用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-22 10:36
我覺得OK。阿大剩係注重愛情線
咁紅樓佢有冇什麼感想呢?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-22 08:41
我細個時看丁蟹版都覺得ok,但最近看大陸版真覺得有些悶,d情節又唔太make sense.  冇野睇看左幾集慶如年, ...
我無睇劇好耐,好難評論個樣有幾咁核突

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-22 08:33
之前有些網友話「天龍八部」有些佛理,就咁當故事看ok ma?
金庸長篇我不嬲推介天龍八部同笑傲江湖,短篇就連城訣同俠客行

bobbob 發表於 20-3-22 12:05
金庸長篇我不嬲推介天龍八部同笑傲江湖,短篇就連城訣同俠客行

我自己冇看過原著,情節以今日的standard 係好普通(就算一些西方經典亦是)my guess 射diu和倚天不同人物性格是有趣

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-22 12:11
我自己冇看過原著,情節以今日的standard 係好普通(就算一些西方經典亦是)my guess 射diu和倚天不同人物 ...
你講緊天龍八部??

MrBeast 發表於 20-3-22 11:54
咁紅樓佢有冇什麼感想呢?

有呀,佢成日同我講入面唔同角色既性格既。佢話,第時一定唔會搵賈寶玉呢D男人,無鬼用喔

little_yolky 發表於 20-3-22 12:50
有呀,佢成日同我講入面唔同角色既性格既。佢話,第時一定唔會搵賈寶玉呢D男人,無鬼用喔
...

好多男主角都無鬼用,何止賈寶玉?張無忌都好攞命。咁好武功有乜用,下下比女色揸住頸做人。本書寫完佢練成蓋世神功之後,就唔好睇。

Jane1983 發表於 20-3-22 13:10
好多男主角都無鬼用,何止賈寶玉?張無忌都好攞命。咁好武功有乜用,下下比女色揸住頸做人。本書寫完佢練 ...

我都覺得係,仲以為可能係拍得唔好。倒覺得故事中人物性格處事作風有時會反影作品當時作者和社會情況

bobbob 發表於 20-3-22 12:28
你講緊天龍八部??
射鵰和倚天哦,天和笑未睇,之前有網友話笑有較多人生折理,我諗住遲d先叫小朋友看,不過其實e加都唔太順灘,遲d未必會聽我支笛…

little_yolky 發表於 20-3-22 12:50
...
咁趙敏vs周芷若,佢中意邊個多d?

MrBeast 發表於 20-3-22 15:25
我都覺得係,仲以為可能係拍得唔好。倒覺得故事中人物性格處事作風有時會反影作品當時作者和社會情況 ...

可能有d男人鍾意做多情種子,覺得週旋係眾女之中,被人爭奪,捨我其誰,個個我也愛的經歷非常美好吧

MrBeast 發表於 20-3-22 15:34
咁趙敏vs周芷若,佢中意邊個多d?

呢套佢無乜好深入研究,係紅樓夢研究得深入D。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-22 15:30
射鵰和倚天哦,天和笑未睇,之前有網友話笑有較多人生折理,我諗住遲d先叫小朋友看,不過其實e加都唔太順灘 ...
咁武俠小說係咁上下,寫嚟娛樂大眾又唔係寫嚟攞獎,不過金庸嘅武俠小說算情節豐富,描寫人物係爭啲啲(武俠小說通病?),其他更加難睇得上眼

bobbob 發表於 20-3-22 21:03
咁武俠小說係咁上下,寫嚟娛樂大眾又唔係寫嚟攞獎,不過金庸嘅武俠小說算情節豐富,描寫人物係爭啲啲(武俠 ...

大家有冇睇鄭丰,有女版金庸之稱。
我覺得都ok喎。 金庸太文皺皺,鄭丰嘅文筆較現代,比較啱我。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-3-23 11:05
我覺得都ok喎。 金庸太文皺皺,鄭丰嘅文筆較現代,比較啱我。
...
聽過無睇過,不過都識啲小朋友睇,仲好喜歡

...
或者試下近年的網絡小說如瑯牙榜

...

我有鼓勵阿女試睇,佢拒絕我,"文筆較現代"呀!等我將哩個要點講佢知先,應該吸引到佢。thx.thx

IloveJJ 發表於 20-3-23 13:46
我仲以為大家想睇金庸,係為了學文縐縐添

阿女真係以故仔心態咁睇,要佢文縐縐咁寫出嚟!還需點時間浸淫。

...

最初聽到"女版金庸"以為係咪D書商推書嘅噱頭,後來知道原來是真才實料便推介女兒看,可惜被佢拒絕,e+有你這個新point,等我再試試吧!
‹ 上一主題|下一主題