用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校
樓主: heihei417
go

自行選校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

heihei417 發表於 19-12-10 10:26
因為中西區B1中學太強,雖然確定係B1中上游,但我擔心個仔未必夠能力考到,所以想轉區試一試,所以考慮灣 ...
阿仔點解唔鍾意聖鄧?我哋睇完又覺得幾好喎

我仔係呈二因為數學失手跌左好多,所以令到呈二跌左好多由呈一 (13/176),去到呈二 (41/176),咁既成績應該報邊間學校適合呢?

bobbob 發表於 19-12-10 10:41
阿仔點解唔鍾意聖鄧?我哋睇完又覺得幾好喎
個日有去聖鄧聽簡介會,唔知係唔係之前我地有去聽ST.PAUL既簡介會,2者相比下,佢覺得環境同埋學校既活動同ST.PAUL有D分別,所以可能令佢間接唔係十分太鍾意

醒目開學勳章

heihei417 發表於 19-12-10 10:46
我仔係呈二因為數學失手跌左好多,所以令到呈二跌左好多由呈一 (13/176),去到呈二 (41/176),咁既成績應該 ...
老師有無講話呈一加呈二嘅名次?

醒目開學勳章

heihei417 發表於 19-12-10 10:50
個日有去聖鄧聽簡介會,唔知係唔係之前我地有去聽ST.PAUL既簡介會,2者相比下,佢覺得環境同埋學校既活動同 ...
我哋都有去聽spc briefing,阿仔反而鍾意聖鄧多啲,可能比較down to earth

bobbob 發表於 19-12-10 10:53
老師有無講話呈一加呈二嘅名次?
冇呀就係,班主任唔肯講囉,然後我解釋比佢聽我想大約知道係幾多咁我先可以搵岩佢適合既學校,佢先答我名次唔講得呀,只可以講左佢一定係B1,位置係B1中上,呈三成績都唔會太大影響到佢B1既位置...就係咁多咋所以先煩,樣樣都要估估下

回覆 bobbob 的帖子

我個仔反而係因為過左6年比較down to earth既小學,佢好想試上另類既學習環境,其實佢都覺得聖鄧同學校既風格好似,所以先想考慮其他學校

heihei417 發表於 19-12-10 10:26
因為中西區B1中學太強,雖然確定係B1中上游,但我擔心個仔未必夠能力考到,所以想轉區試一試,所以考慮灣 ...
中西區得KC同SJC可以簡. 全個中西區B1A男生同外區好多B1A男生會簡KC同SJC, 真係B1B都可能唔收. 你考慮他區係正確.

我仔係呈二因為數學失手跌左好多,所以令到呈二跌左好多由呈一 (13/176),去到呈二 (41/176),咁既成績應該 ...
我估計係屬於B1B.

數學一科拉到跌28名?
1,其他科分數接近?單一科數學自己失手少少都會脫離大隊。
2,其他科分數都有段正常距離,但一科數學失分勁多。
對於1,相信係唔夠細心所致。小心啲OK。
至於2,甘就要查下咩問題引致會失分甘多。數學好容易補上去,特別係曾經高分而一次半次跌落黎,要追好易。
不過,就算呈三追到,都對自行沒幫助,但對叩門有好處及比返個信心小朋友,去到中學都有自信啲,加油!

medicine 發表於 19-12-10 12:23
數學一科拉到跌28名?
1,其他科分數接近?單一科數學自己失手少少都會脫離大隊。
2,其他科分數都有段正常 ...
係呀,整體冇咩點跌(中文跌好少好少),真係只有數學跌左,由呈一(2份卷:98同100分)跌到呈二2份卷都係8X分,問左班主任(咁岩教佢數學),佢講左比我聽佢2份卷唔係唔識,係好唔小心,大意到有D連數字計岩都抄錯,老師都話明顯係考時不在狀態但都冇辦法都已經成事實了。

pccw2017 發表於 19-12-10 12:00
我估計係屬於B1B.
其實我都係咁唸,所以唔敢係中西區戟B1A校,KC都係老師極要求下話最少都要報,所以第2間唔敢再係依區(因為男仔位實在太少),所以如果只有灣仔區既話,唔係聖鄧就好似得港華選擇,對嗎?

heihei417 發表於 19-12-10 13:06
其實我都係咁唸,所以唔敢係中西區戟B1A校,KC都係老師極要求下話最少都要報,所以第2間唔敢再係依區(因為 ...

中西區仲有間高主教。灣仔就聖鄧港華。
仲有東區中婦,聖馬可,港島民生同筲官。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

heihei417 發表於 19-12-10 13:06
其實我都係咁唸,所以唔敢係中西區戟B1A校,KC都係老師極要求下話最少都要報,所以第2間唔敢再係依區(因為 ...
對 ! 不過正如 hkpapa852 話, 可以睇下東區果幾間 - 民生、聖馬可同筲箕灣官立都啱, 高主教都可以不過校舍環境同活動未必啱你仔.

IloveJJ 發表於 19-12-10 14:50
SPC睇呈一喎!你唔考慮直資?仲有赤提同港同。
自行英皇機會低,聖鄧睇面試,但你甘心收咗無得抽嗎?
...
有報SPC,不過都要睇下有機會INTERVIEW

IloveJJ 發表於 19-12-10 14:55
唔想抽就高主教吧!
高主教我地就唔考慮喇,因為我地上年去過簡介會,唔係太岩
‹ 上一主題|下一主題