好多時呢D偉人對知識的渴求都是來自內在的推動力, 內含的power, 探索未知事物的慾望可能是種"addiction ...

哩種男人是世界上最有"魅力"的人。

IloveJJ 發表於 20-3-31 10:48
你指既老師教授,係指定一班同學?還是指定題目呢?
我覺得前者其和上學無分別,只是地點變成屋企,而且無 ...

咁!"自學"嘅定義範圍都好大嘅!平常我與友人交談傾計都係就咁就叫作自學,無乜深入去思考哪些動作是自學哪些動作是教學,會傾得好唔暢順吧!

planetearth 發表於 20-3-31 10:30
我記霍金講過有必要令所有人都明白科學, 起碼要基本的知識, 把深奧的科學簡易地表達出來比普羅大眾明白是很 ...

你講得啱!以前,有位前輩經常掛在口邊教導後輩們的說話咁講:認識科學,由淺入深了解科學,科學知識可以成為你的"盾",保你健康保你安全保你免受欺騙。還要常常與人分享交流科學知識,讓整個世界一同進步。

YmOra 發表於 20-3-31 11:16
你講得啱!以前,有位前輩經常掛在口邊教導後輩們的說話咁講:認識科學,由淺入深了解科學,科學知識可以 ...
當前,許多人談論"evidence based"。口罩vs無口罩,
流感 vs 冠狀病毒. 每個人似乎都提供證據,但有時還沒有定論

更糟糕的是,帶有“科學事實”的謠言

notcool 發表於 20-3-31 11:55
當前,許多人談論"evidence based"。口罩vs無口罩,
流感 vs 冠狀病毒. 每個人似乎都提供證據,但有時還沒 ...

兩幅圖畫好唔同。在科學的基礎下,一個是一層層"純科學知識"包上去和解識入去,而不是一層層"政治或私心或其他"包上去和解識入去。一個是一啖就成口科學;一個是一啖都未會食到核心裏頭的科學。不過,遙言確係難攪,最大問題係阻礙正常運作。

...
我覺得教學和自學最大分別係學習目的,目標,計劃,進度。

至於上堂,睇片,睇書,自己搵資料,都係學習的過程。

停課期間老師規定進度,online or 只係俾link/ppt自己讀,佈置功課,跟進度,都屬於教學。

如果小朋友自己揀topic, 例如有興趣coding, 揀咗一個興趣班去學幾個月,自己睇書再學D,又有網上睇片,又上咗一個網上課程,又join人哋興趣小組之類。就屬於自學。

notcool 發表於 20-3-31 11:55
流感 vs 冠狀病毒. 每個人似乎都提供證據,但有時還沒 ...
我覺得學校在基礎教育上的角色很重要, 返學讀書不單是為了畢業找工作搵錢, 很多學校學的知識原來與人們身邊的生活息息相關. 起碼有更多的知識, 對於世界發生的事情, 包括很多偽科學比較都容易分辦是非. 社會可悲的是政治奴駕科學. 人又要面"die with dignity".

planetearth 發表於 20-3-31 14:00
我覺得學校在基礎教育上的角色很重要, 返學讀書不單是為了畢業找工作搵錢, 很多學校學的知識原來與人們身邊 ...
同意。在討論冠狀病毒時,需要利用先前知識 (生物,統計和數學....)。在現實世界中,事物是交織在一起的。e.g Mask vs no mask,沒有明確的科學結論。因此,科學,社會行為和政治交織在一起.即便如此,每天仍然都學到新東西

planetearth 發表於 20-3-31 00:23
其實中西文化都有"扮高深"這種人. 睇霍金本書, 佢好憎牛津D尖子以"唔使點努力讀書又叻又聰明為自豪, D學者 ...
我都認同成功要聰明+努力,聰明仔上堂訓覺都考第1我相信大有人在,不過,要超越呢個範圍做到傑出,例如狀元級,唔溫書就唔得啦,次次報紙狀元都會分享自己既一套讀書方法,未聽過話唔洗點讀咁輕鬆。

YmOra 發表於 20-3-31 08:32
豐富句子

教學:老師在課室講課,堂課响課室完成,功課親交課室收。

你沒有get到我想說的
‹ 上一主題|下一主題