用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南書院
樓主: chelchel0126
go

聖道迦南書院   [複製鏈接]

chelchel0126 發表於 19-12-10 20:32
加油
多謝

回覆樓主:

我小朋友舊年有面試,最後亦有 offer, 由遞表到面試到收 offer 電話, 全程都感到老師好關愛,我同小朋友都鐘意間學校。

相信其實揀呢間學校時,個個都知唔係 Band 1, 根本唔會被騙,盡責嘅家長一定會嚮唔同途徑去睇下間學校係點。就算係 B1 學生選擇呢間學校,都一定係欣賞學校嘅其他優點。B1 學生揀唔揀 B1中學,係好個人嘅選擇。

冇人講過 B1 生一定要讀 B1 學校,入大學率,DSE 成績亦唔係一切,讀唔到大學,考 DSE 成績唔好,又唔係世界末日,而家有好多唔同嘅出路,只要努力,相信將來亦可以有好好嘅成就。

MaryWong10 發表於 19-12-10 23:09
睇番第一版,有人話聖道迦南收多左B1 學生

B1學生專登簡一間2C學校????統一派位唔好彩都可 ...

只能說各取所需,同個人喜好明白你苦心!

我囝囝都係讀STCC,講真學校冇吹捧自己係band 1,咁有band 1生報咁又點?難道唔比人報?可能家長喜歡學校其他嘅方面呢?唔使咁激動嘅

回覆 MaryWong10 的帖子

幾時有人吹過佢係B1~B2A?

人地Band1鍾意都係佢自由. 有家長為band1仔女問路, 已立刻有家長提醒佢唔啱banding.

莫名其妙你呢位家長, 你又唔係用家,憑咩係度講學校騙人呢? 當報讀個班家長好以你咁無分識能力嗎? 唔明你不停係度發表對學校不滿用意係邊? 學校一直都無講過自己BAND1,都無講過自己DSE成績出狀元喎!! 報讀呢間學校係認同學校理念同學校老師對學生關愛! So FAR 到而家我好滿意學校處理方式同老師對學生關愛. 老師校長既關愛連學生自己都感受到, 對佢學習成長好重要! 每個學生能力都不同, 各有所需, 無需咁激動!

a_for_apple 發表於 19-12-10 21:09
我小朋友舊年有面試,最後亦有 offer, 由遞表到面試到收 offer 電話, 全程都感到老師好關愛,我同小朋友都 ...
仔仔最後有無讀呀?

回覆 a_for_apple 的帖子

非常認同呢位家長嘅講法! 我一直都知聖道迦南係B2B-B2C直資, 亦認識一位畢業生, 我再三問佢意見, 佢都同我講學校老師好好, 成績就一般, 但呢位畢業生都讀緊學位課程 (雖不是名大)! 我相信揀得二線直資就唔會將入大學率放第一位, 反而更重視校風, 讀書氣氛, 師生關係等!
單憑小學3次呈分試就可以斷定一個小朋友嘅能力嗎? 佢將來有冇成就仲有好多因素影響。 我識個朋友, 小學成績中下游, 最後係牛津博士, 永遠唔好睇小小朋友嘅潛能, 關鍵是佢有冇得到機會! 勉強入到Band 1但沉底變隱形人呢啲case聽得太多了, 家長唔需要再執著banding呢個字! 上到咩中學都好, 咪由零開始!

其實以前果代幾乎所有中學都英中, 咪又係咁讀! 點解要label到band 2 band 3學生弱智咁呢? 成績唔如理想未必係因為英文差, 可能係數學差喎! 又好似我仔學校係大校, 平均分考8x 都要考過百, 咁都要迫住做band 2生。
我好相信一樣嘢, 佢如果鍾意間學校, 返學開心就一定唔會差得去邊, band 幾都好, 任何學校都應該積極正面, 唔通你期望band 2 band 3學校日日同學生講你哋咁差冇機會入大學咩, 如果我係校長都想比學生有希望, 令佢哋有動力去讀啦!

MaryWong10 發表於 19-12-11 13:19
你又知我唔係? 害死小朋友就係你呢d人,死撐學校
自己只係B2C.甚至B3 ,但係就同學生講自己係B2A??? 禁都無 ...

請問呢位家長本身有冇小朋友經歷升中呢?請問清唔清楚 banding 計法?點你咁肯定 band 2c or 3 就一定應付唔到英文教學?近年好多家庭都係重英輕中,band 2 or 3 唔代表佢英文差,可能比 band 1 生更好 tim。更何況大部份家長都知學校唔係 B1/B2A。由頭到尾,都冇人吹捧呢間學校,大家都係分享自己經驗,自己所認識嘅事實, 如果大家追求成績,相信家長唔會揀佢。我承認之前有報導話主要收 band 1 生係有少少誤導人,但正常嘅家長唔會只信一篇報導,一定會自己多看多了解,自己會分析,而家科技發達,又有開放日,又有簡介會,大家都有唔同途徑去了解多啲,同仔女一齊揀一間適合嘅學校,你唔需要太擔心,太激動!!
其實你對呢間學校可能都未太了解,但似乎又好關心,有時間你都可以去聽下簡介會,向老師同校長了解多啲,相信佢哋會解答到你嘅疑問。

我只係覺得做家長都要有正向思維, 不批評, 只鼓勵!
如果有家長咁唔滿意間學校, 你可以直接寫信去反映, 但請唔好係呢度潑冷水, 你睇唔起間學校唔緊要, 可能你小朋友叻, 唔需要揀呢啲二線直資, 但你口口聲聲話間學校無恥, 害小朋友, 真係會誤導人!

MaryWong10 發表於 19-12-11 13:19
你又知我唔係? 害死小朋友就係你呢d人,死撐學校
自己只係B2C.甚至B3 ,但係就同學生講自己係B2A??? 禁都無 ...

你話識有畢業生,但係未你自己子女?如果唔係,未唔係用家囉,如果係用家,我覺得你仲奇怪,又要讀,又要咁不滿學校,好慘

MaryWong10 發表於 19-12-11 15:39
我對呢間學校一定比你了解多
呢間學校通常考第一先得25-28分,考第2第3,已經係22-23分,考4-10已經係19, ...

多謝你嘅資訊!
我都話資訊發達年代,足不出門就可以知道更多!
考呈分,中英數都同樣比重,某同學可以中數叻,英文差,亦有英文叻,中數差。如果中文差,嚮中文小學讀,仲影響埋其他科,跌落 B2/B3 一啲都唔出奇。
如果我仔係B1 生,我哋又好鐘意間學校,我又唔介意佢讀,佢讀得開心,自然俾心機讀。好過你千方百計推佢入神校,但成績追唔上,可能影響自信心之餘,仲冇晒學習動機,越讀越差,勉強畢業後變成隱青。
最重要係,唔係只有 B1 先係好學校, 好多 B2 同 B3 嘅學校都好好,老師同老師都係付出多幾倍心機去教,反而 B1 學校,老師可能 hea 教,因為學生本身叻,多數靠補習就攪掂。

(睇學校唔應該只睇成績,成績唔代表一切)
‹ 上一主題|下一主題