用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 20/21 K 2nd in
go

學之園 20/21 K 2nd in

想問下大家,2nd in 係咪父母都出席會較好?另外,如果無讀緊 n 班,係咪有offer 既機會都不大?謝謝

利申:有2nd in . 掙扎緊請唔請假去面試

回覆樓主:

如果心儀學之園,當然父母出席較好,如果得一人個去,有機會校長問你點解另一位唔黎(我當年有問,但最終都有正選offer)。
有d分校K班會加開一兩班收外來生,所以位唔一定好少,睇下邊間分校。

N班直升,同 K1 interview 無關

wg_ann 發表於 19-12-8 11:16
如果心儀學之園,當然父母出席較好,如果得一人個去,有機會校長問你點解另一位唔黎(我當年有問,但最終都 ...

請問當年二面問了你什麼問題呢?
謝謝(emoji)

chicken9 發表於 19-12-8 12:06
N班直升,同 K1 interview 無關

明白。只係諗N 都收返咁多人,K 既機會不大。(emoji)

wg_ann 發表於 19-12-8 11:16
如果心儀學之園,當然父母出席較好,如果得一人個去,有機會校長問你點解另一位唔黎(我當年有問,但最終都 ...

明白!多謝分享!

Oh我老公去唔到2nd in,攞唔到假
想請問入到second in大概有幾多機會攞到正選,係咪½至三份一機會?

回覆樓主:

我都有迎海second in, 想知道幾個人爭一個offer,有家長可指教下嗎?

紅磡2nd in,又要請假,諗緊去唔去。可否請教下機會有幾大?

tambb601 發表於 19-12-8 17:04
請問當年二面問了你什麼問題呢?
謝謝(emoji)

問平時邊個湊小朋友? 放假通常做咩活動? 點解申請學之園? 點睇家校合作? 平時工作會否很忙? 爸爸點解唔黎? 第時諗住升讀邊類小學? 點睇愉快學習同追求學術水平?

suikasuika 發表於 19-12-8 20:57
我都有迎海second in, 想知道幾個人爭一個offer,有家長可指教下嗎?

如無記錯,迎海K會開多2班收外來生,但最好問下現讀生/老師確認下

snowlaw 發表於 19-12-8 18:43
Oh我老公去唔到2nd in,攞唔到假
想請問入到second in大概有幾多機會攞到正選,係咪½至三份一機會?
...

間間分校唔同,新校如鰂魚涌應該容易d入,青衣校同凱帆都應該較難。

二面完畢,靜候佳音
希望大家也有offer

回覆樓主:

請問大家知唔知係咪second in會連in 7日?每日會見幾多個家庭?競爭好似好大!

suikasuika 發表於 19-12-14 19:59
請問大家知唔知係咪second in會連in 7日?每日會見幾多個家庭?競爭好似好大!
...

我 in LV,只係in 12&13號,逐個in,所以感覺上唔係好多人second in,不過唔知有幾多個位?

aumh 發表於 19-12-14 20:33
我 in LV,只係in 12&13號,逐個in,所以感覺上唔係好多人second in,不過唔知有幾多個位?
...

我也是in LV , 但校長問如果K1唔收,有冇考慮再考PN? 但我小朋友是年中出世,並不算細B.

幾可愛貓咪 發表於 19-12-14 21:15
我也是in LV , 但校長問如果K1唔收,有冇考慮再考PN? 但我小朋友是年中出世,並不算細B.
...

我都係!5月出世b,正常都唔會冧一年吧。可能佢想了解家長有幾大決心入佢間學校。

missmaymei 發表於 19-12-14 23:58
我都係!5月出世b,正常都唔會冧一年吧。可能佢想了解家長有幾大決心入佢間學校。
...

或者係,但係我唔buy呢個思想。

suikasuika 發表於 19-12-14 19:59
...

我哋12號喺NE second in, 我哋嗰”round”有3個小朋友一齊入第一間房,唔知係咪即係每個鐘見3個?

mcetcc 發表於 19-12-15 22:00
我哋12號喺NE second in, 我哋嗰”round”有3個小朋友一齊入第一間房,唔知係咪即係每個鐘見3個?
...

12號好早啊!我地14號呀,我見好似10分鐘見一個家庭,眼見office個叠interviewees 的label好大叠