用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟 ...
樓主: Arabellahk
go

若學生記憶好中三選科可否只選中史,中國文學,經濟 [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 19-12-4 15:11
文科的確不是全部靠記,只是相對理科而言。
對大部分人來講,文字邏輯比數字邏輯難。例如,數字邏輯,你只需要熟悉公式,基本上大部分數都做到。文字邏輯就好唔同,例如任何語言,都唔可能靠熟悉語言既公式(語法、結構)就自己寫到好文章,理解到其他人寫既文章。原因係數字邏輯無例外,文字邏輯有好多例外,而且呢啲例外係會隨著時間而改變,無固定既規律。

Arabellahk    發表於 19-12-7 00:20

回覆樓主:

如果記性好,對數理都喜愛,其實讀理科攞高分搵陣好多

shevachevy 發表於 19-12-3 15:57
回覆 Arabellahk 的帖子

有記性又有興趣, 加上讀書態度正面的話成績一定唔差喎!

BAFS好像不是每所學校都提供,不知什麼類型學校提供?是否普遍?

YolandaTam 發表於 19-12-3 14:16
金融同經濟科數好重要,最好有 M2, M1 都唔太夠用。
謝謝!
請問M1,M2中的微積分難度是否一樣?統計,代數哪個難?各適合什麼類型學生?

Arabellahk 發表於 19-12-4 23:32
謝謝!
請問M1,M2中的微積分難度是否一樣?統計,代數哪個難?各適合什麼類型學生?
...

M2 微積分難啲, 但其實呢科主要難度係比較抽象,咩 odd/even function, trigonometric function, mathematical induction 等等,仲有牽涉唔同空間嘅 vector ,必須專心去諗,講緊嘅係肯花大半個鐘至一個鐘去諗(除非係天才),少啲熱誠都想死。但偏偏 econ 同 finance 用頗多呢啲數學工具而 M1 係無教。

我同學記性超好,讀 BAFS、Econ、Chem、M1。
最後讀 HKU Law Acc double degree。
每一科都需要背誦,亦需要理解。記得都要識運用。簡單啲舉例,如果論文題目問紅樓夢「從王熙鳳與賈璉的婚姻關係中,探討女性如何掙扎於傳統的婚姻關係」,你就算背曬成個故仔,你都要識「用腦」分析邊啲例子有用,邊啲對白係加分。死記係冇用。同埋人記憶有限,考試時間亦有限,望住條論題腦袋一片空白唔係冇可能。
理科商科一定係容易高分過文科,你幾可見文科 5** 分數係 hit 到 90%?hit 到 80% 都偷笑。商科理科要 hit 5** 起碼要 85%,安全係 90%+。
BTW,就算英文底好,揀 Eng Lit 前要三思。

2jkidsfather    發表於 19-12-10 22:08

YolandaTam 發表於 19-12-5 01:23

M2 微積分難啲, 但其實呢科主要難度係比較抽象,咩 odd ...
呢d我起初少少struggle但之後打通任督二脈後中學唔覺得太難,反而stats, series 之類就唔掂

王家爸爸 發表於 19-12-4 15:49
對大部分人來講,文字邏輯比數字邏輯難。例如,數字邏輯,你只需要熟悉公式,基本上大部分數都做到。文字邏 ...
所以小朋友小時我花很多時間在這方面

王家爸爸    發表於 19-12-5 08:30

謝謝!
...
M1既微積分比M2淺啲,至於統計、代數邊種難啲,其實好睇個人。如果小朋友基礎數學概念好,又需要確確實實咁知道啲步驟點嚟,代數可能容易啲;如果小朋友基礎數學概念模糊,只需要大概知道啲步驟點嚟,無知道啲步驟點嚟既「強迫症」,咁統計會容易啲。

1998Ruby1998 發表於 19-12-5 04:24
我同學記性超好,讀 BAFS、Econ、Chem、M1。
最後讀 HKU Law Acc double degree。
每一科都需要背誦,亦需 ...

會唔會"文人"比"邏輯人"少好多好多,市場出現相關嘅參考書籍和解題技巧指引極少,無乜支援下才令少文人攞到5**。

謝謝!
...

