用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K2如何學數學?
go

K2如何學數學?

請問除了天生對數學感敏外~jm怎樣教小朋友數學呢?我見好多直資小學對小朋友數學要求好高,仲要心算計雙位加減數,可否分享心得

ar_mak 發表於 19-12-9 22:57
有兩位朋友既小孩,不約而同都考到同一間小學. 兩位小孩都係數學天才,一個已經掌握三位數運算,數學能力大約 ...

多謝你回覆~請問你朋友小朋友有無學珠心算或奧數?

簡單講,數學嘅簡單概念
1數數,count
2讀數,認識數字
3攞數,

攞數中間就可以引伸四則運算。
生活入面,時間,方向,大少,空間概念都係數學發展嘅基礎同應用,UT 有用各種語言教小朋友學數嘅遊戲,家長自己上網參考一下趣味遊戲,不難找到引發小朋友喜歡數學嘅興趣。

數學活動同生活越相關,數感越容易得。到發展。

https://m.xzbu.com/9/view-5148690.htm
*淺談幼兒數學教育(簡體)

搜尋下You tubx-「幼兒數學發展」

ABC-DAD 發表於 19-12-12 20:28
搜尋下You tubx-「幼兒數學發展」

多謝分享

infong2011 發表於 19-12-9 13:55
請問除了天生對數學感敏外~jm怎樣教小朋友數學呢?我見好多直資小學對小朋友數學要求好高,仲要心算計雙位 ...

我仔有學珠心算,珠心算夠4歲,識寫數目字就okay ,但都要學識半年多先能掌握心算,要學識心算先有用。但考直資可能不是直接問你13+8=?,有機會文字題形式問,文字題又牽涉理解,都要額外教小朋友,只是識珠心算,一理解到,就會計得好快。我仔學左9個月珠心算能夠心算3位數加減,我覺得對5歲半的他來說,已學得不錯。他未學珠心算前,20以內加減,要用手指計,但有時都計錯。學識珠心算,能做到心算加減時,佢對數學開始有信心,這也是學珠心算的得著。

請問你在那間學珠心算?

醒目開學勳章 貢獻勳章

生活教學

以前,我會帶仔去超市,$10/3個橙,咁$20幾多個?
lego 都可以學數學 (分數)
用蒙特梭利教具,十進制、雙單數概念等

但每個孩子學習方法都唔同,所以要媽媽自己摸索
恐龍家

fishtaitai 發表於 20-1-18 15:00
請問你在那間學珠心算?

屯門栢麗廣場26樓:心算小博士

yaijing 發表於 20-1-20 17:03
我仔學咗三年珠心算, 5歲學到八歲,但我覺得冇乜用。 佢數學成績唔錯,諗住學珠心算可以畀佢練心算快。 而 ...

會不會因為停左無學,所以變得慢左呢。我朋友都係建議我學2年珠心算學識乘除就轉去上其他數學班或奧數班。朋友也說雖然停學,但停學後也要每天練習10分鐘珠心算當鍛鍊腦筋同專注力。

ar_mak 發表於 19-12-9 22:57
有兩位朋友既小孩,不約而同都考到同一間小學. 兩位小孩都係數學天才,一個已經掌握三位數運算,數學能力大約 ...
有見地.陪養數學的感覺比教佢用工具計算在幼兒時期感覺更有效.