用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔 band 1c & 2a 之間, 深水埗定葵青好? ...
go

男仔 band 1c & 2a 之間, 深水埗定葵青好? [複製鏈接]

囝仔成績係 band 1c & 2a 之間跟小學網就深水埗, 跟住址就葵青, 睇緊應該揀邊區

自己就深水埗比較熟, 想博 長沙灣天主教 or 黃棣珊, 但擔心太博

大家可唔可以比d意見.

5    0    0    0

cway 發表於 19-12-9 13:41
囝仔成績係 band 1c & 2a 之間跟小學網就深水埗, 跟住址就葵青, 睇緊應該揀邊區
大抽獎就點都唔好留係SSP
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cway 發表於 19-12-9 13:41

自一長天
自二陳兆民/黄棣珊

大抽獎轉葵青區

根據以下資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=&page=1
B1男生派入B1中學機會kl2 大過nt1少少
葵青區,相信你會鐘意乙一個幾間英中, 如果伱同時鐘意乙二的83/陳兆民,就可以考慮去葵青

如果係b2 就不太清楚

sviolent 發表於 19-12-9 18:18
根據以下資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=&page=1
B1男生派 ...

留意一下,SSP既瑪神,黃棣珊同香島其實水平如何係有疑問。
相比之下,葵青即使最差個間陳記,水平如何都好清楚。

至於B2,SSP根本無B2A水平既中學,葵青起碼有兩間。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問你是否指伍若瑜同全完?

醒目開學勳章

回覆樓主:

借位一問: 小朋友沒有玩體育,長天自行是不是一定唔收?

囝仔成績係 band 1c & 2a 之間,想博 長沙灣天主教 or 黃棣珊,我個人覺得太進取~不過兩間相比,可能長天機會更微

借位一問, 咁如果BAND 1A 男生仍是葵青網比較好嗎? TARGET LW的, 但如果唔中的話, 葵青的次選會比SSP的多選擇嗎?

回覆樓主:

可以試乙一sap,乙二選葵青區借位band1,咁就可以博2區

回覆樓主:

sorry係ssp

shevachevy 發表於 19-12-11 11:49

借位一問, 咁如果BAND 1A 男生仍是葵青網比較好嗎? TARGET LW的, 但如果唔中的話,  ...
如果是抽獎, B1A 同B1C 冇分別, 所以轉區冇優勢
乙一: 林/安/善/李/蕭
乙二: 83 / PP
乙三: 陳/ 全/伍

如果唔中乙一林, 你喜歡  83 / 陳 嗎?

回覆 sviolent 的帖子

THANKS, 呢個排法都正路
琢磨緊同樣唔中乙一的話 (SSP乙一應該是銘賢)
咁 SSP 乙二, 三都係放長天, 黃棣珊, 瑪神, 香島呢D...就係唔知兩個區o既次選邊邊比較好? SSP 呢幾間數據好似唔多透明

其實我亦有同樣問題,但我是九龍城區,同深水埗區,請問邊區比較好,謝謝

九龍城區一定多選擇過深水埗區

sviolent 發表於 19-12-11 14:47
如果是抽獎, B1A 同B1C 冇分別, 所以轉區冇優勢
乙一: 林/安/善/李/蕭
乙二: 83 / PP
如果真係B1學生,梗係放晒全部B1先排全完和伍若瑜啦!

hkpapa852 發表於 19-12-13 20:34
如果真係B1學生,梗係放晒全部B1先排全完和伍若瑜啦!
謝謝指教, b1 生(男)建議乙部點放?因為聽聞林/善/李/安只可放乙一

sviolent 發表於 19-12-13 21:13
謝謝指教, b1 生(男)建議乙部點放?因為聽聞林/善/李/安只可放乙一

乙一林/安
乙二善/李
乙三陳/83
乙四83/陳
乙五全完
乙六伍若瑜

如果有他區2~3個位band 1中學又鐘意,乙二,乙三放埋
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-13 23:13
乙一林/安
乙二善/李
乙三陳/83
謝謝,我仲一直以為善/李要乙一先入到,原來乙二仲有機, 甘可否請教埋, 自行善/李要考級幾多? 小兒應該是呈一是b1 , 呈二未出, 應該也是b1 , 想知下葵青「次熱」的男女校要考級幾多, 冇特異功能, 面試不會特別優秀

sviolent 發表於 19-12-14 07:04
謝謝,我仲一直以為善/李要乙一先入到,原來乙二仲有機, 甘可否請教埋, 自行善/李要考級幾多? 小兒應該 ...

每間小學級幾多都唔同份量,自行階段band 1b或以上都有機會入到善/李。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題