用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有 Canada passport, 用 DSE 成績報 加拿大大學 ...
樓主: 小鹿揀學校
go

[加拿大] 有 Canada passport, 用 DSE 成績報 加拿大大學 [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 20-4-18 15:50
畀留學生費用,表明父母沒有享用加國福利,也沒有加國税務義務。

Alberta省最均真。學生有3種人:
好似有沒有享用加國福利並非重點,關鍵是你和加拿大有沒有”連系“,有未滿十八歲直系親屬在加生活, 這當然證明你仍與加拿大有連系....咁當然要交稅·
稅這回事真是要攪清楚好, 否則事後隨時令你傾家蕩產,阿旦就是一個活生生例子

nicolemummy 發表於 20-4-18 16:00
條隊係101同105咁分。我孩子岩岩考完可以講多D。

101係安省高中學生,不論是否加國人還是國際學生。呢D學 ...
你上面提到的 101 105 看似只是收生的時序,咁每科,特別是專科,收 foreign students 的數目有冇 qouta 呢?
因為早年是有5%這個quota, 有些 bachelor degree,例如 pharmacy , 或 second degree 例如 medicine, law,更是不收外國學生的

nicolemummy 發表於 20-4-18 16:29
根據這一次投考大學過程,並沒有遇到這個要求。

不過,因為香港收左在加拿大要2nd degree先可以讀既專業f ...
恭喜!恭喜!在加拿大要second degree 才可讀的科⋯⋯medicine? Law?
如唔介意可否pm告之, 好讓我哋後人可以參考參考⋯

小鹿揀學校 發表於 20-4-18 21:15
好似有沒有享用加國福利並非重點,關鍵是你和加拿大有沒有”連系“,有未滿十八歲直系親屬在加生活, 這當然 ...

亞旦D女唔係以國際學生身份上學吧。

小鹿揀學校 發表於 20-4-18 21:26
你上面提到的 101 105 看似只是收生的時序,咁每科,特別是專科,收 foreign students 的數目有冇 qouta 呢 ...

無留意1st degree既quota喎。

亦無留意professional degree既quota, 因為只係畀citizen同resident考,係就係唔係就唔係,唔需要留意。

小鹿揀學校 發表於 20-4-18 21:33
恭喜!恭喜!在加拿大要second degree 才可讀的科⋯⋯medicine? Law?
如唔介意可否pm告之, 好讓我哋後人可 ...

咪又係個幾科,唔係A就係B。

nicolemummy 發表於 20-4-18 16:00
條隊係101同105咁分。我孩子岩岩考完可以講多D。

101係安省高中學生,不論是否加國人還是國際學生。呢D學 ...

我哋今年考大學。又分享下。
我地報Ontario’s uni through OUAC 105. 一月中才upload predicated grade. 基本上一月尾至二月頭已收U of T , Waterloo , western 等offer.
報UBC 則deadline 1月14日報,則最近收到offer.  女系international student 身份報。

lui 發表於 20-4-19 05:02
我地報Ontario’s uni through OUAC 105. 一月中才upload predicated grade.  ...

報考加拿大uni要有何準備?女兒本身是居港加籍嗎?

lui 發表於 20-4-19 05:02
我地報Ontario’s uni through OUAC 105. 一月中才upload predicated grade.  ...

恭喜哂呀。

我地就係咩都唔識,3月底(截止)先upload PG。下次(第二個孩子)真係要早D upload PG.

nicolemummy 發表於 20-4-18 22:32
咪又係個幾科,唔係A就係B。
謝謝⋯
個人覺得, 在現今香港的社會“方向”發展下去,若同一科都有加拿大和香港大學offer, 只有 dentistry, medicine, law 這三科我才會選擇留港,原因亦只是那三科在加拿大要有 first degree 才能報讀,存在不確定性而已....
其他科回加拿大讀, 對子女的前路,並非往錢看, 以至生活會比較愜意呢....
所以才請教你對取香港而放棄加拿大大學的考量是什麼呢⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 20-4-19 09:26
謝謝⋯
個人覺得, 在現今香港的社會“方向”發展下去,若同一科都有加拿大和香港大學offer, 只有 dentistry ...

