用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
go

培道中學 [複製鏈接]

有無現讀生家長可以分享吓女女係學校生活點滴, 今日聽完講坐, 女好喜歡
   8    0    0    0

千萬不要,那空降校長幾年前接手後,有經驗和富教育理想的老師紛紛被迫走離職。該校長只著重表面名聲,絕不真心愛護學生,學校氣氛極差,只是她門面功夫做得好,小心小心。

Poyau    發表於 19-12-8 11:43

yauyc 發表於 19-12-8 08:07
千萬不要,那空降校長幾年前接手後,有經驗和富教育理想的老師紛紛被迫走離職。該校長只著重表面名聲,絕不 ...

參考資料:
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201819/1819_schoolreport.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201718/201718_schoolreport.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201617/201617_report.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201516/2015-16_report.pdf

教師人數0-10年11-20年21-30年30年以上學士碩士博士
2018-2019

21.67%

18.33%

50%

10%

45%

53.30%

1.67%

2017-2018

20.34%

18.64%

50.85%

10.17%

37.39%

61.00%

1.61%

2016-2017

16.95%

27.12%

49.15%

6.78%

38.71%

59.68%

1.61%

2015-2016

20.97%

25.81%

45.16%

8.06%

38.71%

59.68%

1.61%

不知道你指的"有經驗和富教育理想的老師"是不是講緊21至30年資或30年以上年資的一群老師呢?

從表內得知,這兩批老師比率人數皆十分穩定,沒有大流失現像出現,30年以上年資嘅更有上升趨勢,而21至30年資就穩定企响50%左右。所以,唔係好明你所指的有經驗和富教育理想的是哪批人???

JHsbb 發表於 19-12-8 00:04
有無現讀生家長可以分享吓女女係學校生活點滴, 今日聽完講坐, 女好喜歡

我個女都好鐘意。。。

我同座大廈有個姐姐讀培道,佢話返學好開心喎。

jy0022 發表於 19-12-9 10:04
我個女都好鐘意。。。

我同座大廈有個姐姐讀培道,佢話返學好開心喎。

咁啱,我同座有個囡囡又係讀培道,同佢媽媽傾開計,話佢囡囡讀得好開心,老師大多都好好,好鼓勵學生,囡囡變得有自信左。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

是否好谷呢? 本身英文是否要好強LE

YBBYBB 發表於 19-12-9 11:18
回覆 gracelam 的帖子

是否好谷呢? 本身英文是否要好強LE

佢本身英文幾好,好谷就一定唔係,所以囡囡讀得頗輕鬆。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女一聽見設計衫好開心.....

有疑問,校長話大部份收band 1尾學生,但見好多網都仲係band 2。。同埋中中嘅印象太過根深蒂固。資訊日嗰日又好似有啲hard sell英文好好咁。。如果band 1b~c 係咪都值得讀呢?
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

豬油妹 發表於 19-12-19 14:00
有疑問,校長話大部份收band 1尾學生,但見好多網都仲係band 2。。同埋中中嘅印象太過根深蒂固。資訊日嗰日 ...

其實我都想知,雖然培道係中中,但有3班係英文班,數理科都係英文教,其實係咪都唔差呢?

豬油妹 發表於 19-12-19 14:00
有疑問,校長話大部份收band 1尾學生,但見好多網都仲係band 2。。同埋中中嘅印象太過根深蒂固。資訊日嗰日 ...

真心講佢哋英文係唔好既。唔好係用B1中學嚟比較。數理都係唔多好。但中文同史地就好。佢哋DSE成績未去到B1如九真,但又好過B2學校如何官。如果你係九龍城區,B1b我唔會揀佢,B1c如果好鍾意會考慮,否則只會放做大抽獎保險線。當然唔計成績,係好好既。

JHsbb 發表於 19-12-9 14:33
我女一聽見設計衫好開心.....

開心?!叫佢日日著住件白長衫就想死!

little_yolky 發表於 19-12-19 15:21
開心?!叫佢日日著住件白長衫就想死!
阿女都話驚一個禮拜要換一套(太粗魯,整爛)。
你講到英文唔好,數學有唔得。

阿女班主任都仲係覺得B2,唔太建議,但阿女都係處於b1嘅邊緣人
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

豬油妹 發表於 20-1-5 02:44

B1c靠下的學生或(B1c-B2a)邊緣人學生選擇"培道"係幾適合,因為小女孩可以健康地建立自信心好緊要,有了自信心才可以不斷進步嘛!有兩個小女孩同屬(B1c-B2a)成績,但性格就好唔同,一個無乜讀書方法,只係願意多做習作,其實即係谷得,所以jm把她放到九真;另一個則自信心薄弱,要有關愛行先才願意為人而讀書,其實我認為她仲係細而矣,要成熟要給點時間,結果jm不以DSE成績排名而選九真轉揀培道。現在,二人成長各有各精彩。

豬油妹 發表於 20-1-5 02:44

唔係數學,係數理都唔得。

little_yolky 發表於 20-1-5 09:43

想問下,你小朋友係咪讀緊培道?

jy0022 發表於 20-1-5 14:06
想問下,你小朋友係咪讀緊培道?

唔係,我係校友。

little_yolky 發表於 20-1-5 09:43

數學同數理都唔得,意思係指老師教得唔好?係教學方法問題?定係因為女校女生對數學數理冇男仔咁叻?

little_yolky 發表於 20-1-5 17:24
唔係,我係校友。

前面有jm話校長只着重名聲,不真心愛學生,你感覺係咪咁?

知唔知老師同學生關係點?

jy0022 發表於 20-1-5 23:05
數學同數理都唔得,意思係指老師教得唔好?係教學方法問題?定係因為女校女生對數學數理冇男仔咁叻?
...

我覺得係女仔問題,我哋文科唔錯,所以問題很明顯。當年我覺得老師們教得很清楚喔,同學就是沒興趣。
‹ 上一主題|下一主題