用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南書院
樓主: chelchel0126
go

聖道迦南書院   [複製鏈接]

bbba05 發表於 19-12-8 01:25
我都識人,同樣有聖道和崇真,兩間都鍾意,最後揀聖道,原因好簡單,聖道程度低d, 唔洗追得咁辛苦,希望女 ...
當時我都有問點解唔去祟真, 2夫婦話去過2間學校睇學生, 崇真活潑D. 聖道乖D, 佢女係D超靜人士, 所以揀聖道

我舊年今年都有去崇真聽逋座, 學生真係活潑D, 聖道好乖

JHsbb 發表於 19-12-8 01:40
當時我都有問點解唔去祟真, 2夫婦話去過2間學校睇學生, 崇真活潑D. 聖道乖D, 佢女係D超靜人士, 所以揀聖道
...

同意,崇真學生係精靈d, 學術要求高d, 成績好d, 通識都係英文,要英文好好才適合。

LOKLOK89 發表於 19-12-7 00:07
會唔會考慮有混合班的中學。

混合班即係咩嚟?大鑊啦,我準備得係咪太遲

JHsbb 發表於 19-12-8 01:40
...

聖道嘅學生比我想像中乖好多,我之前成日唸住直資中學會有金毛,痴線,我係咪清朝人

MaryWong10 發表於 19-12-8 01:19
一間學校要靠人去吹捧,真係已經可以睇清呢間學校係一間點樣嘅學校

多左口碑係好事,有學校努力用方法向上流,同樣有學校慢慢向下走!最好例子我母校陳樹渠當年band5(band3c)打仔過唔打仔,現在都有人叫2C!無野係一成不變!其實band1有band1的吹捧band2,3有佢地的!無人吹無人捧間學校就算成績唔錯無人知下年點收好d,學校d簡介會加dse成績表都係sell緊野!

chelchel0126 發表於 19-12-8 01:52
聖道嘅學生比我想像中乖好多,我之前成日唸住直資中學會有金毛,痴線,我係咪清朝人
...

如果open day睇要保留半分,因大多中學都揾d醒目仔同乖d做open day!有家長講得好係如果要睇學生乖唔乖,去學校附近lunch望一望一定知結果!

JHsbb 發表於 19-12-8 01:03
同我想法一樣, 分享吓, 今日去聽完培道, 校長及副校長提醒叫我地記得係揀一間合適佢的中學,無需理會學校BAN ...

培道正野!校舍好靚好有現代感,早幾年唔知係女校,成日同個仔講入到呢間就正囉!

迦南和深水埗崇真比較來講 邊間英文語境較佳?

In2c68 發表於 19-12-8 03:18
如果open day睇要保留半分,因大多中學都揾d醒目仔同乖d做open day!有家長講得好係如果要睇學生乖唔乖, ...

係呀,最好自己觀察吓,不過唔好lunch hour,  stcc和uccke都係學校食飯,返學或放學時間好d.

luluhaha 發表於 19-12-8 07:28
迦南和深水埗崇真比較來講 邊間英文語境較佳?

之前問過讀緊stcc中一嘅女學生,佢話除咗上英文堂全英,英他堂其實中英夾雜。  崇真等其他家長comment

In2c68 發表於 19-12-8 03:25
培道正野!校舍好靚好有現代感,早幾年唔知係女校,成日同個仔講入到呢間就正囉!
...

喂,我囝培小都入唔到喎,你係咪識人?

講笑咋,大家開心吓,呢排太緊張,我連續幾晚發夢自己去返中學

bbba05 發表於 19-12-8 09:28
之前問過讀緊stcc中一嘅女學生,佢話除咗上英文堂全英,英他堂其實中英夾雜。  崇真等其他家長comment

...

我成日諗應該得band1會用全英吧,其他英文書再加中文解畫吧,band2後要全英根本上果個又辛苦教果個又辛苦!

In2c68 發表於 19-12-8 14:19
我成日諗應該得band1會用全英吧,其他英文書再加中文解畫吧,band2後要全英根本上果個又辛苦教果個又辛苦 ...

Band 1 一間間啦,隔離uccke都係中英夾雜㗎

回覆 MaryWong10 的帖子

B3?  How do you know?  Any accurate numbers or figures?

LeoChung_FB 發表於 19-12-8 17:48
EK其他po有講,或者睇該校annual report

謝謝 校務報告同網上找到以下資料

DSE 3322 / 22222
2019 [·] / [·] (校務報告無資料)
2018 35% (據大考) / [·]
2017 Similar to HK level / [·]
2016 24% / [·]
2015 43% / 71%

School Plan and Reports
https://www.stcc.edu.hk/en/school-plan-and-reports

大考
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/141

MaryWong10    發表於 19-12-8 20:36

回覆 bbba05 的帖子

崇真banding 1?

‹ 上一主題|下一主題