用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 20分可選擇科目
go

20分可選擇科目 [複製鏈接]

老師平估我個女大概20分,睇落無咩選擇
如果我放A1 LQ 21, A2 及A3 LQ 20
會唔會好博?
   3    0    0    0

小寶朱 發表於 19-12-5 23:47
會唔會好博?

A1無問題,A2都勉強可以,因為可能今年會收低一點點,但A3一定要穩陣,個人應為A3放LQ有點博

醒目開學勳章 王國長老

襯恆大未入jupas,同時申請e app,20分應有唔錯機會
同意樓上, jupas a3要保守一點

小寶朱 發表於 19-12-5 23:47
會唔會好博?
你留意埋有無heavy weighting同有幾多位。

Charlotte_mom 發表於 19-12-6 10:25
襯恆大未入jupas,同時申請e app,20分應有唔錯機會
同意樓上, jupas a3要保守一點
...

想請問A3, 點先算多位?39或45學額算可以嗎?我見文科課程學額,通拉好像吾係特別多額數。

樓主20分是best 5?
A3 低過LQ冇乜選擇,都會頭痛。

janetlam74 發表於 19-12-7 13:54
樓主20分是best 5?
A3 低過LQ冇乜選擇,都會頭痛。

係呀,best 5

Mei 發表於 19-12-6 06:20
A1無問題,A2都勉強可以,因為可能今年會收低一點點,但A3一定要穩陣,個人應為A3放LQ有點博
...

謝謝,咁我放best 6 LQ係21 (A3)

醒目開學勳章

小寶朱 發表於 19-12-8 00:32
謝謝,咁我放best 6 LQ係21 (A3)

我意見係唔會咁放,原因:

1)估計分數未必準確,如學校估得偏低或子女考校內試時仍未發力,那麼實際DSE分數比預期好時,就會錯失面試機會,冇咗面試分。
例子: 我兒子就是個例子,在升中六暑假才開始發力温書,所以DSE成績比校內預測高出一截分數,所以你評估吓自己子女有冇能力再升分。

2)此時的排位在收到DSE成績單後,仲可以改,只要到時考生睇實分數揀番合適課程,唔好太大貪,夠分實有得讀。

Band A放高過現時評估分數的課程
Band B才放現時評估分數相若的課程
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題