用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
go

升中問題

之前未有講咗是睇師兄,師姐已去決定有幾多個banding 1位,如我是今年2020年9月升中,請問要睇邊年嗰師兄,師姐的成績,謝謝

即係只睇返上一年的師兄,師姐成績,不是要看兩,三年的,對嗎?

coco_1982 發表於 19-12-1 10:24
即係只睇返上一年的師兄,師姐成績,不是要看兩,三年的,對嗎?

pre S1 成績用兩屆雙數年的數據,上年單數年(18-19)和今年用同樣數據,所以banding %應該一樣。
今年(19-20)要交 pre S1 成績上教育局,明年 (20-19)升中派位 banding 會用 17-18 和 19-20 兩屆成績,會和今年不同。

即是係睇上二屆的成績來決定今年的,是嗎?

coco_1982 發表於 19-12-1 10:43

上兩屆雙數年的成績來決定

回覆樓主:

其實你想知係pre S1學校banding 定想知上年同校同一排名去乜banding學校?

想知後者,thanks

唔使, 睇舊年的就得. 舊年同今年都係用相同年份的Pre-S1數據 (即2016及2018年的Pre-S1數據去adjust次第排名).

Banding取決於上兩屆同上四屆PS1
即2018同2016年升中的PS1成績

Thanks(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Poyau    發表於 19-12-1 17:08