用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一同學仔屢次借錢拖延不還
go

中一同學仔屢次借錢拖延不還 [複製鏈接]

啊囡今年啱升中一,認識一班新同學,相處一個零月,10月中有女同學仔向我囡借錢,一開始都係借幾蚊,話好肚餓要小食部買小食,前面嘅錢未還,後面又再借幾次,話佢冇早餐食,要買嘢食,總共借咗40蚊,應成11月中佢媽媽畀零用會還返,到咗11月中,我囡問佢要返錢,佢話冇錢,要等下個月頭,到咗12月我囡冇追佢要錢,佢竟然冇呢回事,到而家都冇任何表態,對於同學呢種行為,我甚是擔憂,咁細年級學會借錢,借完拖延唔還,家庭教養真喺好有問題,呢種情況我應該點處理?需要話畀學校老師知嗎?
   1    0    0    0

崔妍 發表於 19-12-7 13:33
啊囡今年啱升中一,認識一班新同學,相處一個零月,10月中有女同學仔向我囡借錢,一開始都係借幾蚊,話好肚 ...

我女咪就係貪方便,叫人幫佢買又唔記得比返錢人,但阿女性格一定唔係貪錢唔還,一零用好夠,二對人唔孤寒,會買生日禮物聖誕卡比同學仔。
感覺佢唔知嚴重性, 我有提佢一定要星期一還返比人(琴日夜晚話唔記得比返錢)

我感覺呢位同學係學校問同學借錢屋企家長唔知,借咗兩個月都未曾諗住還,如果同學真係急需用錢嘅,係真係有需要嘅,借其實冇問題,但喺呢位同學每次借來都喺買零食嘅,借咗一次又一次,話還又冇還到,琴日仲問我囡又要借,我囡話你還咗之前嘅先啦,佢冇出聲走咗去。雖然借嘅錢唔多,但喺借咗唔還又成日要借,我覺得會對同學造成困擾,影響唔好,講畀老師聽又擔心影響同學關係,唔講又好似縱容佢嘅不當行為。

佢只係問你女一個借?定係周圍借?

首先借呢個機會教亞女學識選朋友之道,同埋如何理財。可以叫亞女繼續追佢還錢,唔好再借比佢。除非個女仔同時問好多個同學借錢,成條街數,否則我唔會搵老師講。一來唔想整衰個女仔係學校的紀錄,二來亦驚會令小朋友在學校難做人,始終中學生生活比較複雜。

我知道有些家庭沒有給孩子零用錢的習慣。

如果女同學屬於這種情況,恐怕無法歸還。除非如實求助父母。如果父母嚴厲,孩子除了拖延不還,真的沒有其他好辦法。

有的是因為家庭養育習慣,有的是因為家庭經濟負擔。

40多元是小錢,不還也無所謂。
說實話,我對借錢女孩更多是同情的看法。

不追究,有點任其墮落的愧疚。

回覆 Danielhk 的帖子

不追究,有點任其墮落的愧疚 —- 呢d話唔埋,朋友個女初中踩着個Queen bee條尾,告發佢測驗偷睇,結果比人中學玩足5年,冷待單打杯葛不斷。有d細路你拯救唔起。

回覆樓主:

Deleted

由細到大都教佢地, 借錢俾人, 自己要預左對方唔會還, 你接受到先可以借出去.  同埋有借有還, 先會再借第二次俾人.  

呀仔中一時開學無耐就有人問佢借, 佢拒絕左人話無錢.   佢話小學同學就會借, 新同學識得1個月都無就唔好喇.   呀囡話無有人會問佢借, 佢成日都話無錢, 但自己儲埋唔少.

簽名被屏蔽

崔妍 發表於 19-12-7 13:33
啊囡今年啱升中一,認識一班新同學,相處一個零月,10月中有女同學仔向我囡借錢,一開始都係借幾蚊,話好肚 ...
經一事長一智,
當跌了吧, 沒有以后,
同你熟了都不借
也不用跟老師說

40 蚊當買個教訓,以後再問就「還錢先」。
第一日返學,已經教「唔可以借錢」,最多只係負責買零食頂多分一半。如果借錢情況繼續,不論係對女女定其他同學,女女可以同學校社工提呢件事。社工會分析事件。

一句講晒,"有借有還上等人"。

人道的做法是帶一些不太吸引的食物請那位同學食

MrBeast 發表於 19-12-10 07:15
人道的做法是帶一些不太吸引的食物請那位同學食
這個建議好啊。
避免誤傷可能真正肚餓的同學。

如果挑三揀四,那就不是真的飢餓。

也可以避免同學之間過於生硬的拒絕。

多謝咁多位家長參與討論!喺唔同嘅建議中的確受益良多。琴日嗰位女同學同我女講,因為今次嘅測驗成績唔好,佢媽媽取消咗佢今個月嘅零用,所以唔知幾時先有得還。雖然唔知係事實還是藉口,但佢始終都仲細,可能未明當中的嚴重性,希望佢隨著年齡增長慢慢會明白。喺呢件事中都畀亞女明白咗D做人道理,知道誠信同責任係做人基本。

Danielhk 發表於 19-12-7 21:58
我知道有些家庭沒有給孩子零用錢的習慣。

如果女同學屬於這種情況,恐怕無法歸還。除非如實求助父母。如果 ...
我都有類似感覺,唔知點解覺得好似呢位同學另有隱情咁。因為借的又唔係大數,而且每次濕濕碎碎。不過,剛剛中一,大家唔算好熟,都係小心交友,帶眼識人好D。

還到先好借!銀碼細都係錢 ⋯⋯舊債未還,新債免問,還要借咗幾次咁多(錢銀嘅事,此終傷感情,唉⋯⋯)
‹ 上一主題|下一主題