我一直想佢高中畢業後返去。但過左去要讀呢個專業,都未必考到。唯有再spend多幾年在香港....仲遲過D同學畢業 。

另外,讀專業,除左學費外,其實好多儀器等等雜費。專業既學費,一般都比普通科貴。今次孩子在香港也有獎學金,如果放棄,將來都唔知有無喇。

https://www.universitystudy.ca/plan-for-university/what-does-it-cost-to-study-in-canada/
國際學生收費,公民應該大約除4吧

Radiomama 發表於 20-4-19 07:51
報考加拿大uni要有何準備?女兒本身是居港加籍嗎?

女兒是New Zealander.
在香港ESF IB 你仔都系:)
我地其實十月才決定去加拿大,所以都趕。UBC/Waterloo 一定要交 personal profile ( either be answering
their questions or your resume , could be different every year ). 報Ontario 就統一在OUAC 報。其他自己報。有early admission deadline .大約十一至十二月。也有regular admission. 出的一定系CO (冇聴過UO, local or international student 都係。

lui 發表於 20-4-19 11:52
我地其實十月才決定去加拿大,所以都趕。UBC/Waterloo  ...

OUAC 105有限制報考多少間大學嗎?

Radiomama 發表於 20-4-19 13:25
OUAC 105有限制報考多少間大學嗎?

好似有十個choice . Btw 加拿大對international student scholarship 好generous .你仔成績好,建議報。隨時full scholarship . 今年識DSE 27分best 5 都有10萬加元(4years內)

lui 發表於 20-4-19 11:52
我地其實十月才決定去加拿大,所以都趕。UBC/Waterloo  ...

FYI. 孩子4月1日開始不同加拿大大學有offers, 完部係firm offers. BTW, 孩子係citizen.

Nicolemummy 我見citizen 全部都係CO.個個都問final成績跌幾多offer 會revoke.你的firm offer 系咪你女巳考完公開試有成績呢?

lui 發表於 20-4-19 17:09
Nicolemummy 我見citizen 全部都係CO.個個都問final成績跌幾多offer 會revoke.你的firm offer 系咪你女巳考 ...

我地係有考IAL,但報個陣無考過IGCSE Eng 1st lang, 所以所有大學都要求用返DSE PG成績。因為用UK curriculum (即IAL),一定要有2A3O包英文。係唔可以無IGCSE eng的。

佢地好遲先話我地UK curriculum唔得,所以我地好遲先交DSE PG。

不過所有大學交左中學畀既DSE PG後,就畀哂firm offers。一間CO都無。

其實我地未turn down, 仲有兩個星期時間。一直其實係想返過去,6年中學生活最終係想返去。而孩子15、16中......佢有D驚專業讀不來、又有D驚一讀就定終生職業,一讀仲要讀6年....但UBC佢一讀也讀埋Master都會讀5年.....

nicolemummy 發表於 20-4-19 17:25

我地係有考IAL,但報個陣無考過IGCSE Eng 1st lang, 所 ...

https://you.ubc.ca/applying-ubc/blog/after-youve-been-admitted/grades-maintain-offer/

This is from UBC. It says all the admission offers are conditional and .....

lui 發表於 20-4-19 18:04
https://you.ubc.ca/applying-ubc/blog/after-youve-been-admitted/grades-maintain-offer/

This is from ...

要求我地中學畢業,keep住現有的academic level....完全無話要達到甚麼grades.

同學都有offer, 佢都無話要DSE攞咩grades喎。

UST都一樣要求我地中學畢業,孩子仲問我點樣證明中學畢業。

UT係連呢D conditions都無。

我揾唔到revoke呢個字。

nicolemummy 發表於 20-4-19 18:25

要求我地中學畢業,keep住現有的academic level....完 ...

This is a CO. Not firm offer . Your offer will be revoked if you are not able to maintain the current academic standing. For UBC, before outbreak of covid 19, they explicitly laid out the 2% or more of the dropping of grade will trigger the  revoke of offer. For Ib, they mention about grade and total no of points that you may drop. The requirement doesn’t come with in the admission letter , but refer to the website.
‹ 上一主題|下一主題