用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: JHsbb
go

培道中學 [複製鏈接]

jy0022 發表於 20-1-5 23:08
前面有jm話校長只着重名聲,不真心愛學生,你感覺係咪咁?

知唔知老師同學生關係點?

老師跟學生關係很好。至於校長嘛⋯⋯不要問我,我總是會覺得自己的校長最好的

豬油妹 發表於 20-1-5 02:44
阿女都話驚一個禮拜要換一套(太粗魯,整爛)。
你講到英文唔好,數學有唔得。

先此聲明,我話英文、數理唔得,係基於B1學校既標準。如果用B2學校標準,整體成績佢係超班的。

豬油妹 發表於 19-12-19 14:00
有疑問,校長話大部份收band 1尾學生,但見好多網都仲係band 2。。同埋中中嘅印象太過根深蒂固。資訊日嗰日 ...

如果係B1b-c既學生,我會先選擇banding接近一些的。始終,最後都要面對DSE,我哋當然希望提升多於一切。

jy0022 發表於 19-12-19 15:06
其實我都想知,雖然培道係中中,但有3班係英文班,數理科都係英文教,其實係咪都唔差呢?
...

咁要睇小朋友係乜band

YmOra 發表於 20-1-5 09:01
B1c靠下的學生或(B1c-B2a)邊緣人學生選擇"培道"係幾適合,因為小女孩可以健康地建立自信心好緊 ...

你既comments係好中肯。

little_yolky 發表於 20-1-6 08:13
你既comments係好中肯。

thx.thx

希望幫到"合適"的女孩子入到""培道""啦!

little_yolky 發表於 20-1-6 08:09
先此聲明,我話英文、數理唔得,係基於B1學校既標準。如果用B2學校標準,整體成績佢係超班的。
...

培道主科4+平均43.4%接近B1C水平
如果數學升至全港水平 主科4+過45%

4+ 培道 | 日校 | 全體
中 48.5% 30.7% 29.6%
英 31.3% 27.5% 26.2%
數 32.3% 39.7% 39.9%
通 61.6% 40.0% 39.2%

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Circular/2018-2019/1819_18_Principal_Chi.html

Poyau 發表於 20-1-10 21:36
培道主科4+平均43.4%接近B1C水平
如果數學升至全港水平 主科4+過45%

英文同數學真係弱的。其他理科都弱。

little_yolky 發表於 20-1-10 22:34
英文同數學真係弱的。其他理科都弱。

見你講左幾次佢乜科弱同乜弱,其實呢d睇下你站乜位置睇,用band1去睇係唔夠強,但佢已係band2頭,係我地band2中後的學校去睇咁又唔叫弱!就等於一個band1b生去培道可能浪費左,但你俾一個2C入到培道就如中獎開心!

In2c68 發表於 20-1-11 04:20
見你講左幾次佢乜科弱同乜弱,其實呢d睇下你站乜位置睇,用band1去睇係唔夠強,但佢已係band2頭,係我地ba ...

咁緊係啦!緊係用B1標準啦!佢自行主要target B1生,咁無理由用B2標準去衡量佢喔。

不過,佢文史係幾好的,一向如此。

little_yolky 發表於 20-1-11 07:00
咁緊係啦!緊係用B1標準啦!佢自行主要target B1生,咁無理由用B2標準去衡量佢喔。

不過,佢文史係幾好的 ...

其實,個人認為"培道"只差少少就可以更上一層樓。你講得啱!培道英文和數學是她們最麻煩的問題,其實自從新校長上任後,我以為學校的數學科會有大改善,但以乎仍需多加努力。

YmOra 發表於 20-1-11 14:48
其實,個人認為"培道"只差少少就可以更上一層樓。你講得啱!培道英文和數學是她們最麻煩的問題,其實自從 ...

數學唔好兼埋理科唔好。英文我覺得係同高中課程有關。因為佢相對無咁谷,高中又轉返英書中教為主,所以接觸少咗,一定無咁好。其實只要英文好返已經差好遠,畢竟好多女校數理都無咁好,無所謂

little_yolky 發表於 20-1-11 15:30
數學唔好兼埋理科唔好。英文我覺得係同高中課程有關。因為佢相對無咁谷,高中又轉返英書中教為主,所以接 ...

你對。英文科可以進步多少對培道好有決定性。

YmOra 發表於 20-1-11 16:50
你對。英文科可以進步多少對培道好有決定性。

不過太谷又唔係佢style就真

little_yolky 發表於 20-1-11 17:02
不過太谷又唔係佢style就真

這個兩極問題一定啦!培道讀得開心是多數jm和小學子們知道的口碑,"開心與谷"一定兩立。我一樣茅盾,一方面想培道努力多少少做個真真正正全開英文班嘅B1c中學,但另一方面又想佢保持着開心校園生活嘅形象,繼續企响B2組別之首,讓九龍城區的B2女孩子仍有一絲絲的希望可以入讀好學校。

請問學校校風如何? 學生乖嗎? thx

回覆樓主:

培道校風不嬲都係好,尤其基督教學校,比較純樸,band 1c band 2a 學生係適合。

利申,我係培道小學及中學校友黎,一條龍學校確實好正,可惜我個係阿仔  

annefu 發表於 20-5-21 19:15
培道校風不嬲都係好,尤其基督教學校,比較純樸,band 1c band 2a 學生係適合。

利申,我係培道小學及中學 ...

C妹定C姐?唔係一條龍呀,聯繫咋,得21個位。

回覆樓主:

比你早,唔只21個咁少

little_yolky 發表於 20-5-29 21:02
C妹定C姐?唔係一條龍呀,聯繫咋,得21個位。

想請教點樣得21位?小女現在有培道同禮賢兩個offer,苦惱中 各位前校友 可不可以比D意見,多謝各位!萬分感激
‹ 上一主題|下一主題