用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀電腦
go

英國大學讀電腦 [複製鏈接]

請問報英國大學,如要求A level computer science ,會否等於DSE的ICT? 知道A level Math requirement 是等於 DSE Core Math 加 M1/M2
   0    0    0    0

一般大學要求AAA (等同 DSE 555),當中 Math 要 A(等同 DSE Core Math 要 5)。如果有讀 A Level Further Math 和 CS,可以更容易有offer(等同有讀DSE M1、M2 和 ICT)。
因為英國很多中學無 A Level CS,所以大學要求Math有一定能力。

PW2002 發表於 19-12-4 21:05
請問報英國大學,如要求A level computer science ,會否等於DSE的ICT? 知道A level Math requirement 是等 ...

甚麼大學會有這要求?

CS 同 ICT 有些不同,CS 有個 Programming project, 都佔約30%.

其實,讀數應比CS/ ICT 重要,有很多大學讀電腦的都無讀CS/ ICT

唔係一定要computer science, 好多U要求有Math, 有D要求是Math or Computer Science, 我囡DSE冇M1/M2, 應該meet 唔到Math要求, 但佢有ICT, 唔知報唔報到

PW2002 發表於 19-12-6 00:52
唔係一定要computer science, 好多U要求有Math, 有D要求是Math or Computer Science, 我囡DSE冇M1/M2, 應該 ...

據我所知,ICT 不可能當Maths 或 Computer Science. 但英國有很多大學,個Range 都很闊。若真是想讀CS,可以嘗試不同級數的大學。英國讀CS和香港有些不同,比較學術一些,對數的要求也高一些。

如果小朋友Core Math 有 5*,可以試一兩家好的大學. 有M1 和 M2只是錦上添花,因為英國也有很多學生無讀Further Math.

謝謝大家,佢Math成績一般,看來要搵D冇要求Math
‹ 上一主題|下一主題