M1和M2的難度不一樣。但是,對"解方程式"或"三角程式"強的人來說,M2易過M1好多。不過,最終都係要因人而異。

回覆 IloveJJ 的帖子

我記得我讀HKU當年係第一年開law o既mixed degree programme, 果時得 govt & law 同 bba & law, 而家就加埋 ba & law, 讀mixed果d同學真係未必 target 做律師咖, 做AO也有, 有d會打算做幾年律師做大公司 in-house, 咁mixed degree 都有幫助o既

IloveJJ 發表於 19-12-5 15:40
讀呢啲雙degree, 同讀單獨degree有咩分別?當事人讀完係打算做咩專業呢?
讀多一年,但係有兩張證書。

YolandaTam 發表於 19-12-5 01:23

M2 微積分難啲, 但其實呢科主要難度係比較抽象,咩 odd ...
M2最難嘅係syllabus範圍比M1大,始終都係數學,要放時間操卷。
Trigo-function嘅Calculus離不開幾度板斧,Mathematical Induction係望住答案砌返出嚟,正如MrBeast話齋,想通咗,其實好Straight forward。

回覆 IloveJJ 的帖子

同 shevachevy 講嘅一樣,要讀 5 年,出黎有兩張 cert(某程度上你當係讀完 2 個 degree),唔一定要做律師,但唔少都係 aim in-house。

回覆 YmOra 的帖子

都可以咁講。但主要係文字同數學唔一樣,數學有對錯,文字有灰色地帶,可能一個字眼嘅分別,就導致冇分。有啲人可以寫 2 版就攞 20 分,亦有人寫 4 版先 18 分。同 Arts 一樣,係好主觀畀分。數學來來去去都係公式,背啱左又識用就可以攞分。
大學課程亦一樣,文科基本上一篇功課攞到 6X% 已經係好好,70% 係超好,冇可能會攞 80%。但商科理科嗰啲,70% 係普通。

某程度上,我覺得文科更需要邏輯。商科理科係機械操作,差在你識唔識條公式同埋有冇計錯數。文科要理解文字,要睇嘅資料量更多,第一堂老師就教唔同字眼代表唔同答法,某啲「同義詞」,係唔可以亂用。你可以咁諗,越唔可以靠機械人嘅「工作」,係更需要人類邏輯同思考模式。

亦有另一種睇法,就係呢個社會重理商多於文,讀書叻嘅,就算文科成績同理商一樣好,都要選擇讀理商,剩餘嘅學生,因為額滿,就多數只能夠揀文科。咁由於文科人成績參差,導致好難攞高分。

又咁講,數學淨係記得條式都冇用,大把人教極都理解唔到,轉唔到灣。如果語文同數理一樣叻既人,5以上拉curve, 做岩幾多個%唔重要,在文商競爭對手較弱既情況下,易啲取5**都說得通。

只不過,香港叻人通常唔會咁揀。

1998Ruby1998 發表於 19-12-5 19:53
回覆 YmOra 的帖子

都可以咁講。但主要係文字同數學唔一樣,數學有對錯,文字有灰色地帶,可能一個字眼嘅 ...

謝謝你的分享

第1段,十分贊同你的說法,讓我明白更多文人的情況。

第2段,體會到從不同角度看文人理人商人可以有不同的結果,你的角度我清楚明白了。我對理科的看待如一條邏輯理論有着無限的伸延。當兩條邏輯理論撞埋就有更大更大的無限樣事件發生。唔知你有無睇過"死亡筆記",我好喜歡這套動畫,那筆記的使用條件只有兩三條,但主角所運用的邏輯思維製造出無限的使用方法。這種就是我認為的數理邏輯,我認為不只是似個機械人,我會形容為係一個AI機械人,有不斷成長不斷思考不斷從基礎擴大到無限。

October. 發表於 19-12-5 20:14
又咁講,數學淨係記得條式都冇用,大把人教極都理解唔到,轉唔到灣。如果語文同數理一樣叻既人,5以上拉cur ...

對於點解多人記得公式,但又使用唔到出來。

我的睇法是,一條公式有着百題千題甚至乎萬題的題目可以使用得到,但倒過來看,要從百題千題甚至乎萬題題目中聯想番嗰條公式就很少人做得到了。這就是我認為數學的難處所在。
‹ 上一主題|下一主題