用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學   [複製鏈接]

joanna_mami 發表於 20-1-2 23:39
我都系12月30日面試小組㗎,上午10:30,問咗題目3個,1.係問如果俾1000蚊你會點用?2.如果你係校長希望建設 ...

我尋日5:30去second in,應該見到妳啦,希望大家可以成為同學la

cally_yu 發表於 20-1-3 10:01
我尋日5:30去second in,應該見到妳啦,希望大家可以成為同學la

係呀?你係咪著黑色衫嘎?短頭髮?你仔仔係咪著著校服?啱好有個小朋友(女仔)in完出黎你仲問距情況?

cally_yu 發表於 20-1-3 10:01

我囡成績一般,但助理校長要距講出自己短處,教距方法同認同距努力。嗰一刻我囡已經想喊咁口,出黎就話唔想繼續遊戲,如果匯知收距就直接註冊。

joanna_mami 發表於 20-1-3 10:07
我囡成績一般,但助理校長要距講出自己短處,教距方法同認同距努力。嗰一刻我囡已經想喊咁口,出黎就話唔 ...

能夠透過一個面試激發孩子的學習動機好利害!

我個仔也是見助校(好似只有一位助校),他引導亞仔指出自己的學習弱項及操行可進步的空間,進鼓勵他在小六餘下的時間急起直追!

現在每重提此面試經歷努力面對小六的溫習和功課都很見效。希望他能夠保持住這份動力面對小六餘下的學習!

亞仔更定下目標要入A或B 班!

我囡成績一般,但助理校長要距講出自己短處,教距方法同認同距努力。嗰一刻我囡已經想喊咁口,出黎就話唔 ...

我既係囡囡,應該係妳in完就係我入

我囡都係啊,Wong Sir問佢好多嘢,去到某D位佢答唔到搖頭果陣爭D喊咗,我即刻捉住佢隻手叫佢唔好緊張,慢慢喃清楚再答,Wong Sir都有問佢弱項會點努力,Wong Sir都有教佢點做,最後Wong Sir仲笑小女今日好似in媽咪咁喔,仲叫小女唔好咁緊張今晚啱去簡介會非常開心學校既全部係我想要既,老師校長好親切,希望可以8/1收到通知,因為津校我完全冇考慮過邊間,小四開始已經鎖定匯知啦

cally_yu 發表於 20-1-3 23:26
我囡都係啊,Wong Sir問佢好多嘢,去到某D位佢答唔到搖頭果陣爭D喊咗,我即刻捉住佢隻手叫佢唔好緊張,慢 ...

Hey Cally,

咁如果8/1/20 有通知,你會照様報自行嗎?

我們家決定照報,亞仔仲叫我們不要向他透露匯知的結果,等他可以全力去面試自行!

我都比下暗語:希望七月注冊時見到各位今屆S-1的家長及同學!

vin105 發表於 20-1-3 23:34
Hey Cally,

咁如果8/1/20 有通知,你會照様報自行嗎?

如果收到匯知電話,我就唔會報自行啦,之前有去其他學校簡介會但係都唔係我想要既學校,我有喃過自行去觀塘一間津校,但係小女唔鍾意,上次去簡介會一翻到屋企我女就話媽咪我要去匯知我唔去觀塘果間學校,咁我問佢如果匯知唔收妳呢?佢喃住好耐之後答我可以去叩門試下,叩門都唔收先再算

大家好!今日到完匯知簡介會,感覺很不錯。而且感受到校長好想教好學生,秉承學校宗旨。而且女女也在31-12 second in 左

sapig@vivian 發表於 20-1-4 00:13
大家好!今日到完匯知簡介會,感覺很不錯。而且感受到校長好想教好學生,秉承學校宗旨。而且女女也在31-12  ...

我今晚都有出席簡介會

cally_yu 發表於 20-1-4 00:20
我今晚都有出席簡介會

今晚都好多人下(emoji) 而且令我嘆為觀止!尤其係參觀電台果part

vin105 發表於 20-1-3 10:25
能夠透過一個面試激發孩子的學習動機好利害!

我個仔也是見助校(好似只有一位助校),他引導亞仔指出自 ...

我原本抱著一種面試鍛鍊下機會,為自行做準備。點知就講中距內心最無自信嘎一面然後鼓勵距。老師好有心,不論是否收距,還是幾認同呢間學校,咩banding還是其次。

cally_yu 發表於 20-1-3 23:21
我既係囡囡,應該係妳in完就係我入

我in完後得D男仔等緊咋。不過希望大家可以做同學仔哦☺️

請教大家,係咪8/1當日通知,會唔會提前?

cally_yu 發表於 20-1-4 00:02
如果收到匯知電話,我就唔會報自行啦,之前有去其他學校簡介會但係都唔係我想要既學校,我有喃過自行去觀 ...

其實報埋自行無壞,我覺得比孩子多個面試中學嘅經驗其實都好難得!不要怕孩子可能感到和別人競爭,正正就要他去感受一下,哪些是他六年後考文憑試的對手。要他記着這感覺,為將來中學畢業後面試(不論大學,副學士或高級文憑,甚至出來社會工作)做好準備!畢竟匯知中學的面試是較為輕鬆的!

我家大仔上次In 完另一間直資,人山人海,仲有一間Interview 機會都無,我也有和他分析,因為他成績不是太好,現在是被學校選擇。中學階段要加起努力,到畢業時就可以他作選擇而不是被選擇啦!(雖然他即時的回應是渣巴士(他嘴邊的夢想工作)唔使讀大學,但我相信他內心是明白的!)

如果將軍澳區,也有不小接近匯知的B2中學!有需要可以多討論一下。我們家是在將軍澳!

joanna_mami 發表於 20-1-4 06:09
請教大家,係咪8/1當日通知,會唔會提前?

應該不會吧!

有什麼要需要早啲得到通知?有關自行的安排部署?

出席完簡介會,感覺真好,但係我尋日夜晚有啲忙,參觀完學校就走咗,因為我想問問校長,佢話暑假升中小朋友要7月中開始返學到8月中,想問佢有關資料,因為今年準備咗去加拿大一個月,因為小朋友最好朋友係4年班就移民咗去,佢哋兩個都等待見面。

CM.MUN 發表於 20-1-4 09:21
出席完簡介會,感覺真好,但係我尋日夜晚有啲忙,參觀完學校就走咗,因為我想問問校長,佢話暑假升中小朋友 ...

中一銜接活動,這個暑假不太閒。應該是在注冊後,七月中的那個星期開始,為期四個星期,每星期要上三個半晝,上堂/外出參觀(例如一,三,五/六嘅早上)。

1st In 嘅時候,校長話明白家長有機會會帶小朋友暑假去外遊,所以可以請假的!應該好好玩嘅,校網YouTube有影片分享!

早兩年我朋友個仔也有請過全家去長旅行!時間表應該出咗,有機會註冊時可以問吓詳細日期!

vin105 發表於 20-1-4 09:37
中一銜接活動,這個暑假不太閒。應該是在注冊後,七月中的那個星期開始,為期四個星期,每星期要上三個半 ...

明白,唔該晒

vin105 發表於 20-1-4 06:41
應該不會吧!

有什麼要需要早啲得到通知?有關自行的安排部署?

其實無乜嘢。係緊張(emoji)
‹ 上一主題|下一主題