用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?
樓主: YokoS
go

應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?   [複製鏈接]

Raccch 發表於 19-12-11 09:37
回覆 YokoS 的帖子

睇咗你D回復真係完全明白你,依家都輪到我細女選讀津幼定私幼,雖然今年未出offer。我 ...

我好認同亦知道無論讀邊要學術好都要外補,而且家長要跟貼d唔係返咗補習等於無返。

但如果讀津幼要追的距離仲遠,我更加無時間跟,唯有等佢係學校吸收幾多得幾多,那怕只得一成甚至半成,都叫比津幼多dd, 雖然同成本超唔岩比例,但總叫無辦法下的辦法。

YokoS 發表於 19-12-11 10:40
我好認同亦知道無論讀邊要學術好都要外補,而且家長要跟貼d唔係返咗補習等於無返。

但如果讀津幼要追的距 ...

其實,有好多津幼教嘅其實都唔浅,我小朋友讀好多人口中谷嘅私幼,但比較番朋友津幼嘅功課,我們都唔算深。

你不如認真找一間學術深嘅津幼。節省一筆金錢。

你而家要做嘅,係想辦法減少大仔對你學術上嘅依賴,例如,請一個好嘅私補幫大仔跟功課。你總不可以將所有時間放在大仔身上。我估你大仔應該都起碼小三,咁大個,其實應該自己學會學習,而不是要你再跟落去。呢個已經不是幼稚園讀咩學校嘅問題,係學習態度嘅問題。好嘅幼稚園,係會訓練到小朋友自己主動做功課,溫習。你可以節省時間教細仔。

就算你入到KV, LH, St cat呢d名幼,如果你唔跟下幼稚園嘅學術,咩一樣係無用。

YokoS 發表於 19-12-11 10:40

但如果讀津幼要追的距 ...

我反而唔認同大家神化外補的作用。想當年,我們都係公開試才會補習。而家幼稚園已經要補,我覺得真係太誇張。

我小朋友入讀人人話好谷嘅幼稚園,但校長反而叫家長陪小朋友玩多d, 生活學習,從無叫人外補。

其實依家我覺得小一小朋友的自理能力學習能力仲重要,我以前返工無時間訓練佢寫字揸筆同自己照顧自己,交俾長輩同菲傭湊,反而小一我覺得最難係要佢適應自己照顧自己全日。就算小一學術追唔上其他同學,自理能力學習能力好都好快catch up到。

Raccch 發表於 19-12-11 12:09

其實依家我覺得小一小朋友的自理能力學習能力仲重要,我以前返工無時間訓練佢寫字揸筆 ...

學習自理真的好重要。
我小朋友全日班幼稚園。
如果唔係返全日班,淨係對住工姐姐,佢應該仲係乜都唔識。

回覆樓主:

其實每個人考慮的重點都不同,不過,我見樓主聽完大家意見,都好似清晰咗自己嘅想法。其實無話啲錢用得值唔值,自己同老公覺得OK,就得啦~

piglover 發表於 19-12-11 12:00

其實,有好多津幼教嘅其實都唔浅,我小朋友讀好多人口中 ...
同意家長要跟貼d小朋友學習的課程,除非小朋友可以好獨立啦

piglover 發表於 19-12-11 12:04
我反而唔認同大家神化外補的作用。想當年,我們都係公開試才會補習。而家幼稚園已經要補,我覺得真係太誇 ...
係喎,我女小學校長都係咁講,推佢去補習無用,要家長了解下小朋友學緊什麼,陪佢溫習

REbb 發表於 19-12-11 09:44
請問大家點睇崇真呢啲私幼? HAPPY SCHOOL, 但課外活動多, 想女女開開心心,壓力讀完個幼稚園; 但想女女入讀 ...

追求一線直資小學, 多數會選學之園同根德園呢啲學校,有朋友目標一線,佢個女現在已經請外籍老師學英語,我當年選了崇真呢類學校,其實崇真不算HAPPY SCHOOL,應該算是兩者之間,主要看你追求的目標小學去選K,崇真入普通津小無問題,完全可以應付到,有朋友的孩子HAPPY SCHOOL,但入一線津校,課桯深快,一定要陪讀力追先可以跟上。成績主要是看小朋友資質和家長有幾多時間去陪讀,在職家長時間較少,有的嘢唔係可以外判就解決到,所以有一定困難。

如果你係想入神校,咁可能你真係要用一萬一個月當買大啲機率中。但如果已肯定入哥哥津校,不如慳返啲錢做其他嘢。
俾兩個小朋友外補又好,出去旅遊又好,冇必要用係名私幼度。

學術嘢,有時唔係你迫佢就有的。
‹ 上一主題|下一主題