用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正, 宣道,高主教, 根德園,聖公會請問大家會點排? ...
go

培正, 宣道,高主教, 根德園,聖公會請問大家會點排? [複製鏈接]

請問培正,宣道,高主教, 根德園,聖公會請問大家會點排?
男仔
   3    0    0    1

回覆 philipchung 的帖子

You got all the offers :) ?

我只搵有宗教背景,又著重德育的學校,半龍,所以只會比較培正、高主教
幼稚園課程難道:高主教(肯定/前用家)=宣道(估計、因是私校)>培正(肯定/學生讀緊)
Dse成績:培正>高主教上學及小學網地點:九龍城、灣仔網
升小人數:培正收85%,每班「西」2-3人、高主教保證預留100個位(每人必有second in 機會)每班「西」10-12人
升中人數:培小一級9班,培中5班,考1-120必收,考121-220左右搞珠,之後名次不收(有錯請更正)較少前列出走
高小一級4班,高記5班,每年約80人升中,前列生較多人出走到更勁校。
培中(中文中學/坊間評1A)、高記(英文中學/坊間評1C)

回覆樓主:

每間對升不同小學各有優勢
聖公會 → SPCCPS → SPCC
培正 → 小學 → 中學
高主教 → 小學部 → 書院
宣道 → APS → 90%升B1

睇下家庭教育宗旨係點
相信各校品德教育都好好
如果
想安穩、唔谷、老師包容:培正
想有保障、但亦會重學術:高主教、宣道
唔怕競爭、比較進取:根德園、聖公會

同埋以上各校地點唔同
返學距離都可能係考慮重點
始終小朋友日日返學太遠都會辛苦

回覆 nixphoenix 的帖子

培幼唔算安穩,內裡競爭好大,家長小朋友壓力都唔少。

PTL_L 發表於 19-12-8 12:06

培幼唔算安穩,內裡競爭好大,家長小朋友壓力都唔少。 ...

我諗你識嘅家長同我識個批可能唔同..
比起要出外考小一嘅學校
培幼最少85%升小一
家長們雖然有擔心但未至於好大競爭

都認同既,佢係比較過份緊張不過小朋友咁細個,就近讀書就最好。

學術而言,高主教定係根德園更全面?考直私較有優勢?

PTL_L 發表於 19-12-8 12:45

都認同既,佢係比較過份緊張不過小朋友咁細個,就近讀書就最好。

Yes 就近都好重要

如果唔睇自己住邊

我會選培正/聖公會

有龍選龍,而且是好龍

培正好似k2尾已知升唔升到,到時你會俾其他人輕鬆好多

以自己經驗,培正 > 聖公會 > 高主教,會先揀一間較為穩陣的龍,有一線小學作支持。

szelimc 發表於 20-6-16 08:37

以自己經驗,培正 > 聖公會 > 高主教,會先揀一間較為穩陣的龍,有一線小學作支 ...
如果以穩為先,高主教又怎會係聖公會之後?
‹ 上一主題|下一主題