用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE成績出來才去找大學
go

DSE成績出來才去找大學 [複製鏈接]

我仔成績麻麻,香港大學無機。
有沒有人試過等DSE成績出來才去找大學
   2    0    0    0

123WING 發表於 19-12-2 18:15

大有人在 !
放心 !

聽到你這句,心定了很多,謝謝(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

一考完, 就去搵資料, 聽下唔同AGENT 攪嘅講座!!! 如果最後係揀9月開學嘅大學, 時間都係緊迫呀!!!

cy101 發表於 19-12-2 19:43
一考完, 就去搵資料, 聽下唔同AGENT 攪嘅講座!!! 如果最後係揀9月開學嘅大學, 時間都係緊迫呀!!! ...

我怕太遲無咁多學位和宿舍選擇,但阿仔學校評估唔係咁好,經UKCS申請末必有offer. 而且末明確讀什麼。
我現在都找agent了解多的

係可以等到出左DSE成績後才去搵大學,但我建議趁現在有空,可以上網睇定資料先,甚至去搵agent幫手。如對海外升學不熟的家長和學生,更要提早搜尋資料。臨渴掘井,好徬徨呀!

如真係考慮放榜後先搵,每年DSE放榜是7月第2個星期(通常是星期三),同星期的星期六和日,英國XX協會有大型升學展覽,大概有幾十間英國大學來港招生。可以帶齊成績去即場報名和查詢。我連續兩年都有去睇和索資料,好多大學有代表在場,值得一去。

醒目開學勳章

123WING 發表於 19-12-2 20:48
我怕太遲無咁多學位和宿舍選擇,但阿仔學校評估唔係咁好,經UKCS申請末必有offer. 而且末明確讀什麼。
我 ...

對呀, 現在就去搵AGENT 搵下資料, 自己心中有數, 做定唔同方案!!
真係入唔到大學, 咪由FOUNDATION 開始讀囉, 都係其中一個出路!

如果最後揀澳洲, 咁就時間多D, 明年初開學!

123WING 發表於 19-12-2 20:48
我 ...

是應屆DSE嗎?估計成績會係點?我唔熟用DSE成績報UCAS的分數要求,但這裏有人會熟,佢地會比到你意見。

cy101 發表於 19-12-2 21:05
對呀, 現在就去搵AGENT 搵下資料, 自己心中有數, 做定唔同方案!!
真係入唔到大學, 咪由FOUNDATION 開始讀 ...

非常認同。我有唔少朋友,唔做事前功夫,到放榜後,徬徨到呢。。。

唔洗驚,你有錢、有做下資料搜集,放榜先再叩門都未遲,啲 Agent 為左份傭金一定會同你出力。
澳洲嗰邊我就唔清楚。DSE 完左就考 IELTS 先,再研究下有咩大學同科目想讀,budget 幾多,門檻大概幾多,如果唔 meet 會唔會退而求其次讀 Foundation 或者 international year 1。

我現在都做緊功課。ILETS 唔理想至多讀foundation

1998Ruby1998 發表於 19-12-2 21:28
唔洗驚,你有錢、有做下資料搜集,放榜先再叩門都未遲,啲 Agent 為左份傭金一定會同你出力。
澳洲嗰邊我就 ...

一講曹操,曹操就到。我就係想講熟的人,其中一個是1998Ruby1998呀。

123WING 發表於 19-12-2 21:30
我現在都做緊功課。ILETS 唔理想至多讀foundation

如果想去英國,緊係先報UCAS先啦,之後其它嘢慢慢做.

1998Ruby1998 發表於 19-12-2 21:28
澳洲嗰邊我就 ...

我問過英x agent佢話可以DSE成績一出就WhatsApp 俾佢去找學校。我想確定agent無欺騙我

123WING 發表於 19-12-3 11:45
我問過英x agent佢話可以DSE成績一出就WhatsApp 俾佢去找學校。我想確定agent無欺騙我
...

係可以。你自己都可以去教育展叩門。
放心,啲人到八月放 JUPAS 先搞都趕得到。

回覆樓主:

International students 6月30日才截止報名,當然早報早收conditional offers 個人会安心D。出了DSE 成績才去報要睇什麼大學什麽科仲有位,是否你心水。即使遲些才報,自己早D睇定資料,免得agent講時自己一頭霧水。英國過百間大學,要花時間睇清楚

TTEE1819 發表於 19-12-2 20:55
係可以等到出左DSE成績後才去搵大學,但我建議趁現在有空,可以上網睇定資料先,甚至去搵agent幫手。如對 ...

暑假去教育展另一好處係有機會見到讀緊的學生,可問下第一手資料,當地宿舍,交通和購物等情況

123WING 發表於 19-12-3 11:45
...
如果International students 唔係6月30日前報UCAS.其實係去咗ucas clearing階段.

明白,我要去多幾間agents問下先

一定有,冇過到時選擇就會少啲,一定係一早問定agent攞料報定等DSE出咗先決定去唔去
‹ 上一主題|下一主題