用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 TOP 3 IB 香港國際學校
樓主: missapril1122
go

TOP 3 IB 香港國際學校   [複製鏈接]

回覆 missapril1122 的帖子

小朋友幾大?出名嘅學校間間都難入,CIS 更加係債券二手市場$9M 都冇人會放賣,超多人想入。若報學校,必需要有兩三間保底學校,否則有機會全軍覆沒。

samsam123321 發表於 20-1-15 09:49
同意,斷估hkis 都唔會收住公屋的。樓主會否太認真,就算平如esf每年都出產最多狀元。但應該不會是最top氣 ...
公屋有好多富戶,鬼佬有好多窮鬼

其實,大部份有歷史的IS都有一定水準,就算最勁,都唔代表自己小朋友適合。

回覆 samsam123321 的帖子

HKIS和公屋,真係完全想像唔到。

GGsam 發表於 19-12-7 15:34
想問點解課外要讀好些中文?
我仔剛考到year 7 ,嚟梗一月會入學

借問year 7難考嗎?
競爭有幾大?

回覆 GGsam 的帖子

因為ESF D中文好淺,唔多中文堂。就算IGCSE/IB選揀中文都唔會有人揀IB Chinese A HL,因為ESF學生中文程度,出面又無學開中文嘅話一定考唔到高分.

Neither hkis nor harrow is ib school

yaijing 發表於 19-12-6 17:13
CDNIS 係一係龍

我特別喜歡他是少有的IB school教繁體中文,每年平均IB result出色,更有不少狀元。

chloelo123 發表於 20-6-6 20:13
回覆 GGsam 的帖子

因為ESF D中文好淺,唔多中文堂。就算IGCSE/IB選揀中文都唔會有人揀IB Chinese A HL, ...

It depends on which set you are assigned to. My child was assigned to Lang A and it is rather demanding. They won’t allow you to take Lang B to earn high grades if they believe your chinese standard is good enough

回覆 Moonlight819 的帖子

CDNIS 除了IB成績好之外, 他們的OSSD成績也很卓越, 佢哋所有畢業嘅學生能同時獲得 both IB diploma and OSSD 而有這麼好的成績,非常難得!
香港加拿大國際學校學生接受安省學能測驗和中學語文考試,今年在排行榜位列第4位

https://std.stheadline.com/overseas/article/2218302/%E6%B5%B7%E5%A4%96%E7%B6%9C%E5%90%88-%E5%A4%9A%E5%80%AB%E5%A4%9A-%E5%AE%89%E7%9C%81%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D%E6%A6%9C-%E5%89%8D5%E4%BD%8D%E7%A7%81%E6%A0%A1%E4%BD%943%E5%B8%AD

回覆樓主:

各校2020年IB平均分供參考

DSS
1. SPCC 42.3
2. DBS 42
5. GT 38.9
13. NPL 37.68
14. SSC 37.5^^
16. Logos 37.1
28. CSS 35
30. Lutheran 32

IS
2. GSIS 42
7. CIS 38.72
8. ESF-STC 38.4
8. SISHK 38.4
10. Carmel 38.1
11. CDNIS 38
11. KCIS 38.0^^
16. ESF-IS 37.1
18. ESF-WIS 37
19. ESF-SIS 36.7
21. LPCUWC 36.5
22. FIS 36.4
23. AISHK 36
24. ESF-KGV 35.7^
27. ICHK 35.1
29. HKA 34

PIS
4. CKY 39.72
5. ISF 38.9
15. VSA 37.3
20. ESF-RCHK 36.6
24. ESF-DC 35.7
26. YCIS 35.2

Global average 31.34
ESF average 36.9

^ Provisional
^^ Avg of candidates awarded IBDP

chloelo123 發表於 19-12-7 03:11
個人覺得讀漢基中英文底較全面,但貴D。讀ESF都好,但要課外讀好D中文
利申,我自己係讀ESF, 我好鍾意自己 ...

EFS中文好差?
我見學簡體,好似不太好。

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 14:44
EFS中文好差?
我見學簡體,好似不太好。

點解簡體唔好?大部分國際學校都用簡體, 唔好在於邊?
中文好唔好唔在於繁體/簡體..

dbchu 發表於 21-2-24 15:09

點解簡體唔好?大部分國際學校都用簡體, 唔好在於邊?

香港仍然主要是用繁體。

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 15:20
香港仍然主要是用繁體。

但你小朋友未來只會在香港/台灣發展?
咁你係想佢中文好吖?定係想佢識繁體?識繁體唔代表中文好,中文好唔一定學繁體...

dbchu 發表於 21-2-24 15:23
但你小朋友未來只會在香港/台灣發展?

只留香港。

長遠香港都變用簡體,學識係一個bonus

missapril1122 發表於 19-12-6 14:40
新手搜查香港一條龍IB國際學校,暫時心頭上心水漢基,大家有無多兩間選擇收窄範圍,請指教!
另外research ...

How about isf? Do u like isf? It is quite similar to cis I think

回覆 Poyau 的帖子

多謝你的資訊.. 但在Carmel Elsa 網址最update只公布2018年IB成績,在哪裏可以看到他們 2019 and 2020的成績呢?
還有KCIS 的公布成績好奇怪, 佢哋寫
Average points obtained by candidates who passed the diploma
係咪佢哋公布嘅平均分只計合格嘅學生? fail 嘅學生唔計!

Snowman_123 發表於 21-2-24 18:37
回覆 Poyau 的帖子

多謝你的資訊.. 但在Carmel Elsa 網址最update只公布2018年IB成績,在哪裏可以看到他們  ...

KCIS 係呀,世事都被你看穿了
‹ 上一主題|下一主題