用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙培vs沙崇
go

沙培vs沙崇  

兩間都係band one中學,兩間都係好學校,兩間都係極受歡迎學校

沙田培英英文課程做得幾好,英語音樂劇做得十分出色,附近食肆林立,參觀過,老師感覺不錯,只有中英文四班拆五班,下年五班,唔知點拆

沙田崇真各方面都做得不錯,管弦樂團,戲劇都有點成績,而且校舍好新,五班拆成六班,每班人數少

地點來說,沙崇比較近,返學約35分鐘;沙培50分鐘

應該放邊間自一,邊間自二好?

成績,小朋友在1a邊緣

回覆樓主:

沙培是2020加了一班中一, 而沙崇好f冇加班,只是跟現有班再拆成小班上部分課

兩間自行都係收50人
沙培來年中英文點拆未知
因原四拆五
下年未必五拆六
沙崇就一直都五拆六

回覆樓主:

沙崇B1A 沙培B1B
小朋友B1A兩間都可以
考慮那間適合/喜歡

deen 發表於 19-12-1 11:48
兩間都係band one中學,兩間都係好學校,兩間都係極受歡迎學校

沙田培英英文課程做得幾好,英語音樂劇做得 ...

你的孩子屬(B1a-B1b),揀"沙崇"可以的,我建議你把她選為自1,沙培作自2之選。努力呀!

其實也很怕入到去墊晒底
適合總是最好的

沙培,果日去聽係全in
沙崇係咪全in?

deen 發表於 19-12-2 08:07
其實也很怕入到去墊晒底
適合總是最好的

聽你講怕"墊底"可能影響孩子的自信心,大膽估你的孩子不屬於遇強越有自信形,咁我會比較建議你選稍為次於你孩子(B1a-B1b)能力的B1b之沙培了。我孩子的個性問題,情願選間較次一級Banding的中學,免得信心大打成績大跌,現在平穩上升,""自信心""不斷增加。

你說得很對,其實也不知道他是否遇強愈強,現在他對自己滿有自信,不是最top,但可找到自己有信心的地方,希望中學也這樣。

deen 發表於 19-12-2 08:27
你說得很對,其實也不知道他是否遇強愈強,現在他對自己滿有自信,不是最top,但可找到自己有信心的地方, ...

其實,若然你和你的孩子都係以"沙崇"和"沙培"為目標。個人認為,兩所中學的""實力""都係差不多,入邊間都係可以的,要分得細緻D去作選擇,就只有你才真正了解孩子的個性。不過,亦不需要太過擔心去到沙崇會一定墊底。理由有兩個,(一)係沙崇有她的教學法,係以學生為本,會盡努力幫助學生提升和進步,只要學生肯學想進步就是了;(二)係別忘記你孩子的成績屬好的一批,同校同樣好的同學仔亦有可能一起成為沙崇一份子,有相屬嘅同學仔一同學習,在互相影響下可提升成績的機會便大大增加。所以向好的去諗,又未駛把沙崇勾出可選範圍呢!

謝謝你的分析
我打算帶仔一月一日去沙崇開放日看清楚,他那天去沙培後,很喜歡老師,更愛戲劇,讓他選或許比我選更恰當

請問培英自行太約收級幾? 我知會全IN, 但如果機會太低都不報了, (普通小學, 冇特異功能, 只有課外活動及服務)

我仔有校際音樂節獎、戲劇獎
但我其實都唔知沙崇和培英要求級幾,都係駁下,因為如果兩次一夾係1b,我都怕我仔無機會

同埋我們並非沙田區小學,名次等第一比,唔知會否跌下去

deen 發表於 19-12-2 17:28
謝謝你的分析
我打算帶仔一月一日去沙崇開放日看清楚,他那天去沙培後,很喜歡老師,更愛戲劇,讓他選或許 ...

我曾去過3年沙崇簡介會,年年都有驚喜。十分推介jm們去。

有驚喜?
我相信自行機會不大,但簡介會一定會去看看

deen 發表於 19-12-2 17:28
謝謝你的分析
我打算帶仔一月一日去沙崇開放日看清楚,他那天去沙培後,很喜歡老師,更愛戲劇,讓他選或許 ...

那個英語劇是沙培重點活動,每次都要動員大量人力物力時間,若有份參與就要在學習上好好安排時間,以免影響學習。

回覆 YmOra 的帖子

我今年1 月1 日聽左沙祟講座, 問左同學, 功課算多, 學校自修室開到8時,唔知係咪B1學校普遍多功課?

deen 發表於 19-12-3 19:16
有驚喜?
我相信自行機會不大,但簡介會一定會去看看

我指嘅"驚喜"係每次都有更多的發現是學校擁有""適合""我孩子的地方。

MandyShek 發表於 19-12-4 06:10
回覆 YmOra 的帖子

我今年1 月1 日聽左沙祟講座, 問左同學, 功課算多, 學校自修室開到8時,唔知係咪B1學校 ...

其實,多功課要預咗!甚至乎多小測添,即是話老師願意跟,老師的付出可說比學生多。不過,如果孩子性格不適合就不建議選這類中學。講番多功課多小測,小孩子好快就適應到,估計中一下學期應該已經習摜,否則可能該中學不適合孩子成長了。我的孩子就是到現在為止都係不太喜歡多功課的中學,多小測就慢慢習慣了,所以我們找來的中學是屬於功課量適中的,找"適合"的中學對孩子的成長有著""事半功倍""。

回覆 deen 的帖子

去年簡介會,女校長話會in所有申請學生。