用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何在家支援中文學習?
go

如何在家支援中文學習? [複製鏈接]

小朋友而家2.5歲 下年將會入讀雙語國際學校 (繁體中文,國語)

父母母語係廣東話
佢由出細到而家 媽咪同工人講英文 爸爸同其他屋企人講廣東話

媽咪英文流利 港式口音
父母國語流利 不是母語

小朋友而家用廣東話或英文都溝通得好
睇書英文書多 中文書都有

近排因選校既野已落定 已唔太駛講英文準備面試 想計劃建立學中文既興趣

想請教:

1)家中有需要即時轉全廣東話嗎?
擔心佢下年返學 英文又少左用生疏用唔慣 國語又唔識 會唔適應 影響自信

如果要轉全廣東話,係咪等入左K1 適應左先呢?

佢係返學前 仲有NET既英文playgroup 但只有一星期一堂

2)無特別俾佢學國語 (兒歌都無自己俾佢聽)有需要提早俾佢適應國語嘛?

學校n班有教少少國語歌 佢都幾鐘意 有唱下 但屋企無額外exposure

3) 佢一入國際學校 就屋企講返全廣東話 到時我地同佢講廣東話 應該要求佢用國語定廣東話回應?

點樣先幫到佢既學習? 我希望佢有足夠係香港生活既廣東話 (聽到 叫到野食 唔會因為廣東話唔叻識唔到本地朋友) 但我想佢國語好過廣東話 (唔想討論政治)

我既考慮點係 佢屋企無native mandarin or English speaker 如果佢係屋企都唔自己講多啲國語 咁佢未得好少機會講國語?

英文唔係太擔心佢唔講 因為聽你地話 國際學校既小孩都鐘意講英文

4)我買左青田出版社既《我自己會讀》等系列 想係家輔助佢學中文

咁我應該用廣東話口語讀,定廣東話書面語讀?定俾佢聽碟聽國語?

呢個階段我想培養睇中文書興趣先
認字下一步先唔想嚇親佢 我會睇佢學校點教中文再配合

大家可以分享下睇法同經驗嗎?
   7    0    0    0

我們在家主要講廣東話,除了好勞氣「教育」阿仔/講做人道理的時候會轉番英文,因為費時佢聽聽吓唔知我講乜。

他一直在課堂學中文均是普通話,所以有些用詞習慣了普通話唔識轉番廣東話都唔出奇。實情是在國際學校上中文,我見過有些中文老師會用英語和學生對話及解釋一下,所以不用太緊張。

幼稚園的時期,用普通話唱吓兒歌、讀吓短詩,在家睇吓卡通片就夠

Radiomama 發表於 19-12-7 09:43
我們在家主要講廣東話,除了好勞氣「教育」阿仔/講做人道理的時候會轉番英文,因為費時佢聽聽吓唔知我講乜 ...

即係你同佢講廣東話 佢都係用廣東話回應 只是用詞比較國語 例如 西紅杮而唔係蕃茄?

細佬Bebe 發表於 19-12-7 10:12
即係你同佢講廣東話 佢都係用廣東話回應 只是用詞比較國語 例如 西紅杮而唔係蕃茄?
...

Haha, 你諗多咗!日常生活蕃茄呢D詞彙佢會講廣東話,西蘭花哩,會講broccoli!
討論中文功課果陣,魯迅、駱駝祥子呢D佢只認識普通話,寫文果陣只會用普通話拼音。不過我就只會用廣東話教佢,佢自己會轉換。自細如此,他自己會調適。我們沒有補習,中文在上課時學幾多就幾多;混混沌沌一直都是Chinese A, 即as/ close to first language

回覆 Radiomama 的帖子

教導有方,恭喜恭喜!

Radiomama 發表於 19-12-7 10:39

Haha, 你諗多咗!日常生活蕃茄呢D詞彙佢會講廣東話,西蘭 ...

明白哂
我都唔打算用國語教佢中文
癈事搞亂學校教左既野

回覆樓主:

我女是在外面用廣東話學繁體字,PTH主要學發音和pinyin, 我打算大一些才轉PTH 閲讀,理論上可以轉台。
她又不會特別抗拒中文,我覺得學得幾多得幾多,最後都是看興趣吧,slow and steady, 不抗拒便好。

annie40    發表於 19-12-9 21:31

964000 發表於 19-12-7 16:28
我女三歲前家中和學校都是全英語,K1 secure了學位後家中便轉了廣東話為主,她現在Y2, 廣東話説得和LS不大 ...

Slow and steady!!! What a good strategy! I will bear it in mind.  Thanks a lot

964000 發表於 19-12-7 16:28
我女三歲前家中和學校都是全英語,K1 secure了學位後家中便轉了廣東話為主,她現在Y2, 廣東話説得和LS不大 ...

may i know if your girl is in bilingual school or not? is she learning PTH at school?

icedmocha12 發表於 19-12-9 15:36
may i know if your girl is in bilingual school or not? is she learning PTH at school?

No we are English heavy IS, she doesn’t learn much chinese from school now.

964000 發表於 19-12-9 17:33
No we are English heavy IS, she doesn’t learn much chinese from school now. Our plan is to catch u ...

How did u teach your child Chinese at home ?

回覆 細佬Bebe 的帖子

你同我考慮緊既問題一樣,背景一樣,我都買咗我會自己讀😂如唔介意,我地可以多啲交流😂

Radiomama 發表於 19-12-7 09:45
幼稚園的時期,用普通話唱吓兒歌、讀吓短詩,在家睇吓卡通片就夠

有無普通話卡通片介紹?我覺得英文書同卡通片都比中文易搵到適合的

nunupipi 發表於 19-12-17 08:14
有無普通話卡通片介紹?我覺得英文書同卡通片都比中文易搵到適合的

我仔2歲鐘意睇小豬佩奇(喺Youtube search ”Peppa Pig Mandarin”就有),3歲鐘意超級飛俠(Super Wings) 、汪汪隊(Paw Patrol),最近開始睇愛探險的朵拉(Dora the Explorer)。

我最推介超級飛俠,一集10分鐘,每集介紹一個國家、城市,每集都有驚險劇情,故事結構簡單,年紀細都明

3歲半開始我用「基礎500」教認字,每次開Youtube前認讀10分鐘

回覆 iphone555 的帖子

我地黎緊k1學校, 中文用Mandarin教, 睇簡體字;

依家都考慮緊點打好中文基礎...

你地在家教中文係教普通話定廣東話? 認字認繁體字?

我地學校中文用普通話教繁體,所以我教認字都用普通話教繁體

icloud 發表於 19-12-10 14:29
How did u teach your child Chinese at home ?

首先要確保佢會說中文

964000 發表於 19-12-18 09:59
首先要確保佢會說中文,目標説得流利。
三歲開始自己教認中文字,用基礎漢字500,日日讀下。到K2開始出外 ...

Thanks for the detailed reply !!!
‹ 上一主題|下一主題