用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-3-10 16:12
再之後,佢自己揀書囉。細路女,好易氹,靚靚封面,彩圖印刷,得咗。

呀唔好意思,原來你一路分享緊,讓我耐心D看吧!thx.thx

YolandaTam 發表於 20-3-10 16:19
中文先英文一個學期左右,大約 k3 下學期,英文就小一上學期。

咁都算是一開始就睇兩文書籍,沒遇過困難嗎?孩子好自然就接受到同時期看中文和英文圖書嗎?

thx.thx

YolandaTam 發表於 20-3-10 16:18
佢三四年級,我去書展買咗一堆衛斯理珍藏版返屋企諗住還吓心願(細個家貧,冇錢買書 只去圖書館借閱),作為 ...

金庸嘅情況類似:佢四年級嗰陣我喺 cctbb 收費電視攞返黃日華翁美玲版射雕出嚟睇,跟住唔駛講當然攞屋企私家珍藏小說出嚟煲。細路女又有樣學樣,上埋金庸癮。不過佢口味同我唔同:我鍾情射雕三部曲,尤其倚天。佢就最喜歡笑傲江湖,其次天龍八部(不過唔鍾意喬峰阿朱,唔喜歡愛情線),倚天佢話悶到瞓着,等唔到無忌長大。

YmOra 發表於 20-3-10 16:31
咁都算是一開始就睇兩文書籍,沒遇過困難嗎?孩子好自然就接受到同時期看中文和英文圖書嗎?

th ...

我諗當初伴讀佢太細個,未識得有偏向啩(仲有個可能就係佢中英文都水皮,冇乜邊樣睇起特別費神或特別舒服)。
好嘞到高小,難題嚟嘞,就係常識貧乏。到五六年級,個人仲係傻更更咁,作文硬係冇乜內容。始終文以載道,文以明道,如果冇咗個道,文就冇咗意思。
於是介入,勸諭過佢搵啲知識性嘅書睇,佢當耳邊風。咁冇計,惟有由 magic treehouse fact tracker 做起點指派讀物佢睇,睇完 fact tracker 到中史(中華五千年,少年讀史記等)西史。
此舉有意想不到嘅收穫:令佢初中中西史都還可以,點都喺上半級,全級180人,西史大約 50-70名。
但始終唔知點解,佢唔太體會到作者情懷,令中文閱讀理解失分,英文文法仍一塌糊塗,詞彙不足。

到咗呢兩年,佢主要以英文獲得知識,中文閱讀當消閒。

YolandaTam 發表於 20-3-10 12:16

初期係喺誠品買New Scientist 實體版 , $80 一本,因為 ...

我想問new scientist 普遍嘅文章係高中先適合讀/睇得明?
阿仔上網睇,文章只睇到好少,佢話唔深。 我唔知未睇到嗰部份會唔會係深,仔其實可能睇唔明。

另外,我想問你subscribe嘅係app版 定 係網頁版?  我見到app版 好似係一本本書, HKD 50左近,好似同你講嘅$20/星期唔係好同。

唔好意思,好多嘢問。

S-Kwok 發表於 20-3-10 18:55
我想問new scientist 普遍嘅文章係高中先適合讀/睇得明?
阿仔上網睇,文章只睇到好少,佢話唔深。 我唔知 ...

睇慣嗰類文或者對 subject 有啲認識嘅話初中可能都明。例如今期講新型肺炎,用常識,上文下理大致都估到。
我哋睇嘅係網頁版。

YolandaTam 發表於 20-3-10 19:15
睇慣嗰類文或者對 subject 有啲認識嘅話初中可能都明。例如今期講新型肺炎,用常識,上文下理大致都估到。 ...

thanks

YolandaTam 發表於 20-3-10 17:39
金庸嘅情況類似:佢四年級嗰陣我喺 cctbb 收費電視攞返黃日華翁美玲版射雕出嚟睇,跟住唔駛講當然攞屋企私 ...
我小朋友都話倚天開頭開,我話要去到個山洞之後先好睇

MrBeast 發表於 20-3-10 21:03
我小朋友都話倚天開頭開,我話要去到個山洞之後先好睇

我女出唔到冰火島

IloveJJ 發表於 20-3-10 21:05
因為佢佢理性既人,所以唔會體會到,我都係咁既人,所以唔會安慰人
...

實事求事型

YolandaTam 發表於 20-3-10 17:49

我諗當初伴讀佢太細個,未識得有偏向啩(仲有個可能就係 ...

唔會水皮呢!你囡囡中英文書都睇得很出色,响小學真係好少孩子可以同時喜歡兩文小說。我估靈活運用好因人而異,有D嚟得快DD,有D嚟得慢DD,但個人認為終有一日可以隨心所欲應用得淋漓盡致,現在就繼續裝備。

YolandaTam 發表於 20-3-10 17:49

我諗當初伴讀佢太細個,未識得有偏向啩(仲有個可能就係 ...

想小朋友睇嘅書真係一大堆。
你小朋友肯睇你嘅指定讀物

仔已經小六,去年開始已經常提佢多睇 nonfiction, 奈何無一套佢係睇得仔細、投入,勉強嘅只有一套horrible science。停課呢段期間,老師介紹咗好多英文小說,依家仔睇緊 Gone series, 經常睇到唔知時間,叫佢睇下nonfiction, 睇15分鐘就同我轉返gone。

S-Kwok 發表於 20-3-10 22:35

都撞過好多次版先揾到啱佢嘅書㗎。
佢睇指定書嘅心態係當做多樣功課
你諗吓,如果阿媽同你講:你睇咗指定書,其他書任睇,機任打,我諗你都覺得制得過吖係咪?

S-Kwok 發表於 20-3-10 22:35

GONE series 可以分享多D?我search websites ,出了不同的書。

behappypapa 發表於 20-3-12 13:51
GONE series 可以分享多D?我search websites ,出了不同的書。

https://www.bookdepository.com/Gone-Michael-Grant/9781405277044?ref=grid-view&qid=1584000783568&sr=1-5

回覆樓主:

IloveJJ, 我諗呢個你可能會有興趣

https://youtu.be/JQYOo1PEzvE

YolandaTam 發表於 20-3-10 21:11
我女出唔到冰火島

阿女話倚天好睇喔,佢係唔鍾意笑傲江湖。
‹ 上一主題|下一主題