用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: JHsbb
go

培道中學 [複製鏈接]

noelip 發表於 20-5-31 06:44
想請教點樣得21位?小女現在有培道同禮賢兩個offer,苦惱中 各位前校友 可不可以比D意見,多謝 ...

培道21個"聯繫位"之計算,我按"計算次序"逐一計算。

計算次序:
開始::中一學位       =132人
次序1:自行學位       = 40人=132人 × 30%
次序2:留班生位       =  8人=  2人 × 4班
次序3:聯繫學位(乙部保 留)= 21人=(132-40-8)× 25%
次序4:甲部學位       =  6人=(132-40-8-21)× 10%
次序5:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 油尖旺區 他區位
次序6:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 深水埗區 他區位
次序7:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 黃大仙區 他區位
次序8:乙部學位(乙部非保留)= 51人=132-40-8-21-6-2-2-2(本區學位)

Poyau    發表於 20-5-31 13:55

回覆 noelip 的帖子

培小升b1未必有1/3,當然禮賢啦。

chrischeung 發表於 20-5-31 10:12

多謝你嘅回覆!即係禮賢會多過三份一升b1 ?

YmOra 發表於 20-5-31 09:31
培道21個"聯繫位"之計算,我按"計算次序"逐一計算。

計算次序:

謝謝你!非常詳細

noelip 發表於 20-5-31 06:44
想請教點樣得21位?小女現在有培道同禮賢兩個offer,苦惱中 各位前校友 可不可以比D意見,多謝 ...

聯繫位係大抽獎乙部25%學額,得21個位。自行時聯中收好少小學部,因為成績好既B1前既唔會報,多數收B1邊緣人,一般收得2-3個。

如果你有心跟功課,去禮賢好D。成績好好多。培道呢,小朋友個適應會好,但要考慮升中banding問題。

noelip 發表於 20-5-31 10:38

過去都係多過1/3。

chrischeung 發表於 20-5-31 10:12

培小升B1學校多於1/3,係B1學生率少於1/3。

annefu 發表於 20-5-29 22:01
比你早,唔只21個咁少

係得21個。而且自行收小學部唔多。

little_yolky 發表於 20-5-31 11:07
聯繫位係大抽獎乙部25%學額,得21個位。自行時聯中收好少小學部,因為成績好既B1前既唔會報,多數收B1邊緣 ...

明白晒,多謝你的意見!

noelip 發表於 20-5-31 10:38

禮賢有升中學校名單無每校人數
2019年名單有27間B1及9間B2A-1C
假設小六90人 升B1/B2A-1C ≥40%

B1* 27
B2A-1C* 9
B2* 2
NR 4
總數: 42間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2018-2019年度小六升中派位概況
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

獲派第一志願:80% 
獲派首三志願:91% 

應屆六年級學生獲派中學
名單摘要:

各中學排名不分先後

1. 迦密中學 
2. 寶血會上智英文書院 
3. 聖保羅男女中學
4. 聖母玫瑰書院 
5. 匯基書院(東九龍)
6. 旅港開平商會中學
7. 基督教崇真中學
8. 協恩中學
9. 喇沙書院
10. 德望學校
11. 浸信會呂明才中學
12. 聖公會林護紀念中學
13. 聖羅撒書院
14. 聖公會莫壽增會督中學
15. 中華基督教銘基書院
16. 香港神託會培基書院
17. 恩主教書院 
18. 沙田官立中學
19. 循道中學
20. 中華基金中學
21. 東華三院陳兆民中學
22. 保良局第一張永慶中學
23. 禮賢會彭學高紀念中學
24. 福建中學
25. 沙田崇真中學
26. 聖保祿學校
27. 聖公會鄧肇堅中學
28. 香港四邑商公總會黃棣珊紀念中學
29. 東華三院黃笏南中學
30. 香港浸會大學附屬學校王錦輝中學
31. 迦密愛禮信中學
32. 天主教郭得勝中學
33. 中華基督教銘賢書院
34. 香港管理專業協會李國寶中學 
35. 基督教宣道會宣基中學
36. 五旬節林漢光中學
37. 德雅中學
38. 保良局唐乃勤初中書院
39. 培僑書院
40. 華英中學 
41. 基督教中國佈道會聖道迦南書院
42. 聖公會陳融中學

Poyau 發表於 20-5-31 13:55

多謝你的回覆非常清楚! 想問下如果比你係咪都會揀禮賢呀?我個是活潑好動的女仔,謝謝你

little_yolky 發表於 20-5-31 11:07
聯繫位係大抽獎乙部25%學額,得21個位。自行時聯中收好少小學部,因為成績好既B1前既唔會報,多數收B1邊緣 ...

培道小學去年得24人升聯中
只係比聯繫位21個多幾個人

B1* 29 (27.10%)
B2A-1C* 7 (6.54%)
培道中學(B2*) 24 (22.43%)
其他本地 47 (43.93%)
本地學校: 107 (100.00%)
海外升學: 2
總數: 109人

B1* 29
迦密 8 丘佐榮 5 銀禧 2 
聖家 1 喇沙 1 MCS 1 黃笏南 1 華英 1 
蕭明 1 聖傑靈 1 上智 1
直資: 協恩 1 DGS 1 DBS 1 滙基KE 1 
赤提 1  福建 1

B2A-1C* 7
體藝 1
直資: 培基 3 播道 1 李國寶 1 王錦輝 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中分配
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

Poyau 發表於 20-6-1 01:04
培道小學去年得24人升聯中
只係比聯繫位21個多幾個人

所以,我咪話年年自行收得2-3個囉。

little_yolky 發表於 20-6-1 06:45

B1外闖可以理解
請問B2女生是否以聯中為首選

little_yolky 發表於 20-6-1 06:45
甘睇都未必自行收。乙部大抽獎尼?

一共得24個入中學部,21個聯係位。估計大抽獎抽聯係位外的全部3個的機會大於自行收其中1至3個

Poyau 發表於 20-6-1 07:18
B1外闖可以理解
請問B2女生是否以聯中為首選

唉!問題係舊年有B1都報,而且自行入既一般都係B1。以前唔係B2女首選,可能唔鍾意女校,但舊年開始已經要抽了,以前係用唔晒的。唉!

medicine 發表於 20-6-1 07:20
甘睇都未必自行收。乙部大抽獎尼?

一共得24個入中學部,21個聯係位。估計大抽獎抽聯係位外的全部3個的機 ...

自行大概年年都係收2-3個,中學校長都係咁話。而且今年早公布,亦如此。

little_yolky 發表於 20-6-1 07:20
唉!問題係舊年有B1都報,而且自行入既一般都係B1。以前唔係B2女首選,可能唔鍾意女校,但舊年開始已經要 ...

多咗人揀要抽因為聯中成績進步咗?

little_yolky 發表於 20-6-1 07:24
自行大概年年都係收2-3個,中學校長都係咁話。而且今年早公布,亦如此。
...
若果自行收2-3個,即席話21-22個報名乙1?值得商榷

Poyau 發表於 20-5-31 13:55
禮賢有升中校名而無具體人數,單凴尼一點,(若俾我)就必不會揀。
‹ 上一主題|下一主題