用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學   [複製鏈接]

到咗最後時刻了,麻煩大家明天收到通知講一聲,謝謝

CM.MUN 發表於 20-1-7 12:09
到咗最後時刻了,麻煩大家明天收到通知講一聲,謝謝

一定會報告的,希望大家也有offer la!

另外,剛剛在中學交流,分享了一個就匯知中學在昨晚上行區的視察報告,有興趣可以去看看!

我昨天交左表, 剛剛收到學校電話 11/1 上午interview. 祝大家一切順利

CM.MUN 發表於 20-1-6 21:18
我從簡介會到網上搵嘅資料,匯知中學機本情況係咁,學校係最近兩年先開始自己收生,所以之前校風有啲負面, ...
我認同你分析睇法! 由於改左由學校自己收生後, 學生水平一直在提升.  

loklok0104 發表於 20-1-7 12:45
我昨天交左表, 剛剛收到學校電話 11/1 上午interview. 祝大家一切順利

參考下之前提過的題目,當天早啲帶孩子在學校附近行吓,並且鼓勵他放膽去吹水!

加油!

醒目開學勳章

睇晒大家的分享, 也讓我了解更多. 多謝各位.
我原先報左3/1的簡介會, 因有事去唔到. 諗住聽完先交表, 否則怕面試時被問到口啞啞. 同埋我仔去年開放日時得知功課唔多及有他喜歡的課外活動, 就話要入讀.

剛報左下次8/2的簡介會, 我應否聽完先交表? 或是盡快交表先呢?

sqq321 發表於 20-1-7 13:04
我原先報左3/1的簡介會, 因有事去唔到. 諗住聽完先交表, 否則 ...

當然先交表面試先,直資無限報,同自行冇乜衝突,成功左之後再考慮

醒目開學勳章

回覆 CM.MUN 的帖子

我怕在未有準備好前去面試, 會影響機會及結果.
去過簡介會的家長們, 有冇多D資料可分享下? 或是看網頁已足夠.

sqq321 發表於 20-1-7 13:15
回覆 CM.MUN 的帖子

我怕在未有準備好前去面試, 會影響機會及結果.

面試問啲問題都好簡單,正常答,機本睇吓之前留言,大家都唔一樣,但大家都有同一條問題,點解報名匯知

CM.MUN 發表於 20-1-7 13:20
面試問啲問題都好簡單,正常答,機本睇吓之前留言,大家都唔一樣,但大家都有同一條問題,點解報名匯知
...

報咗先啦,1st in 問小朋友,觀察他們的反應為主!

2nd In 先要見家長,到時如果真係約得早過簡介會,仲可以再和老師協調面試的時間!

我都贊成早啲交表先!

sqq321 發表於 20-1-7 13:04
我原先報左3/1的簡介會, 因有事去唔到. 諗住聽完先交表, 否則 ...

我哋家亞仔也是一見鍾情,他特別喜歡用iPad上課,同埋用戲劇作為常規課程!

不過要注意,中四沒有數學廷申的M1/M2選修,這會影響將來升學工程課程的機會!

vin105 發表於 20-1-7 12:28
一定會報告的,希望大家也有offer la!

行區視察二

只捕獲兩組學生:兩男(M記,買及享受雪糕新地), 兩女(食零食中)。有講有笑開開心心!

我明白點解學校報告裏,有不同年級同學達到標準體重百分比的統計分析!

回覆樓主

希望聽日可以收到電話,今日先同同事分享聽日電話唔會離手既啦,等匯知電話

cally_yu 發表於 20-1-7 20:56
希望聽日可以收到電話,今日先同同事分享聽日電話唔會離手既啦,等匯知電話
...

都期待緊,唔知係早上定下午,希望有電話通知

cally_yu 發表於 20-1-7 20:56
...

如果有取錄,是否真的不玩自行?

我們今晚終於和亞仔達成共識有關兩個自行的申請中學名單及次序!我堅其中一間是全In 的,最少要他In 多一次!我相信壓力和困難會叫小朋友成長!

他晚飯是分享今日在學校叫左整班同學為他明天匯知有通知祈禱!我想他真的很喜歡這間中學。

在今天完成功課後,我和他一起瀏覽匯知的網頁,睇吓啲課外活動,等他了解下原來中學都會有交流生的。開開心心又一晚。

vin105 發表於 20-1-7 22:00
如果有取錄,是否真的不玩自行?

我們今晚終於和亞仔達成共識有關兩個自行的申請中學名單及次序!我堅其 ...

如果收到匯知錄取,我就唔玩自行啦,因為自行同小女有分歧,已經就自行學校分享過好多次,小女偷偷同婆婆講唔鍾意媽咪簡既自行學校,就係想去匯知,係婆婆之後同我講既,讀書6年係佢自己面對既,如果入一間佢唔鍾意既學校佢會唔開心,佢之前應承我如果入匯知佢一定會努力爭取最好成績,Daddy認為讀書當然求分數但係如果響唔開心既環境讀一定唔會有好既分數,3/1去咗簡介會之後Daddy更加認定匯知,教員室係開放比小朋友隨時去穩老師呢一點就係Daddy最鍾意既,Daddy話師生關係係最重要既

cally_yu 發表於 20-1-7 22:07
如果收到匯知錄取,我就唔玩自行啦,因為自行同小女有分歧,已經就自行學校分享過好多次,小女偷偷同婆婆 ...

好!有溝通最重要!

小學老師建議我們提孩子以文字記錄他們升中的選擇,(及努力學習立志不論小六餘下日子或升中後,我加的)以提醒孩子在中學階段努力克服將會遇見的困難,為自己嘅抉擇附上責任!

在第二次面試後的幾日,我寫咗一篇三頁紙嘅薯仔文俾阿仔,佢會返一業本嘅承諾俾我!其實不論中學嘅Banding係幾多, 最緊要一個Band one嘅家庭, 成為小朋友學習嘅強大支援! 各位家長在EK, 努力為孩子計劃。絕對係Band one嘅家長!

各位,加油!

vin105 發表於 20-1-7 22:27
好!有溝通最重要!

小學老師建議我們提孩子以文字記錄他們升中的選擇,(及努力學習立志不論小六餘下日 ...

一齊加油(emoji)!我同囡囡有時有分歧爭吵都會寫信畀佢,佢睇完之後都會回信講返自己既感受,每次見到佢睇完信就會喊,就會say sorry之後再反醒,我覺得我同囡囡關係既係母女又係朋友,每次我收工返到屋企,佢就分享學校開心與唔開心事比我知

有人收到電話沒??

CM.MUN 發表於 20-1-8 09:48
有人收到電話沒??

暫時未接到電話
‹ 上一主題|下一主題