用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選校(自行選擇)
樓主: johnsonson
go

請教有關升中選校(自行選擇)   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa 852 ,是的KC要group in ,我也覺得這樣難度會增加,表現要天時地利人和!
請問除沙田區外,有沒有其他理想選擇?

仔仔偏靜,但很喜歡運動,性格乖巧,文科較理科強!

我們去過一些簡介會,他說自己喜歡喇沙(我已跟他說不可能)、伊中、聖若瑟,不喜歡曾肇添,我們未去九華、英皇!

Cliokohonda 發表於 19-12-10 08:31
今年與世無爭,打算自一沙循,自二沙林/WYK (考慮留比叩門用)..
乙一沙崇,乙二沙循,乙三沙郭,乙四之後 ...

提提你,沙崇响叩門階段只撥電給曾經自行揀過佢的學生詢問是否想要她的叩門位。

little_yolky 發表於 19-12-10 09:30
唔係想干擾你,不過自二唔好沙林啦,不如自一九華,自二沙循如何?

其實我想將WYK 用黎叩門用,自行冇揀又好似太冇誠意,基本入到沙循都收貨,萬一自行落空,有机会將沙循放乙一,棄曾崇,簡介會講沙循未收過叩門

Cliokohonda 發表於 19-12-10 09:44
其實我想將WYK 用黎叩門用,自行冇揀又好似太冇誠意,基本入到沙循都收貨,萬一自行落空,有机会將沙循放 ...

所以叫你自二唔好沙林。

回覆 Cliokohonda 的帖子

唉⋯⋯可能我們真的追捧名校,才會這麼煩惱!
或許因為自己小時候也是在港島居住和讀書,一方面比較熟悉外區的學校,另一方面成日覺得要「出去見下世面」,感受傳統學校的歸屬感同氛圍,見多d睇多d,當然都有名牌心理!反而,我唔會太介意B1A定B1B,Jupas offer 98% 定 80%,成績相差少少唔相干,只要都是好學校!

YmOra    發表於 19-12-12 07:13

little_yolky 發表於 19-12-10 09:46
所以叫你自二唔好沙林。

刻意同沙林學生傾偈,覺得佢地英文幾好,但老師就嚴肅啲。
沙循就覺得老師對學生好好,歸屬感强。
沙郭似乎徧向AI , IT 學科,阿仔弱行。
沙崇課程設計最啱心水,但怕太熱。
沙曾質素保證,傳統課程,又係驚輸。
沙呂有屬小,競爭更大。
九華,QE 的話我會好辛苦...想學校幫手教下仔。

daddadmum 發表於 19-12-10 09:13
想請問如B1C成績,郭得勝,聖心,沙官,鄭榮之,林漢光,自行選哪間會容易入選?小朋友成績不是好叻,但喜歡運動 ...

如確定在B1 , 郭聖沙鄭又甘心的話,放乙一可買定校服,不用擔心及諗自行了……

回覆 IloveJJ 的帖子

沙田這三間不算,所以我們才想外闖,自二放回本區只是把握較大,就是掙扎兩間區外,定放番一間本區!

hkpapa852 發表於 19-12-9 16:32
如果二線小學唔係級1/2(至少要男仔排名最top個一位), 選QC可能連interview機會都無
...
請教hkpapa852 , 如果自二保一和藍田聖保祿邊個機會大D? 本身係保一果區, 驚自行佢偏向收外區

gracelam 發表於 19-12-10 07:58
九華太free, 我估唔啱佢囝囝。
都係你考慮周全

johnsonson 發表於 19-12-10 10:03
回覆 IloveJJ 的帖子

沙田這三間不算,所以我們才想外闖,自二放回本區只是把握較大,就是掙扎兩間區外, ...

如我仔有你成績,外闖博盡無侮 LSC……

hkpapa852 發表於 19-12-9 17:53
其實我近幾年每年都有做估計:

2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)
有無2018/2020年度呀

本來我覺得自己都好進取下,但睇落又好似唔係 !!!????

小朋友呈2級3, 呈一+呈二, 平均是級7

我暫時打算自行沙呂+培英 !
我已經覺得好博, 因2間都是跨區
可能如自二本區...暫時未有最終定案 !

究竟如果咁填係咪好博呢

johnsonson 發表於 19-12-10 09:57

唉⋯⋯可能我們真的追捧名校,才會這麼煩惱!
如果我係你, 一定外闖, 試下其他區的傳統名校, 因為 networking和知名度確實有它優勝的地方, 你見每年傳統名校搞簡介會, 過千人參加, 再上埋報, 就知道它們的吸引之處.

喇沙你唔算好穩陣, 但你揀自行 1 St Joseph, 自行 2 九華, 是合理選擇.

另外, 如果你申請直資 SPC, 我相信亦有好大機會會收.  

Cliokohonda 發表於 19-12-10 10:01
如確定在B1 , 郭聖沙鄭又甘心的話,放乙一可買定校服,不用擔心及諗自行了……
...
要等埋呈二先能確定是否在B1 ,所以有D擔心, 如可以派這4間是但1間當然高興,因今年轉了玩法,怕有些人會選擇降GRADE唔玩大抽獎, 形成多人爭這4間, 如郭聖沙鄭放乙一, 有無什麼策略,應該可以怎樣排位?萬分謝謝大家寶貴意見

你好熟悉沙田的中學,而且很清楚自己想要什麼,勁!
真心說,如仔overall 考到級一,我搏盡喇沙,但呈二比預期差了,有自知之名,喇沙收盡天下兵器,我仔什麼也沒有,成績又不是最top,運動又是業餘,音樂更是零,入到是奇蹟,而且入到都未必讀得開心,我相信大部分男尖子,不論成績或運動,都選ls ,點爭!

daddadmum 發表於 19-12-10 10:27
要等埋呈二先能確定是否在B1 ,所以有D擔心, 如可以派這4間是但1間當然高興,因今年轉了玩法,怕有些人會選擇 ...

次序上我倾向郭聖沙鄭。
進取小小,培林郭聖沙鄭,鄭應該夠止蝕,大前題要百分百肯定是B1

johnsonson 發表於 19-12-10 10:29

我唔熟沙田中學的,都係請教fatman前輩,反而我更了解傳统名校……

我都明白hermes , LV,  Prada 的魅力.

笑了!

johnsonson 發表於 19-12-10 10:29

其實唔係級1-20一批, 平均分都是一個一個咬住差0.X 嗎???  
大家都是1A 一群呢!至於是否考到, 好睇面試表現分高下 !

‹ 上一主題|下一主題