用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否好谷?
go

學之園是否好谷?

學之園名氣好大,畢業生學術好,升學好。但學生會唔會讀得辛苦?我聽人講k2已開始默書,K3每星期默書,又要每日有功課...

如果唔target直資,諗住只升津校,係未唔值得入LH?

回覆 icanhear 的帖子

我細仔讀緊,課程可能比其他幼稚園深,但小朋友完全無壓力下學習的,每日返黎都好驚訝佢識左咁多野。由於我大仔讀緊名津小,細仔已有一必收名津小學位,但我都比佢讀LH,因為基礎好難有機會可以打得咁好架

LH一啲都唔谷,小朋友愉快學習,
如果目標津,其實讀LH會灑左。
津,抽獎,讀卷幼或km kv更適合。

回覆樓主:

其實K1開始已經每日有功課,但係係好簡單既連線同貼貼紙(學校提供埋),老師會在課堂上講解一次,基本上番到屋企小朋友唔駛人教都識做,唔知咁算唔算谷。

icanhear 發表於 19-12-8 21:39
學之園名氣好大,畢業生學術好,升學好。但學生會唔會讀得辛苦?我聽人講k2已開始默書,K3每星期默書,又要 ...

(emoji)(emoji) K2 K3 要默書嘅幼稚園,應該係KV.

據用家朋友講,LH無默書㗎。

piglover 發表於 19-12-9 08:58
(emoji)(emoji) K2 K3 要默書嘅幼稚園,應該係KV.

據用家朋友講,LH無默書㗎。

係??我問朋友,佢地話學之園K3個個星期默書。一個星期默中文,一個星期默英文

我仔K1所以唔知K2K3有無默書,不過以學之園的教學,唔洗默書小朋友都會好神奇地識好多野架,我仔K1, 我拎第二間幼稚園的音樂書出黎一打開Jingle Bell果頁,我個仔一望唔洗提就識自動唱Jingle Bell,我都唔知點解佢會識架,學校老師應該好大功勞

K3上學期才開始默書,每星期默,上學期逢星期二默中文生字、星期四默英文生字,每次兩個至四個不等。不會吃力的,可以慢慢的讓小朋友認真記字。之後開始默短句子,循序漸進,由淺入深。
學之園真係非常好的學校。

對小朋友唔算谷,但係勁谷家長